Carti Carti de istorie

Portret de erou: Colonelul Kuklinski. Ne-a trădat sau ne-a salvat?

„O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau Patriot”, de Benjamin Weiser
Editura Meteor Press, 2021

Se spune că istoria contemporană a fost crunt lovită de al Doilea Război Mondial, dar destramă aidoma unei pandemii de Războiul Rece un război de gherilă în care s-au împletit orgolii statale și idei obsesive cu privire la acea poziție atotputernică pe care marile Forțe Mondiale și-o doreau cu ardoare. Cel mai mult au avut de suferit oamenii care și-au pus la bătaia onoarea, respectul fără de Patrie și verticalitatea. Un astfel de om a fost colonelul Kuklinski, despre viața și activitatea căruia ne povestește Benjamin Weiser în volumul memorialist „O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau Patriot”, volum tradus la editura Meteor Press în 2021.

Pentru început țin să precizez că nu am știut absolut nimic despre această figură importantă a spionajului mondial, deoarece aici, în Basarabia, lecțiile de istorie dedicate Războiului Rece sunt sărace și, deci, vrei, nu vrei, devii un autodidact. Deci, până să mă apuc propriu zis de carte, am decis să apelez la Big Brother alis Google și să aflu câte ceva despre acest Kuklinski. Ryszard Jerzy Kukliński a fost un colonel polonez, spion NATO în Războiul Rece. Acesta a fost promovat postum la gradul de general de brigadă de către președintele polonez Andrzej Duda. Întreg scandalul în jurul acestui personaj s-a datorat faptului că acesta a transmis către CIA documente secrete sovietice, între 1972 și 1981, inclusiv planurile sovietice de a invada Europa de Vest. Acesta a fost descris de fostul consilier al SUA pentru securitate națională, Zbigniew Brzezinski, drept „primul ofițer polonez din NATO”.

Evident, această umilă descriere este o infimă parte din tot arsenalul vieții acestui adevărat erou, cu care, apropo, este comparat și Ioan Mihai Pacepa. Prezentul volum scoate în avant-scenă dificultățile majore pe care colonelul Kuklinski le-a trăit de-a lungul misiunilor sale secrete, de la primul contact până la fuga spre America. Benjamin Weiser s-a dovedit a fi un autor extrem de tenace care a bătut până la ușa CIA pentru a afla detaliile de culise cu care să ne informeze. Prin urmare, i-a reușit să scrie un volum memorialistic impresionat. Detaliile tehnice, analiza minuțioasă, abordările univoci ale subiectului – sunt doar câteva dintre elementele care transformă acest volum într-un must reading de calitate.

Nu pot, însă, să nu recunosc că se parcurge relativ greu sau poate că am ales eu perioada greșită, dar e nevoie de maximă atenție pentru a nu scăpa firul Ariadnei cu care autorul își țese întreaga istorisire.

Meritul acestei cărți rezidă în prezentarea de ansamblu, detaliată, a problemei Poloniei, un stat sfâșiat între jocurile meschine ale Marilor Puteri, care de îndată ce se punea pe picioare era distrusă. Kuklinski încearcă să câștige în acest arm wrestling istoric, divulgându-le americanilor cheia influențelor care pot îngenunchea Uniunea Sovietică.

„O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau Patriot” este o carte de istorie amplă, contextuală, în care cititorul se poate scufunda dacă nu este atent, or Weiser nu scutește pe cei care au intrat în povestea sa. Este un volum despre care să se discute la orele de istorie, fie măcar și pentru cultura generală a cititorului. Dar mai ales este un omagiu adus celor care au luptat pentru a păstra pacea cu orice preț.

Puteți cumpăra cartea: Editura Meteor Press/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă fotografii: culture.pl)

Articole similare

Profetul Mahomed. O biografie, de Barnaby Rogerson

Dan Gulea

200 de ani din istoria românilor dintre Prut si Nistru

Dan Romascanu

Un buchet de speranțe: Trandafirii pierduți, de Martha Hall Kelly

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult