Carti Eseuri Recomandat

Rătăciri, de Horaţiu Mălăele

„Rătăciri”, de Horaţiu Mălăele
Editura Allfa, Bucureşti, 2012

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii All.

Am obiceiul (prost, după părerea unora!) de a sublinia pasajele care îmi plac din cărţile citite şi care îmi aparţin. Unul dintre motive este evident acest blog, recenziile pe care le fac la mult timp după lectură şi faptul că, de multe ori, sunt necesare citatele şi o anumită memorie personală întârziată a cărţii respective. Al doilea motiv este o posibilă reluare a lecturii în viitor (când citatele subliniate mă vor ajuta în parcurgerea cu uşurinţă a cărţii) sau chiar o frunzărire a paginilor, când anumite pasaje subliniate îmi vor delecta privirile.

De unde acest început personal al recenziei-prezentare a cărţii lui Horaţiu Mălăele? Pentru că, deşi cartea este de dimensiuni reduse (poate prea reduse), am avut tendinţa să subliniez toată cartea. Aforisme, povestiri, proverbe, citate, mărturisiri din propria copilărie şi adolescenţă, laude aduse unora dintre colegii săi de scenă, toate acestea sunt un fragment din gândirea frumoasă a lui Horaţiu Mălăele, un artist pe care, eu personal, îl apreciez foarte mult.

De aceea, nu vă pot prezenta mai mult decât o colecţie de citate din carte, cu precizarea că paginile memorabile sunt nenumarate, că, aşa cum spunea Radu Beligan, pe coperta a patra, „tot ce face Horaţiu Mălăele, atunci când nu e pur şi simplu excepţional, e de-a dreptul genial”.

Decalogul său este o astfel de măsură de genialitate. Iată primele trei crezurile ale sale: „1. Nu îţi crea o imagine falsă. Este incomodă, greu de întreţinut şi uşor de depistat. 2. Fii prietenul duşmanilor tăi. Un proverb islamic spune că „numai iubindu-i poţi să-i distrugi. 3. Rămâi modest. Dar, fă în aşa ca lucrul ăsta să se ştie. Trebuie să ai orgoliul modestiei tale.” Cum vi se par?

Sau gândurile sale care par rupte din realitatea fiecărei personalităţi, dar care sunt în acelaşi timp de un umor amar: „Prieteniile trec, duşmanii rămân”; „A te chinui să faci un lucru aşa cum vrei numai tu este ca şi cum ţi-ai dori să ai un copil cu o femeie gonflabilă”; „Se spune despre o femeie „ce cap frumos are!” sau „ce glezne frumoase are!” Eu cred ca adevărul este undeva la mijloc.”

Şi, ca o dedicaţie specială pentru cei care se consideră mari „critici de film”, ţin să precizez că Horaţiu Mălăele este pe aceeaşi poziţie tranşantă ca şi mine şi anume că nimeni nu este un mare critic de film dacă se consideră superior faţă de cei „mai mici”, care nu scriu cuvinte mari, dar care iubesc cinematograful cu pasiune şi nimeni nu este un mare critic de film dacă demolează orice film, cu o plăcere extremă, doar pentru că se consideră deasupra lumii. O dovedeşte eseul lui Mălăele „Cinefagii. După un film, la masa criticii”. De citit!

Rămân cu o singură mare dezamgire: cartea este prea mică, am citit-o în câteva zeci de minute şi sper ca marele artist să o continue, sunt sigur că îşi poate aşterne mult mai multe gânduri pe hârtie, spre delectarea cititorilor.

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii All.

Articole similare

De ce? Prima mea carte de întrebări, de Amy Shields

Jovi Ene

Instalarea fricii, de Rui Zink

Jovi Ene

Săptămâna Pedro Almodovar: Laberinto de pasiones (1982)

Jovi Ene

1 comment

OFZ 5 iulie 2012 at 08:37

De acord, merita citita, dar este mult prea scurta. Un fel de brosura de ganduri pe care sper ca Horatiu Malaele o are mereu cu dansul, ca sa mai adauge. Cred ca fiind asa subtire volumul, ar fi meritat o grafica deosebita, poate chiar caricaturile facute de Malaele.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult