Filme Filme americane

Alb și negru: The Sunset Limited (HBO, 2011)

The Sunset Limited (2011)
Regia: Tommy Lee Jones
Distribuția: Samuel L. Jackson, Tommy Lee Jones

De câte ori ați asistat sau chiar ați participat la discuții aprinse, în care cele două părți porneau de la poziții diametral opuse, reprezentând sisteme ale căror conciliere este imposibilă sau foarte dificilă? Discuții dintre acestea au de obicei subiecte legate de religie sau de politică, dar uneori pot aparține și altor domenii. Mărturisesc că am asistat la destul de multe asemenea discuții și că mi s-a întâmplat să fiu și implicat în unele dintre ele. Mă refer, desigur, la discuții argumentate și nu la cele presărate cu injurii și violență verbală, care sunt lipsite de orice valoare. O asemenea discuție este tema filmului ‘The Sunset Limited’ (2011) produs de studiourile HBO și regizat de Tommy Lee Jones, unul dintre doar cele patru filme (până acum) în care a stat și de cealaltă parte a aparatului de filmat, ca regizor. Am scris ‘și de cealaltă parte’ deoarece Jones este și protagonistul dialogului care reprezintă de altfel 99% din film, împreună cu un alt formidabil actor, Samuel L. Jackson. Filmul aduce pe ecran o piesă de teatru a lui Cormac McCarthy, care semnează și scenariul și a colaborat strâns cu Tommy Lee Jones, fiind un prieten personal al acestuia. Teatru filmat? film pentru televiziune? Greu de răspuns la aceste întrebări și poate și inutil, căci vizionarea lui ‘The Sunset Limited’ este o experiență specială și irelevant de categorisit.

Scena care deschide filmul este singura care se petrece în altă parte decât în camera în care are loc dialogul dintre cei doi bărbați. Este o scena fără personaje. Vedem o stație de metro pustie. Se aproprie un tren. Puțin probabil ca acel tren să fie Sunset Limited, un tren de lungă distanță al companiei Amtrak, care leagă California de zona Golfului Mexico și, mai recent, ajunge până în Florida. Trenul care se aproprie amenințător poate fi un simbol pentru evenimentul care ne așteaptă pe toți la sfârșitul vieții. Este pretextul care declanșează interacțiunea dintre cei doi bărbați. Black îi salvează viața lui White oprindu-l în ultimul moment din încercarea de sinucidere pe linia de tren. Îl aduce la el acasă, un apartament gălăgios și destul de mizerabil într-un cartier populat de oameni săraci, drogați, criminali. Nu vrea să-l lase să plece, căci se teme că va repeta încercarea, și atunci antamează un dialog despre viață și credință. Black este fost pușcăriaș, întors la credință. Tot ceea ce face se bazează pe Carte, poate singura carte pe care a citit-o în viața sa. Crede în ea, în Iisus, în puterea de a salva spiritual pe cei din jur. White, numit pe bună dreptate sau nu Profesorul, a citit peste 4000 de cărți în viața lui, dar nu mai crede în nimic. Rămâne pentru o vreme să discute cu Black, poate din politețe, poate deoarce se simte dator oarecum fata de cel care îi salvase viața. Nu este clar însă că daca vă pleca singur, daca va ieși pe ușa apartamentului, nu va încercă din nou să se sinucidă. Asta dacă dialogul cu Black nu l-a convins că exista un sens totuși în a trăi.

Dialogul pare unul al contrariilor imposibil sau foarte greu de conciliat. Numele sunt simbolice și nici măcar nu știm dacă sunt adevărate, le aflăm din creditele de încheiere. Black este afro-american, White este alb. Black este sărac, White are cel puțin o mie de dolari în buzunar. Black este creștin devotat, White este un existențialist ateu. Și totuși, când doi oameni discută, sunt șanse ca undeva să se întâlnească. Îi va apropia această discuție? Le va clinti cu ceva credința sau necredința? Fiecare dintre spectatorii care privesc acest film va ajunge, cred, la propria sa concluzie, și aceasta va depinde de propriile sale concepții și propriul sistem de valori. Realizarea cinematografică este simplă. Ea se bazează pe jocul excelent al celor doi actori, pe puterea cuvintelor rostite de fiecare dintre ei și pe interacțiunea dintre cei doi. Verbozitatea teatrală nu are cum să fie ocolită. ‘The Sunset Limited’ este o experiență de viață și filosofică filmată, pentru care trebuie să fim pregătiți ca spectatori.

Disponibil pe HBO Max.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.amazon.com/Sunset-Limited-Tommy-Lee-Jones/dp/B0076HMMCY)

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (21 – 27 mai 2012)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (29 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015)

Dan Romascanu

Sub semnul Îngerului Păun: „Neliniște”, de Zülfü Livaneli

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult