Editorial Recomandat

Festivalul Internațional de Film București, Ediția a XI-a – Gala de premiere

biffFestivalul de Film București și-a închis porțile sâmbătă, 25 Aprilie, când filmele din competiție au fost recompensate cu premii, iar publicul s-a bucurat de prezența actorului Franco Nero și de premiera filmului Departe de lumea dezlănțuită, în regia lui Thomas Vinterberg, SUA, 2015.

Lăsând la o parte totala lipsă de organizare, precum și atitudinea necivilizată a publicului, explicată de întârzierea cu care a început gala de premiere și totuși de neacceptat în cadrul unui astfel de eveniment, concluzia festivalului ar fi una pozitivă. Reclamațiile, din câte știu eu, se adresează personalului abilitat, și nu în fața unui cinematograf plin. O astfel de atitudine e bună la o grevă, respectiv revoluție, dar nu avem noi curajul pentru lucruri atât de mărețe! Cel mai probabil, în curând, publicul nu va mai participa la festivitățile de premiere, așa cum se întâmplă la marile festivaluri de film. Și pe bună dreptate! Dar, pentru a se ajunge acolo, organizarea trebuie să fie aproape de perfecțiune. Așa că baftă organizatorilor!

Făcând abstracție de aceste două aspecte de o maximă importanță pentru opinia ce și-o creează alții despre noi, ca popor, și încercând să nu-mi fie rușine că singura și prea mult amintita remarcă făcută de către membrii juriului la adresa noastră a fost ceva de genul: aveți un oraș frumos, ar trebui să nu uitați acest lucru, o trecere în revistă a premiaților e necesară.

autoportretul-unei-fete-cumintiAșadar, un titlu des auzit în cadrul galei și care a câștigat Premiul Publicului, este Self-Portrait of a Dutiful Daughter / Autoportretul unei fete cuminți , un film de Ana Lungu. După debutul cu Burta balenei (co-semnat cu Ana Szel), Ana Lungu revine cu un lungmetraj solo la fel de independent, dar mai ambițios. Foarte franțuzesc (în sensul șaizecist), Autoportretul… este parțial jucat de neprofesioniști, dar beneficiază de apariția unuia dintre actorii momentului, Emilian Oprea, într-un rol secundar. Premiera mondială – în noua secțiune „What the ?!”, Rotterdam 2015.

Ana Lungu este cea care primește și premiul pentru Cel mai bun Regizor, pentru controlul vizionar al actorilor profesioniști și amatori prin montajul inteligent, umorul ironic și cadrele lungi, atunci când granițele invizibile dintre ficțiune și neprevăzutul evenimentelor reale improvizate dispar și descoperă curajos simbolurile și incertitudinile tinerei generații.

o fata merge acasa singura in noaptePentru capacitatea cinematografică remarcabilă de a umaniza misterios şi discret prototipul legendar al vampirului, evidenţiind prin contrast dezumanizarea şi criza de identitate tipice specifice tot mai multor oameni ai societăţii contemporane din aproape orice parte a lumii, Premiul Criticii merge la O fată merge acasă singură în noapte/ A Girl Walks Home Alone (Ana Lilly Amirpour). Același film obține și Mențiunea Specială, pentru stilul vizual ce-ți taie respirația, pentru imaginea alb-negru impresionantă și pentru modul ingenios de a spune povestea, plin de simboluri ascunse ce încurajează imaginația spectatorului.

loin des hommesPremiul pentru Cel mai Bun Film merge la Far From Men/ Departe de oameni (regia Daniel Oelhoffen) pentru modalitatea inteligentă prin care se folosește de elementele specifice genului western pentru a explora dileme morale sincere, dar și integritatea personală, pentru că te provoacă să te gândești la vanitatea războiului și, nu în ultimul rând, să ne readucă aminte că astăzi trăim în situații identic de fragile, unde violența poate deveni foarte ușor o armă împotriva umanității.

Juriul celei de-a 11-a ediții a București IFF a fost format din Selma Mehadžić, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actrița germană Anjorka Strechel, Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România, Feti Dautović, producător și profesor universitar de origine sârbă și Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film de la Vilnius.

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul a avut și un juriu al criticii, compus de această dată din Cătălin Olaru, Michal Klimkiewicz și Horia Barna.

6 filme în competiție, peste 21 de filme din țări precum Iran, Germania, SUA, Serbia, Danemarca, Uruguay, România, Marea Britanie, Franța sau Japonia, Franco Nero ca invitat special și o dezbatere dedicată Oportunităților europene de finanțare în domeniul cinematografiei, aceasta ar fi concluzia ediției de anul acesta al festivalului.

Articole similare

Pe aripile nemuritoare ale muzicii. Top 5 concerte din Festivalul Internațional „George Enescu”, ediția 2021

Tudor-Costin Sicomas

Top 5 cele mai bune filme văzute pe Netflix în aprilie 2020

Jovi Ene

Îndrăgostit de Tarkovski, de Mihai Vacariu

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult