Înainte de Sf. Valentin și de Dragobete, Editura Paralela 45 a scos două cărțulii de proză scurtă și poezie contemporană românească, având ca subiect una dintre temele dintotdeauna ale literaturii și anume iubirea. Le-am citit la acel timp, dar prezentarea acestora a întârziat, ajungând din ”luna dragostei” în ”luna femeii” sau ”luna renașterii naturii”. Însă cărțile pot și citite oricând, așa că întârzierea îmi poate fi iertată. Problema cu antologiile, cel puțin din punctul meu de vedere, este că nu pot mulțumi în totalitate cititorii sau pot mulțumi doar pe anumite fragmente, iar acest lucru se poate observa cu ușurință și din aceste volume.
”Amorul pe înțelesul tuturor”, o Antologie a prozei contemporane de dragoste coordonată de Cosmin Perța
Editura Paralela 45, Pitești, 2018
Ultima propoziție a paragrafului introductiv se aplică ambelor antologii, chiar și celei de proză scurtă. Sunt texte care nu mi-au spus nimic și care nu mi s-au părut că ar avea vreo legătură nici măcar cu subiectul dedicat. Poate doar vreuna simbolică și metaforică, de neînțeles pentru nespecialistul din mine. Dar au fost și proze scurte puternice, care au tratat dragostea în cheie filosofică, ori într-o perspectivă indecentă (dar delectabilă din punct de vedere literar), ori multe texte despre dragostea obișnuită a unor oameni obișnuiți, cele mai faine.
Ca de obicei, atunci când vorbesc de volume de proză scurtă, de povestiri sau de nuvele, voi alege și vă voi prezenta câteva amănunte despre textele care mi-au plăcut mai mult. Adina Rosetti nu dă un nume textului său, dar concepția și ideea lui sunt foarte interesante, imaginându-și cum ar fi dacă hainele purtate de fiecare dintre noi ar avea și ar pune pe pagină propria perspectivă asupra celor îmbrăcați de ele și, în particular, asupra dragostei. Iar atunci când acestea sunt dezbrăcate și rupte într-o relație adulterină, textul devine cu atât mai savuros. Merită menționată și prima povestire a lui Șerban Tomșa, tot pe un ascendent filosofic și plastic, ”Jim cel îndrăgostit de albastru”, care are doar o pagină, dar este puternic și percutant. ”Superstar”, de Andrei Caraman, are ca subiect o întâlnire dintre o actriță de teatru și un scriitor, într-un tren. Primele cuvinte, următoarele, gânduri despre meseriile lor, toate acestea reprezintă prilej pentru îndrăgostire și vise/visuri nu mai puțin fantastice:
”Te admiram și mă gândeam că tu ai o poveste, ai venit ca să mi-o dezvălui, iar eu o scriu, o public, cartea ajunge cea mai vândută carte din România, apoi din Europa, primește elogii chiar și peste Ocean, adică în America Latină, se ecranizează cu Scarlett Johansonn în rolul principal, la final primesc premiul Nobel, merg, îl ridic și în discursul de mulțumire îl dedic companiei CFR, pentru că dotează compartimentele cu fotografii cu parcuri și bănci, locuri unde se așază gândurile, unde se privesc și, uneori, se îndrăgostesc.” (pag. 13-14)
Textele despre iubirea pe care am cunoscut-o sau o cunoaștem cu toții sunt cele care ne scufundă în amintiri și le privim cu satisfacție, interes și nostalgie. Astfel, Bogdan-Alexandru Stănescu, în ”Estetica lui Croce. You make me mad mad mad”, rememorează anii facultății, cu toate pasiunile și aventurile sale, cu libertatea oferită de o relație sexuală, cu plimbările pe munte și lecturile de atunci. Mi-a plăcut mult și povestirea Adinei Popescu, ”Dan Roacherul”, ce mi-a adus aminte de copilăria mea și de pasiunea pentru rock, de acele timpuri în care admiram sau eram admirați nu pentru ceea ce eram cu adevărat, ci pentru ceea ce întruchipam, de timpurile în care ”vrei să fii prietena mea?” era fraza de care ne temeam cel mai mult, dar care putea aduce o fericire absolută de moment:
”Dan Roacherul era așa, ca un mit. În primul rând pentru că era un roacher adevărat, în al doilea rând pentru că era mai mare decât noi și în al treilea rând pentru că făcea chestii cu tipele care îi acceptau prietenia. Iancovici Alexandra mi-a zis odată că a mamelit-o pe una, Voichița, dintr-a V-a, la două zile după ce au devenit prieteni. O știam pe aia, era mică, cu păr cenușiu și semăna cu o vrabie, dar avea țâțe umflate cu pompa.” (pag. 81)
Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.
”Tu, înainte de toate”, o Antologie a poeziei contemporane de dragoste coordonată de Cosmin Perța
Editura Paralela 45, Pitești, 2018
În privința poeziei contemporane, impresiile sunt și mai amestecate, ca să nu zic chiar negative. Mă împac greu cu poezia modernă, postmodernă sau cum i-o mai fi zicând acum, iar dacă vorbim de poezia de dragoste – tema antologiei – atunci prefer poezia clasică, cu rimă sau fără, dar în care tema să fie sinceră și directă, fără prea multă metafizică inutilă. Așa că puține dintre cele de aici mi-au plăcut cu adevărat, deși le-am citit atent și cu interes (dragostea este o temă care interesează orice cititor) pe toate.
Nu am numărat autorii sau poemele (sunt 53 – cum spune coperta a patra – sau sunt 54, cum spune Cosmin Perța în preambul?), dar voi enumera aici toți autorii ale căror versuri ”mi-au spus ceva”: Șerban Axinte, Marius Chivu, Dan Ciupureanu, Silvia Grădinaru, Diana Iepure, Ciprian Măceșaru, Florin Partene, Cosmin Perța, Robert Șerban, Octavian Soviany, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandra Turcu, Radu Vancu, Paul Vinicius. Despre restul…
Și pentru că nu mă pricep la scris critică, la cărți de poezie nici atât, vă las cu trei poezii pe care le-am apreciat. Prima îi aparține lui Robert Șerban, iar celelalte două lui Ciprian Măceșaru (ale cărui versuri sunt cele mai apropiate sufletului meu):
Tare și rar, de Robert Șerban
mă opresc din citit
pun cartea jos
lângă pat
îmi așez mâinile pe piept
una peste alta
și închid ochii
poziția asta
te îngrijorează de fiecare dată
fiindcă de fiecare dată
după câteva secunde de tăcere
îmi spui
tare și rar
că mă iubești
Două poeme de dragoste (pentru Crista), de Ciprian Măceșaru
*
Nu sunt un poet gălăgios,
Cele mai bune dintre versurile mele
Sunt șoapte strecurate în urechea ta stângă,
Ca să-ți alunece mai iute spre inimă.
(26 octombrie 2017)
*
Dacă pe pagina din stânga ar fi un poem despre tine,
Iar pe cea din dreapta unul despre mine,
N-aș mai deschide niciodată cartea,
De teamă să nu fim despărțiți.
(31 martie 2015)
Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.