“Lumea scrisă. Povești care au schimbat oamenii, istoria și civilizația”, de Martin Puchner
Editura Polirom, Colecția Historia, Iași, 2018
Traducere de Anacaona Mindrila-Sonetto
Cititorii cartii lui Martin Puchner au privilegiul de a lua parte la o captivanta calatorie in timp. Aventura intelectuala pusa la cale de acest profesor de literatura comparata la Harvard ii poarta pe firul vrajit al istoriei milenare a literaturii, o istorie care a inceput odata cu intersectarea povestirii cu scrisul.
De-a lungul vremii, literatura a jucat un rol insemnat in desfasurarea istoriei universale. Cartile care au devenit texte sacre ale marilor religii ale lumii sunt arhicunoscute, dar exista opere literare care au inspirat actiuni politice sau militare de anvergura ale unor mari oameni de stat (de pilda, Iliada lui Homer a fost pentru Alexandru cel Mare textul prin prisma caruia isi vedea campania din Asia, ba chiar si viata, identificandu-se cu Ahile), dupa cum altele au determinat realizarea unor proiecte de infrastructura (drumurile de posta ale lui Benjamin Franklin sunt un exemplu relevant).
Martin Puchner ne introduce in universul japonezei Murasaki, prima romanciera din lume din perspectiva cronologica, ne relateaza necazurile lui Cervantes – fondatorul romanului modern – cu piratii autentici de pe mare, dar si cu cei literari de pe uscat, si ne dezvaluie cum calatoria lui Goethe in Sicilia l-a inspirat pe acesta in crearea conceptului de literatura universala. Devenim totodata martori ai unor revolutii spectaculoase ce au marcat devenirea literaturii: revolutia alfabetului, cea a hartiei si cea a tiparului. Ramane de vazut ce consecinte va avea revolutia tehnologica actuala, care genereaza noi forme de scriere, modificand radical atat modul in care circula literatura, cat si maniera in care este elaborata aceasta. Cartea reliefeaza si cum nu doar istoria unor natiuni este descrisa in carti, ci si evolutia natiunilor se intemeiaza pe naratiuni devenite texte fundamentale pentru acestea, de natura sa genereze cresteri si descresteri, triumfuri si esecuri majore pe parcursul timpului.
Entuziasmul lui Puchner fata de subiectul cartii sale se transmite cu usurinta catre cititor, „Lumea scrisa” reprezentand o experienta de lectura cu totul aparte. Cartea de peste 300 de pagini este o epopee fascinanta, in care din lumea magica a celor o mie si una de nopti ale Seherezadei (povesti ingenioase ce sunt un produs hibrid al Orientului si al Occidentului, constituind „magazinul de jucarii al literaturii”) ajungem in universul scriitorilor dizidenti din Uniunea Sovietica precum Anna Ahmatova si Aleksandr Soljenitin si luam contact cu literatura ca marturie despre ororile totalitarismului. Martin Puchner ne demonstreaza subtil si convingator cum literatura a evoluat substantial in timp, transformandu-se sub impactul unor noi provocari, dintre care una specifica secolului XX a fost deportarea sau incarcerarea in masa a unor oameni obisnuiti. Ca raspuns la aceasta, literaturii, candva concentrata aproape exclusiv asupra vietii extraordonare a unor eroi legendari, a inceput sa-i pese de soarta oamenilor de rand…
Nu pot sa inchei fara a marturisi ca, dupa ce m-am delectat citind povestea literaturii, asa cum este prezentata in „Lumea scrisa”, am avut sentimentul ca am dobandit o intelegere mult mai adanca a unor episoade importante din istoria omenirii. Cum evolutia civilizatiei umane nu mai poate fi despartita de dimenisunea sa scrisa, recomand fara ezitare cartea lui Martin Puchner tuturor celor pasionati de istorie!