Editorial Recomandat

Fragmente în avanpremieră: „Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii”, de Ioan Stanomir

sfinxul-rusFilme-cărți.ro vă prezintă în avanpremieră fragmente din volumul „Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii”, de Ioan Stanomir, ce va apărea în scurt timp la Editura Adenium. Cartea va fi lansată vineri, 20 noiembrie, la ora 14:00, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură. Evenimentul va avea loc la „Bursa de contacte” și va fi moderat de Daniel Șandru, director editorial Adenium. Vor participa Ioan Stanomir și Angelo Mitchievici.

Iată, la început, câteva amănunte despre această carte:

„Sfinxul rus. Idei, identități și obsesii”, de Ioan Stanomir, este un volum de istorie a ideilor, o istorie a Rusiei prin literatură și scrierea memorialistică, semnat de unul dintre cei mai rafinați și mai profunzi eseiști români din ultimul deceniu.

Fragmente în avanpremieră:

„Ar fi putut să fie Rusia altfel? Interogațiile contrafactuale nu sunt decât o consolare intelectuală tardivă. Dincolo de sufocanta monocromie a autocrației, vocile libertății ruse au avansat imaginea alternativă a reformismului și rațiunii occidentalizante. Condamnate la solitudine și la eșec, ele merită convocate, spre a apăra umanitatea în fața barbariei.”

(…)

„În privirea lui Cehov din „Mujicii” se poate simți luciditatea absentă din edificiul mistic dostoievskian sau din cel populist. Întunericul satului rus este unul dens și dureros, iar miracolele morale nu își au locul în acest decor dezolant. Reformismul rus, atâta cât a fost și s-a putut dezvolta, a fost conștient de necesitatea de a confrunta realitatea acestui adânc insondabil de înapoiere economică și abrutizare morală.”

(…)

„Noul imperiu al lui Putin nutrește aceeași ambiție țaristă și sovietică de a sugruma critica, de a controla și veghea asemeni unui stăpân. Violența cu care reprimă, rafinamentul cu care manipulează, agresivitatea cu care atacă vecinii săi sunt simptomele unei patologii totalitare. Visul lui Putin este cel al tuturor tiranilor de dinaintea sa. Acela de a fi călăul libertății ruse, instituind o uriașă colonie penitenciară.”

Despre autor:

Autorul este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București și scriitor. Domenii de interes: istoria ideilor politice, constituționalismul și istoria ideilor. Dintre volumele publicate, menționăm: Explorări în comunismul românesc(în colaborare cu Paul Cernat, Ion Manolescu și Angelo Mitchievici, trei volume, Editura Polirom, Iași, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator. De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (Editura Curtea Veche, București, 2008), Junimismul și pasiunea moderației (Editura Humanitas, București, 2013), Camera obscură. Vis, imaginație și bandă desenată (Editura Cartea Românească, București, 2014).

Articole similare

Întoarcere în lumea copilăriei. Top 5 cele mai bune cărți pentru copii citite în 2021

Tudor-Costin Sicomas

Filme, cărţi şi câteodată fotbal: 24 iunie 2014

Jovi Ene

22 decembrie 1989 – La Multi Ani!

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult