Carti Carti pentru copii

Cărți de istorie pentru copii, scrise de Simona Antonescu

”Decebal și un solomonar misterios”, ”Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii” și ”Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană”, de Simona Antonescu
Ilustrații de Alexia Udriște
Editura Nemi, București, 2018

Deși mi-a plăcut enorm istoria și am studiat-o cu pasiune, știu că domeniul istoriei nu este pe placul multor copii, al meu included. Unul dintre motive poate fi faptul că materia nu este predată mereu cu pasiune, cu dorința de a explica pe înțelesul copiilor, cu exemple și puțină aventură și amuzament, profesorii rezumându-se la date sterile, definiții și înșiruiri de evenimente. Așa că este nevoie ca micuții să devină pasionați de istorie, de istoria românilor, prin lecturi suplimentare, iar seria de cărți ”Istoria povestită copiilor”, scrisă de Simona Antonescu și din care au apărut primele trei volume la Editura Nemi, poate fi o idee bună în acest sens. 

Da, o idee bună, o încercare foarte curajoasă, dar reușită în cele mai multe părți ale ei, mai ales când vorbim doar de cele trei prime volume apărute din serie. Toate trei (și probabil toată seria) au ca personaje principale doi copii, Ilinca și Călin, doi frați gemeni care își fac de cap prin podul familiei și descoperă acolo lucruri prăfuite și demne de a fi transformate în jucării:

”Aveau șapte ani și se pregăteau să intre în clasa întâi. Dintotdeauna se sprijiniseră unul pe celălalt, făcând momentele încordate să pară mult mai ușoare.

Ilinca și Călin se născuseră în aceeași zi, la distanță de câteva minute unul de celălalt. Judecând după amintirile bunicului lor, Ilinca sosise cea dintâi pe lume, dar pe Călin informația aceasta îl necăjise tare, așa că amintirile bunicului Zosim s-au tulburat brusc, iar el a tot continuat să susțină că nu mai știe foarte bine, o să se mai gândească, o să se mai sfătuiască și cu tatăl lor pentru că, în definitiv, el fusese alături de mama, în ziua cu pricina.” (pag. 13-14, Decebal și un solomonar misterios)

”Ilinca iubea fisticul. Lui Călin îi plăceau clătitele. El se uita la X-Men, ea la Prințesa Sofia. El adormea primul, ea se trezea prima. El voia pe bicicletă, ea pe role. Erau doi frați obișnuiți.” (pag. 16, ”Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii”)

Dar descoperă, în același timp, și un manuscris important, intitulat Manuscrisul Gemenilor, care conține istoria familiei, cu numele tuturor gemenilor din toate timpurile istorice, dar ale căror nume se evaporă misterios, așa că ei trebuie, prin intermediul vrăjilor și a unui cufăr întunecat, să facă incursiuni în trecut pentru a afla din nou aceste nume. În primul volum, ”Decebal și un solomonar misterios”, cele două personaje principale ajung în preajma celei de-a doua incursiuni a romanilor în Dacia, când se construiește podul lui Apollodor din Damasc peste Dunăre. Ei vor cunoaște acolo tarabostes și comati, pe Decebal, ba chiar îl zăresc din depărtare și pe Traian. Personajul misterios este solomonarul (care va reveni pentru a-i înfricoșa sau a-i proteja pe copii și în celelalte volume), temut de toți oamenii care știu de existența lui și speră să nu-l întâlnească niciodată. Aici ne depărtăm un pic de istoria ”știută” și intrăm în tărâmul legendelor și poveștilor din folclor, de vreme ce solomonarii ăștia sunt niște personaje puțin probabile în orice epocă istorică. Dar poate copiii au nevoie de un personaj negativ cu tentă de supra-erou, până la urmă vorbim de o carte de ficțiune.

Volumul al II-lea, ”Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii”, este o frumoasă incursiune în viața cetății Histria, cea mai cunoscută cetate grecească la Marea Neagră și un îndemn spre a o vizita în prezent, când este cam părăsită de autorități (mai lucrează acolo doar arheologii, cu fonduri puține) și prea pusă în valoare. Am fost acolo de curând, nu există aproape deloc indicații și panouri, deși are o interesantă istorie și un muzeu de arheologie plin de relicve. Așadar, într-o aventură ce seamănă cu cele din ciclul Cireșarii, Călin și Ilinca au parte de aventuri într-un oraș aflat la confluența de culturi, grecească și geto-dacă, de religii (creștină și zamolxiană), de tradiții și obiceiuri, de comunități bogate și sărace).

În Histria, ei vor descoperi felul în care au evoluat tradiții care au dăinuit de-a lungul veacurilor, precum Caloianul, sau personaje (din nou) misterioase, precum nobilul (care dă și titlul volumului) care a scris o carte nemaipomenită, venită după un tur în jurul lumii cunoscute, ce lămurește o parte din misterele, minunile și legile umanității. Oare a existat acest personaj, Aeticus Donaris? Există câteva articole pe Internet în acest sens, chiar și o pagină Wikipedia în limba engleză, dar existența sa este incertă, iar călătoria sa în jurul lumii, cu mijloacele de atunci de la Dunăre, cu atât mai mult.

La final, în ”Menumorut și minele de aur de la Roșia Montană”, ajungem alături de personajele noastre, direct în minele renumite, despre care discutăm pe larg și acum, unde țâncii de numai 5 ani sunt muncitori în galeriile minuscule, iar condițiile de muncă și de supraviețuire sunt groaznice. Suntem pe vremea lui Menumorut, în care primele semne de stăpânire statală românească – cei trei voievozi atât de glorificați de istorie, pentru că despre alții nu avem izvoare, Gelu, Glad și Menumorut – sunt imediat contrabalansate de barbarii ce doresc aurul transilvănean. Aventura continuă și personajele noastre cunosc noi prieteni și noi protagoniști ai epocilor istorice de pe teritoriile române.

Cum mi s-au părut cele trei volume în ansamblu? Ei bine, cărțile semnate de Simona Antonescu reprezintă o aventură frumoasă, în mod sigur pe placul copiilor, dar și spre informarea părinților care nu au făcut o pasiune pentru istorie sau pentru carte, în general. Călin și Ilinca și, prin extensie, cititorii redescoperă istoria, geografia și tradițiile românilor din cele mai vechi timpuri. Pentru mine, a existat un pic prea multă nuanță de corectitudine politică, dar și un accent pe ”preamărirea” neamului românesc, dar cei mai mulți dintre cititori nu vor observa aceste nuanțe și vor iubi volumele de istorie povestită copiilor, frumos ilustrate de Alexia Udriște.

Puteți cumpăra cărțile: Editura Nemi.

Articole similare

Cărți pentru copii: Primele mele activităţi. Mă joc, lucrez, învăț, creez, de Isabelle Bochot

Codrut

Cărți pentru copii: Disney. Cartea de aur a celor mai frumoase povești clasice

Dan Gulea

Safar e Ghandehar (2001)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult