Filme Filme americane Recomandat

300: Rise of an Empire (2014)

300 Rise of an Empire300: Rise of an Empire (2014) – 300: Ascensiunea unui imperiu

Regia: Noam Murro
Distribuția: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey, Rodrigo Santoro

Chiar dacă inițial a fost perceput ca un sequel al filmului din 2006, 300: Eroi De La Termopile regizat de Zack Snyder, care aducea în prim plan pe regele Leonidas al Spartei și confruntarea acestuia cu regele persan Xerxes la cunoscuta bătălie de la Termopile din anul 480 î.Hr, după câteva secvențe spectatorul va realiza că de fapt acțiunea noului film este paralelă cu dovezile de eroism ale regelui Leonidas. Singurul minus în acest caz este dat de faptul că spectatorul vine pregătit pentru o continuare a poveștii, continuare ce de fapt are loc doar cu 15 minute înainte de încheierea filmului. Ecranizare după benzile desenate ale lui Frank Miller, Ascensiunea unui imperiu prezintă bătălia de la Artemisium, luptă ce a avut loc în același timp cu lupta de la Termopile în încercarea forțelor grecești de a opri invazia persană. Intersecția celor două povești are loc într-un punct de cotitură când Sparta are nevoie mai mult ca niciodată să-și unească forțele cu generalul atenian Temistocle.

Persia nu-l mai are în prim plan pe temutul rege Xerxes, a cărui istorie o aflăm de data aceasta, ci pe neînfricata și dornica de răzbunare Artemisia care reprezintă întruchiparea unui mercenar pornit la luptă pentru reglarea conturilor personale și care este atrasă în mod irezistibil de către Temistocle datorită inteligenței și curajului acestuia.

la_ca_0416_300_rise_empire

Filmul nu va reuși să întreacă succesul realizat de fratele mai mare, Eroii de la Termopile, atenienii fiind mai liniștiți decât neînfricații spartani, dar readuce în fața publicului personaje precum Xerxes sau regina Gorgo și prezintă și alte fapte eroice pentru a reîntregi imaginea luptei din anul 480, luptă soldată cu retragerea perșilor din Europa. Sângele își continuă rolul de actor la fel ca în primul film, iar mușchii și curajul precum și patriotismul și lupta pentru libertate sunt din nou temele centrale ale poveștii. Totuși, de data aceasta povestea pierde din seriozitate și câștigă la capitolul ironie și umor datorită unui cal fantastic (care între noi fie vorba, mi-ar plăcea să-mi aducă și mie un prinț la fel de fantastic), ce trece prin foc și apă pentru transportarea în siguranță a marelui Temistocle ce are o ultimă probă de trecut, precum eroul basmului; Temistocle are de reglat o problemă cu Artemisia, problemă ce pare să aibă dublă semnificație, spre amuzamentul publicului,  – domestică sau, așa cum ar fi de dorit din partea unui film istoric, de natură războinică. Atât publicul cât și garda personală a Artemisiei este puțin nedumerită de dualitatea situației.  Prin urmare, drama scade și comedia inundă, filmul reprezentând o porție serioasă de râs.

300 Rise of an Empire2

În ceea ce privește actorii, cred că trebuie menționat jocul actoricesc al Evei Green (ce s-a făcut remarcată pe plan internațional prin Casino Royale – 2006 sau Dark Shadows – 2012), protagonista ce a acaparat practic ecranul, emanând forța și curajul unei adevărate gospodine ce se află în situația de a face totul de una singură. Pe lângă calitățile războinice, Artemisia întruchipează și genul de femeie bună la toate, înnebunită de nevrednicia bărbaților ce o înconjoară. În ciuda frumuseții sălbatice a actriței, a ținutelor fabuloase și a demnității ce nu și-a pierdut-o în ciuda tragediilor din viața ei, am simțit o exagerare în crearea acestui personaj.

Dacă 300 a fost un tribut adus curajului și demnității poporului spartan, a calităților ce ar trebui dezgropate și însușite din nou de societatea actuală pentru câștigarea libertății, Ascensiunea unui imperiu are nevoie de personalități puternice, dar umane, cu calități și defecte, chiar dacă acestea pot aduce nenorociri asupra poporului; totuși sunt necesare pentru dezvoltarea normală a umanității. Zeii se transformă în oameni (de la Xerxes la Temistocle) și totul devine mai amuzant. Sarea și piperul vieții cotidiene nu plictisește niciodată!

Notă: 7/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=2zqy21Z29ps’]

Articole similare

Poveste despre căsnicie: Gone Girl (2014)

Dan Romascanu

Adam (2009)

Jovi Ene

Dans la cour (2014)

Delia Marc

2 comments

codrut constantinescu 11 martie 2014 at 11:36

Am si eu o nelamurire, nu am vazut filmul si din titlu si din recenzie nu am inteles despre ce „rise” este vorba si, mai ales, a cui „empire”?Pentru ca har Domnului dupa confruntarile cu atenienii si spartaneii Imperiul Persan nu a mai avut parte de nici o „RISE” ci dimpotriva, de o decadare care va culmina cu spulberarea lui de catre Alexandru cel Mare peste un secol.

Reply
Andreea Andrușca 16 martie 2014 at 10:32

Foarte bună observație, eu nu am acordat atenție acestui aspect, lucru puțin rușinos pentru persoana care scrie recenzia filmului 🙁
Cred că se referă mai degrabă la o așa zisă ascensiune a popoarelor grecești căci acțiunea filmului ni-l arată pe Temistocle încercând să creeze o singură putere, formată din atenieni, spartani și alte popoare grecești, care să oprească invazia perșilor sau oricare alta. Într-un fel, Temistocle este cel care a pus bazele puterii maritime grecești de care vorbește istoria. De asemenea, finalul filmului a lăsat loc pentru o continuare, cel mai probabil una în care va apărea acest imperiu…

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult