Filme Filme europene

Frumosul Serge și bunul François: Le beau Serge (1958)

Le beau Serge (1958)
Regia: Claude Chabrol
Distribuția: Gérard Blain, Jean-Claude Brialy, Michèle Méritz

‘Le beau Serge’ (1958) este primul film al lui Claude Chabrol, considerat de multi dintre istoricii artei filmului si drept primul film al Noului Val francez. Exista destule argumente in favoarea acestei categorisiri. Chabrol este primul dintre regizorii grupului asociat cu ‘Cahiers du cinéma’ care se aseaza in spatele aparatului de filmat in iarna dintre 1957 si 1958 pentru a realiza un film de lungmetraj. Este scenarist, producator si regizor si filmeaza in locatie la Sardent, locul in care isi petrecuse o parte din copilarie, inclusiv anii razboiului, folosind ca decor casele, strazile si natura din jur si ca actori in roluri secundare si ca figuranti pe locuitorii satului. Muzica filmului (compusa de Émile Delpierre) si cinematografia (semnata de Henri Decaë) anticipeaza stilistic inovatiile Noului Val. In schimb, actiunea filmului este povestita liniar, iar intriga are o linie moralista care apartine mai degraba cinematografiei clasice franceze decat Noului Val. Eroii din ‘Le Beau Serge’ amintesc mai degraba de filmele cu ‘tineri furiosi’ care dominau cinematografia americana si pe cea britanica la mijlocul anilor ’50. Chabrol a revenit, de altfel, la acest debut al sau cu un documentar semnat de Francis Girod in 2003, pe care din pacate nu l-am vazut inca.

François se intoarce in satul natal pe care il parasise cu mai bine de un deceniu in urma pentru a se reface dupa o boala de plamani. Calatorise in lumea cea mare, la Paris si in Elvetia, iar satul i se pare incremenit in timp ca mentalitati, cu oameni imbatraniti si moravurile in destramare. Pana si preotul satului s-a resemnat si nu mai crede in misiunea de a-si aduce credinciosii pe calea cea dreapta. Serge, prietenul sau cel mai bun este cazut in alcoolism si nefericit in casatoria cu Yvonne. Paul isi propune sa-l salveze, si prin el, poate, sa trezeasca la viata intreg satul. In paralel are o aventura amoroasa cu Marie, frumoasa si capricioasa sora a lui Yvonne, care cauta, probabil, o cale sa scape din mediul statut in care traieste si de tirania tatalui, si el dedat alcoolului. Vom reîntâlni personajul, ajuns în Marele Oraș, în multe filme viitoare ale Noului Val. Este recuperarea posibila?

Povestea pare moralizatoare dar, privita putin in perspectiva, cred ca atunci cand Claude Chabrol a scris-o intentia a fost de a spune ceva mai general despre Franta de dupa razboi, despre oamenii sai – in special cei tineri – care luptau pentru a face altceva decat generatiile precedente, pentru a schimba in bine o societate incremenita in conceptii si ritualuri fara orizont. Puterea expresiva a celor doi actori care interpreteaza rolurile principale (Jean-Claude Brially – François si Gérard Blain – Serge) sustine axa centrala a actiunii. Filmul avea in forma sa initiala o durata de aproape doua ore si jumatate. Chabrol a taiat vreo 50 de minute din el pentru a-l aduce la formatul standard in aceea vreme al unei reprezentatii cinematografice. A regretat mai tarziu aceasta decizie, mai ales ca secventele ramase afara prezentau in majoritate aspecte documentare despre viata satului francez din anii de dupa razboi. Nu am vazut versiunea initiala si nu stiu daca ea mai exista pe undeva. Regret. Cred ca daca versiunea completa ar fi fost lansata. atat filmul acesta, cat, poate, si alte filme ale Noului Val si ale lui Chabrol ar fi aratat altfel.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Linia subțire dintre noi și monștri: Wir Monster (2015)

Dan Romascanu

Un film, două păreri: The Departed (2006)

Dan Romascanu

Pierderea credinței: Leviathan (2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult