Filme Filme europene

Confruntări cu criza: Il Capitale Umano (2013)

Il Capitale Umano (2013)
Regia: Paolo Virzì
Distribuția: Fabrizio Bentivoglio, Matilde Gioli, Valeria Bruni Tedeschi

‘Il Capitale Umano’ (‘Capitalul uman’) este o ecranizare a unui roman american semnat de un scriitor pe nume Stephen Amidon, adaptat și regizat de Paolo Virzi. Acțiunea cărții se petrece în Statele Unite, în perioada crizei economice din 2001 datorată prăbușirii pieții hi-tech. Acțiunea filmului este transferată în Italia anului 2008, în perioada crizei datorate prăbușirii pieții imobiliare.  Ambele crize au rezultat în căderi spectaculoase ale acțiunilor la burse, cu implicații pentru economiile și situația financiară a zeci de milioane de oameni, mai mult sau mai puțin înstăriți. Problemele sunt universale și aceste crize globale au trecut de mult frontierele dintre statele și economiile lumii. Problemele sunt globale, consecințele sunt locale și personale. Pornind de la romanul american, Paolo Virzi a reușit să facă un film inteligent și interesant și, in plus, un film care este foarte italian.

Rescriind romanul pentru ecranizare, Paolo Virzi folosește un procedeu care nu este original, dar pe care el îl manevrează cu iscusință – povestirea acelorași evenimente din trei puncte de vedere diferite aparținând unor personaje diferite. Succesul scenaristului și regizorului constă în faptul că aflăm nu numai detalii diferite care puse împreună vor clarifica spre final intriga, dar și ajungem să cunoaștem din ce in ce mai bine psihologia personajelor, care aparțin unor medii sociale diferite și unor generații diferite. Virzi reușește să capteze atenția printr-o povestire fluentă a acțiunii și prin profunzimea psihologică și socială a caracterizării eroilor săi. Ajută desigur și jocul excelent al întregii echipe de actori (cu o mențiune specială pentru Valeria Bruni Tedeschi, excelentă și aici ca și în cam toate filmele în care joacă).

Este filmul unei crize și în această criză fiecare dintre personaje va fi lovit, mai devreme sau mai târziu. Calitatea filmului constă în precizia cu care fiecare personaj își găsește locul în poveste pentru și în profunzimea descrierii psihologiei sale. Mediul social italian, cu diferențele sale de clasă, este excelent redat. Localizarea i-a reușit perfect regizorului. Până la urmă fiecare dintre personajele implicate va reuși să iasă, în felul său, din criză. Cu o singură excepție. Este un film inteligent scris, bine filmat și foarte bine jucat, din acelea din care îmi doresc să văd cât mai multe.

Nota: 8/10

Articole similare

Nimic nou despre Vincent: At Eternity’s Gate (2018)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (17 – 23 septembrie 2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (10 – 16 aprilie 2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult