Stiri

‘Cea mai buna carte a anului 2011 in Franta’, potrivit LIRE: ‘Pina la capatul pamintului’ de David Grossman

In aceasta toamna, Pina la capatul pamintului – unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane impotriva razboiului – a mai fost recompensat si cu prestigiosul Medicis Etranger, fiind considerat „cea mai buna creatie literara scrisa vreodata in limba ebraica”.
Editia in limba romana (traducere din limba ebraica de Ioana Petridean) este programata sa apara in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” in luna februarie a anului urmator.
David Grossman, nascut in 1954, este unul dintre cei mai importanti autori israelieni, tradus in peste 30 de limbi. Cunoscut comentator al politicii Israelului fata de Palestina si militant pentru acceptarea Palestinei ca stat.

Pina la capatul pamintului
este unul dintre cele mai apreciate romane-manifest contemporane impotriva razboiului. Ora isi vede viata ravasita cind Ofer, fiul ei, in loc sa se intoarca acasa la sfirsitul serviciului militar, se ofera voluntar intr-o misiune periculoasa. Determinata sa nu astepte ca eventualele vesti teribile sa ajunga la ea, decide sa porneasca intr-o calatorie, insotita de un fost iubit si bun prieten, Avram – un om cu o personalitate artistica pronuntata, care duce din pacate o viata retrasa, marcata de amintirile atrocitatilor pe care le-a trait ca prizonier in razboiul de Yom Kippur. Ora ii povesteste despre viata ei si a lui Ofer si, cu cit tensiunea creste, parca nu se poate opri din povestit, ca si cind pomenirea continua a fiului ei l-ar pazi cumva de pericole. Cei doi calatori se plimba inainte si inapoi printre amintiri, trecind de la greutatile si frumusetea vietii in familie la ororile razboiului.

David Grossman, nascut in 1954, este unul dintre cei mai importanti autori israelieni, tradus in peste 30 de limbi. A studiat filosofie si teatru la Universitatea Ebraica de la Ierusalim, iar dupa ce s-a eliberat din armata a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. Dintre romanele sale, distinse cu numeroase premii si traduse in peste treizeci de limbi, fac parte Copii in zigzag (1994), Cineva cu care sa fugi de acasa (2000) sau Pina la capatul pamintului, cel mai recent roman al sau, din 2008.
Cunoscut comentator al politicii Israelului fata de Palestina si militant pentru acceptarea Palestinei ca stat.

Articole similare

Bookfest Junior 2017: un adevărat salon de carte, cu program doar pentru copii și adolescenți

Jovi Ene

Povestea domniţei Marina şi a basarabeanului necunoscut, de Tatiana Niculescu Bran

Iulia Dromereschi

Grade în minus, seriale în plus. Nou pe Netflix în octombrie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult