Stiri

Cel mai apreciat debut al anului 2010 in Statele Unite: „Mr. Peanut” de Adam Ross

• Stephen King: „De la Cui i-e frica de Virginia Woolf? incoace, nimeni n-a mai indraznit sa intre in partea intunecata a unei casnicii precum Mr. Peanut… o carte atit de fascinanta, ca-ti da fiori.”
Romanul lui Adam Ross a fost inclus de prestigiosul The New York Times pe lista celor mai bune carti ale anului 2010

De curind, in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM a fost tradusa una dintre cele mai apreciate carti de debut ale anului 2010 in Statele Unite. Este vorba despre romanul Mr. Peanut de Adam Ross, un volum pe care celebrul Stephen King il aprecia ca fiind „O carte atit de fascinanta, ca-ti da fiori. De la Cui i-e frica de Virginia Woolf? incoace, nimeni n-a mai indraznit sa intre in partea intunecata a unei casnicii precum Mr. Peanut…”.

Critici de la cele mai importante publicatii de peste Ocean au intimpinat cu entuziasm aparitia cartii lui Adam Ross: „Un debut cum rar mai vezi” (Publishers Weekly), „Un roman flamboaiant, minunat scris” (Philadelphia Inquirer), „Un roman diabolic de complicat, un roman inteligent scris, amuzant si – cind apuci sa-i dai de cap – nespus de trist” (bookgeeks.co.uk).

Povestea cartii:
David Pepin si a iubit sotia de cind s-au intilnit, la colegiu, la un curs despre Alfred Hitchcock. Dupa treisprezece ani de casnicie, tot nu si poate imagina viata fara ea, insa e obsedat de eventualitatea mortii acesteia. Cind, printr un concurs misterios de imprejurari, Alice chiar moare, David este principalul suspect, desi, din cite descopera detectivii Hastroll si Sheppard, persoana direct implicata este un personaj bizar, care si a luat numele de Mobius. Asemenea gravurilor lui Escher, care inspira jocurile video pe care le creeaza David, firele narative ale romanului formeaza figuri complicate si inselatoare, rasturnari de perspectiva spectaculoase, nascind indoieli in mintea cititorului: oare chiar e posibil sa cunosti pe cineva pe deplin? Crima si casnicia pot fi uneori fata si reversul aceleiasi medalii?

„Iata un debut cum rar mai vezi. Un stil minunat, ce combina dragostea si tortura pentru a crea un virtej narativ acaparator, alaturi de un subiect izvorit dintr-o dragoste ucigatoare. Asa se naste o carte aspra si sublima, infioratoare si curajoasa.” (Publishers Weekly)

„Mr. Peanut este un roman flamboaiant, minunat scris, despre natura duala a casatoriei, despre dragostea indoielnica si nesiguranta care pindeste la tot pasul.” (Philadelphia Inquirer)

„Adam Ross a alcatuit un roman diabolic de complicat, ce aminteste de Sudoku. Firul narativ aduce mai degraba a vrajitorie, iar bucatile care-l construiesc sint incredibil de bine sudate. Oricum l-ai intoarce, de oriunde l-ai apuca, el sta mereu in picioare. Ce sa mai vorbim? E un roman inteligent scris, amuzant si – cind apuci sa-i dai de cap – nespus de trist.” (bookgeeks.co.uk)

Mr. Peanut de Adam Rosss
– traducere din limba engleza de Ioana Vacarescu / 488 de pagini, 36,95 lei

Adam Ross
s-a nascut la New York si a studiat la Trinity School si Vassar, lucrind ca actor inca din copilarie si, mai tirziu, dupa colegiu, devenind jurnalist. In 1995 se muta in Nashville cu sotia si cele doua fiice, scriind reportaje si recenzii de carti si filme in Nashville Scene. Mr. Peanut este primul sau roman. Tine cursuri de creative writing la universitatile din Hollins si Washington.

Articole similare

Apariţie nouă la Editura Herald: „Mintea ca întâmplare”

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (19 – 25 iunie 2017)

Jovi Ene

Noutăți Netflix: The Haunting of Hill House, Maniac

Jovi Ene

2 comments

Klausen 5 decembrie 2010 at 01:08

interesant. multumesc pentru tip 🙂 …

Reply
Jovi 5 decembrie 2010 at 13:05

Cu placere, si mie mi se pare interesant subiectul.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult