Stiri

Vesti de la TIFF 2011

Editia aniversara din acest an a Festivalului International de Film Transilvania aduce in atentia publicului, in cadrul sectiunii speciale 100%, o retrospectiva integrala dedicata celui mai respectat regizor roman- Lucian Pintilie.

Lucian Pintilie- retrospectivă integrală la TIFF 2011

La TIFF 2011, Zilele Filmului Românesc se anunţă mai pline ca niciodată. Ediţia aniversară din acest an a festivalului, care marchează, de altfel, şi împlinirea a zece ani de la naşterea Noului Val de Film Românesc aduce în atenţia publicului, în cadrul secţiunii speciale 100%, o retrospectivă integrală dedicată celui mai respectat regizor român – Lucian Pintilie. Acesta va fi prezent la Cluj-Napoca, acceptând, în premieră pentru un festival de film din ţară, invitaţia făcută de organizatori, care implică participarea la câteva dintre proiecţiile filmelor sale, dar şi la întâlniri special organizate cu publicul şi invitaţii celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un artist al ecranului elogiat în ţară şi străinătate, dar şi o personalitate remarcabilă a teatrului românesc şi internaţional, Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în sudul Basarabiei. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, secţia Regie Teatru, Pintilie s-a lansat la Teatrul Bulandra, unde a montat o serie de spectacole memorabile precum Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), în care Toma Caragiu şi Marin Moraru fac roluri de senzaţie, sau Revizorul (1972), interzis de cenzură după a treia reprezentaţie.

Ca regizor de film, Pintilie s-a remarcat printr-un stil curajos, sarcastic, având o viziune extrem de critică asupra lumii, operele sale provocând deseori controverse sau cucerind pe loc audienţa şi critica. Debutul său în regia de film, Duminica la ora 6 (1965), o puternică poveste de dragoste avându-i în rolurile principale pe Irina Petrescu şi Dan Nuţu, este unul dintre filmele care au marcat naşterea cinematografului românesc modern. Cel de-al doilea lungmetraj din cariera reputatului regizor, Reconstituirea (1971), un clasic al istoriei filmului românesc, rămâne în mod cert unul dintre filmele cele mai reprezentative pentru cariera lui Pintilie, şi totodată cel care i-a adus consacrarea definitivă. Filmul narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri (interpretaţi de George Mihăiţă şi Vladimir Găitan), întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Subiectul şi abordarea regizorală, extrem de curajoase pentru acea vreme, au făcut ca filmul să fie interzis de regimul comunist. Din distribuţia lungmetrajului mai fac parte George Constantin, Emil Botta, Ileana Popovici sau Ernest Maftei.

Salonul numărul 6 (1978), De ce trag clopotele, Mitică? (1982), Balanța (1992), O vară de neuitat (1994), Prea târziu (1996), Terminus Paradis (1998), După-amiaza unui torționar (2001), Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003), sunt alte câteva titluri de valoare care se regăsesc în filmografia marelui cineast. Cel mai recent film semnat Lucian Pintilie, mediumetrajul Tertium non datur (2006), adaptare a unei nuvele de Vasile Voiculescu, o peliculă stranie şi intensă, are o distribuţie în care se regăsesc actori importanţi din toate generaţiile: de la Victor Rebengiuc si Cornel Scripcaru la Bogdan Stanoevici, Gabriel Spahiu, Tudor Aaron Istodor sau Toma Cuzin.

Pe plan internaţional, regizorul s-a făcut remarcat în special cu filmele Balanţa (1992), cu Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc şi Maia Morgenstern – a cărei interpretare a fost răsplătită cu Premiul Academiei Europene de Film pentru Cea mai bună Actriţă într-un rol Principal în 1993, O vară de neuitat (1994), cu celebra actriţă Kristin Scott Thomas (The English Patient, Mission: Impossible, Four Weddings and a Funeral, Il y a long temps que je t’aime) în rolul principal, prezent în competiţia Festivalului de Film de la Cannes în 1994, Prea târziu, nominalizat la Palme  d‘Or în 1996, Terminus Paradis, distins cu Premiul special al Juriului la Cannes în 1998 sau După-amiaza unui torționar (2001), prezent şi el în competiţia Festivalului de la Cannes.

Pentru întreaga operă şi contribuţia adusă cinematografiei româneşti, Lucian Pintilie a fost distins în 2007 cu un trofeu Gopo.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Recent, TIFF a fost acreditat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF). Acreditarea FIAPF funcţionează drept o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. Festivalul Internaţional de Film Transilvania a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din cele mai importante 40 de festivaluri-competiţie din lumea întreagă.

 

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele cinci cărți ”Personalități periculoase”, de Joe Navarro și Toni Sciarra Poynter! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Tu cum îți imaginezi #OlumeSuper9? Hai să o construim împreună la Super, festivalul de artă făcută de adolescenți, a 9-a ediție!

Jovi Ene

Poeticile IDC – (Pre)textele de lectură publică la Atelier IDC

Jovi Ene

2 comments

Ionu 28 aprilie 2011 at 19:19

un festival aflat la ceea de-a-10-a editie care deja capata multa „experienta” si un bun renume…

Reply
Jovi 30 aprilie 2011 at 16:12

Chiar sper sa ajung si eu odata la TIFF, poate anul viitor 😉

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult