Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (6 – 12 octombrie 2014)

Proiectie 4 luni, 3 saptamani si 2 zile in Penitenciarul JilavaȘtirile săptămânii: Filmul romanesc a intalnit publicul din penitenciare; Din 20 octombrie, la NAKED PR încep cursurile de Film & Actors PR; Filmul cu cele mai multe trofee la Cannes și Jean-Luc Godard în 3D, în premieră la București; Seminar Control N-Campanii de promovare pentru filme; TV5MONDE aduce în prim plan România; FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ
a 18-a ediție la București, între 31 octombrie – 9 noiembrie; „Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or 2014, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest.

Filmul romanesc a intalnit publicul din penitenciare

S-a încheiat prima ediție a proiectului lansat de 111 Film: Filme după gratii – proiecții în penitenciare. In perioada 15 septembrie – 1 octombrie 2014 filmul românesc a ajuns în fața publicului din două dintre penitenciarele din țară – Penitenciarul București Jilava și Penitenciarul Târgșor.

Gândit și organizat cu scopul familiarizării românilor aflați în închisorile din țară cu cinema-ul autohton, educării și lărgirii orizontului cultural personal al persoanelor reținute în penitenciare, proiectul a reușit să ducă filmul românesc după gratii, oferind spectatorilor deținuți o serie de proiecții, întâlniri și discuții generate de filmele vizionate. Prima ediție a proiectului a reușit să ajungă la peste 500 de persoane reținute în cele două Penitenciare – Jilava și Târgșor. Fiecare proiecție din cele 5 organizate în cele două locații au stat la baza unui dialog între organizatori și public, rezultând o serie de întâlniri care au atins cele două ținte inițiale ale proiectului: educarea culturală și deschiderea a noi orizonturi creative pentru cei fără acces liber la cultură pe de o parte și, pe de altă parte, promovarea filmului românesc într-un spațiu nou și atipic.

Deținuții și deținutele au (re)descoperit plăcerea vizionării unui film românesc și s-au familiarizat cu direcția cinematografiei autohtone din ultimii 14 ani. De-a lungul celor două săptămâni, cinci filme de lung metraj au fost proiectate în cele două penitenciare vizate pentru prima ediție a proiectului. Astfel, deținuții și deținutele din aceste două închisori au avut ocazia să vizioneze și să discute mai apoi despre filmele Marfa și banii (regia Cristi Puiu, 2001), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (regia Cristian Mungiu, 2007), California Dreamin’ (nesfârșit) (regia Cristian Nemescu, 2007), Polițist, adjectiv (regia Corneliu Porumboiu, 2009), Love Building (regia Iulia Rugină, 2013).

clickDin 20 octombrie, la NAKED PR încep cursurile de Film & Actors PR

Mai sunt 2 saptamâni până la încheierea înscrierilor pentru cursul de Film & Actors PR organizat de NAKED PR și susținut de Ileana Cecanu. Cursul se adresează tuturor celor care își doresc să afle ce se întâmplă în spatele camerelor de filmare, cum ajung filmele în cinematografe, cât de eficientă poate fi o campanie de promovare a unui film sau cum putem gestiona imaginea unui actor.  Sunt invitati să participe profesioniștii în egală măsură cu amatorii: încurajăm schimburile de experiență și discuțile deschise și constructive.

Structura cursului pregătit de Ileana are o semnificativă parte practica: cursanții iau interviuri actorilor, concep campanii de promovare pentru filme și intră în lumea fascinantă a premierelor de gala din cinematografe. 

Mi-am structurat cursul pe un schimb permanent de  experiență prin intermediul invitaților mei: actori, regizori, producători, muzicieni, fotografi, profesioniști in marketing și comunicare. Ceea ce le propun cursanților este o călătorie surprinzătoare într-o lume magică. Absolvenții primului curs participă astăzi la multe dintre proiectele de film pe care le desfășoară Freealize.“, spune Ileana.

Detalii despre agenda workshopurilor şi înregistrare sunt disponibile pe site-ul Naked PR (www.nakedpr.ro).

Filmul cu cele mai multe trofee la Cannes și Jean-Luc Godard în 3D, în premieră la București

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de o proiecție-eveniment cu cel mai recent film al cineastului francez Jean-Luc Godard, Adieu au langage. Este cel de-al șaptelea film al său care concurează pentru Palme d’Or și primul lungmetraj al său în 3D. Filmul a câștigat Premiul Juriului la ediția de anul acesta. Noul experiment vizual al regizorului în vârstă de 83 de ani are în centru un cuplu adulterin și un câine – chiar câinele lui Godard, Roxy. „O injecție cu adrenalină pentru creier”, cum îl descrie „Variety”, Adieu au langage este o inventivă și provocatoare meditație despre lumea de astăzi și posibilitățile imaginii. Ca de obicei în ultimii ani, Godard a refuzat invitația de a veni la Cannes.

Adieu au langage2

În premieră va fi proiectat și Les Combattants, de Thomas Cailley, filmul de debut care și-a adjudecat cele mai multe premii la Cannes – patru, în Quinzaine des Réalisateurs, inclusiv trofeul secțiunii și pe cel al criticii (FIPRESCI). Comedie romantică, cronică a vieții de provincie, film de aventuri și apocaliptic, potrivit „Les Inrockuptibles”, Les Combattants introduce un regizor foarte talentat. Surprinzător și amuzant, filmul urmărește relația dintre un tânăr care preia cu jumătate de inimă o mică afacere de familie și Madeleine (Adèle Haenel), obsedată de armată, sfârșitul lumii și tehnici de supraviețuire.

Un alt titlu excelent primit de critica internațională este Force Majeure/ Tourist, în regia lui Ruben Östlund, câștigător al Premiului Juriului în secțiunea Un Certain Regard și propunerea Suediei la Oscar. Un tată care-și petrece vacanța într-o stațiune din Alpi își abandonează soția și cei doi copii în fața unei avalanșe care se dovedește ulterior a fi una controlată. Gestul său de lașitate îi va schimba însă pentru totdeauna relația cu familia. „Force Majeure e un film înfricoșător. Îndepărtează stratul de suprafață care ne înconjoară și ne dezvăluie asprul adevăr de dedesubt”, scria „The Guardian”, comparându-l pe Östlund cu Lars von Trier.

Actorul francez Mathieu Amalric va putea fi văzut la București în La Chambre bleue, o ecranizare a romanului lui Georges Simenon, pe care o semnează ca regizor. Amalric a revenit la Cannes, în Un Certain Regard, la patru ani după ce a câștigat Premiul de regie în competiție cu Tournée. Acțiunea este mutată din anii 60 în ziua de azi, în sala unui tribunal în care un soț (Amalric) este anchetat pentru moartea suspectă a soției sale (Léa Drucker). Acesta mărturisește că a avut o aventură extraconjugală cu o prietenă din copilărie. „Mathieu Amalric tocmai a intrat în liga creatorilor care știu să lege literatura și cinema-ul”, notează „Le Monde”.

La chambre bleuePreferatul criticii internaționale (FIPRESCI) în Un Certain Regard a fost Jauja, drama de epocă a unui regizor cult, argentinianul Lisandro Alonso (Freedom, Los muertos, Liverpool). Titlul filmului e dat de locul mitic, El Dorado-ul pe care conchistadorii îl căutau în Peru. Viggo Mortensen (Lord of the Rings, The Hunt) are un rol memorabil, al unui căpitan danez care pleacă prin Patagonia, undeva în secolul al XIX-lea, în căutarea fiicei sale, care a fugit cu un soldat. Una dintre marile amenințări este legendarul Zuluaga, un ofițer trecut de partea băștinașilor și nemilos cu colonialiștii. Călătoria lui plină de mistere devine un prilej de reflecție despre existență, imperialism, barbarism, civilizație.

Premiul Juriului Ecumenic în Un Certain Regard i-a revenit dramei spaniole Hermosa Juventud/ Beautiful Youth, de Jaime Rosales. Inteligent, subtil și plin de tensiune, filmul explorează dilemele generației tinere din Spania, marcată de șomaj și deziluzii. Doi tineri care locuiesc cu mamele lor află că vor avea un copil. Fără loc de muncă și fără bani, cei doi decid să filmeze un porno de amatori. Presa străină a lăudat felul în care cineastul combină imaginile convenționale de film cu cele de pe camera telefonului sau alte device-uri care îi absorb pe tineri într-o lume virtuală.

Despre (dez)iluzii vorbește și La Jaula de Oro, un film mexican care a adunat peste 60 de premii, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuții. Regizorul spaniol Diego Quemada-Díez semnează unul dintre cele mai bune filme lansate în ultimul an, o dramă hiperrealistă și plină de suspans despre patru adolescenți – jucați de actori non-profesioniști – care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cântec mexican ce deplânge soarta emigranților care se trezesc prinși într-o „cușcă de aur”, după ce au trecut granița.

Adieu au langage, în regia lui Jean-Luc Godard, va fi distribuit în România de Independența Film, iar La Jaula de Oro, de Voodoo Films.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu. Teaser:

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=cKXxcchcKiA’]

Vizual_Seminar CTRL N_Campanii de promovareSeminar Control N – Campanii de promovare pentru filme

Din 25 octombrie 2014, Asociația Culturală Control N propune o nouă serie de întâlniri tematice, susținute de profesioniști în domeniul cinematografiei. Seminariile Control N sunt dedicate celor care își pun nenumărate întrebări legate de filmele pe care le imaginează, le filmează, le scriu, le produc sau le văd, pur și simplu.

Seminariile Control N reprezintă întâlniri profesioniste și aplicate, al căror scop este să ofere răspunsuri detaliate la întrebări ce țin de viața unui film, în afara procesului propriu-zis de creație. Invitații Seminariilor Control N sunt acei oameni a căror experiență în domeniu garantează un tip de dialog profesionist, în urma căruia participanții vor putea să pună în practică cunoștințele dobândite în orele petrecute în mansarda Control N.

Primul Seminar Control N, din 25 octombrie 2014, este dedicat campaniilor de promovare pentru filme și va fi susținut de Ileana Cecanu.

Ca filmul să ajungă la public sunt necesari câțiva pași, unii mai mici, altii uriași, toti importanți.
In cadrul Seminarului “Campanii de promovare pentru filme”, timp de 3 ore, participanții vor jonga  alături de Ileana Cecanu cu cele mai importante elemente care fac ca un film să aibă spectatori și să ajungă la spectatori.
 De la materialele pregătite încă din timpul filmărilor, uneori chiar înainte să înceapă filmarea, până la magia din sala de cinema, totul înseamnă  poveste. O poveste spusă de fiecare dată altfel, pentru că niciun film nu e la fel cu altul.

Ileana Cecanu va oferi participanților ingredientele folosite ca povestea să devină realitate.

Seminarul va avea loc Sâmbătă, 25 Octombrie 2014, timp de 3 ore, cu începere la ora 11.00. Taxa de participare la seminar este de 100 RON.

Înscrierile se fac la adresa de email info@controln.ro, în limita locurilor disponibile.

TV5MONDE aduce în prim plan România

Două documentare despre România vor fi difuzate în curând de canalul francofon TV5MONDE: Cărbunarii din România (duminica aceasta, 12 octombrie, de la ora 20:30) și România, poveștile unui cimitir (2 noiembrie, de la ora 20:30). Cele două materiale vor fi prezentate în cadrul emisiunii 360° – GÉO, cu subtitrare în limbile franceză și română.

Duminică, 12 octombrie, la ora 20:30, TV5MONDE va difuza documentarul Cărbunarii din România. Moştenitori ai meseriei din străbuni, aceşti muncitori transformă lemnul în cărbune şi fac din România principalul furnizor al Europei de Vest.

65027_bd_60904_fichier_360_roumanie_charbonniers4Duminică, 2 noiembrie, la ora 20:30, documentarul România, poveștile unui cimitir ne poartă prin cimitirul din Săpânţa, care nu e de nici un fel un loc trist: împânzit de cruci bogat ornate, pare a fi anticamera paradisului. Familiile celor decedaţi fac economii ani de zile pentru a comanda sculptorului Dumitru Pop o cruce de lemn, bogat decorată cu simboluri, cum ar fi un ansamblu de imagini și un epitaf, care să reprezinte viaţa celui răposat.

România, țara cu cea mai mare audiență TV5MONDE din Europa

Prezent în România din 1990, cu subtitrare în limba română de la începutul anului 2008, canalul TV5MONDE construiește legături culturale și educaționale între Franța și România.  România este a doua țară din Europa în care limba franceză este cea mai studiată limbă straină – peste 85% dintre elevii din ciclul primar şi secundar (sursa: Eurodata 2012) învață franceza la școală.

65027_bd_61721_fichier_360_roumanie_cimetiere1

 

TV5MONDE își propune, în parteneriat cu Institutul Francez, să aducă în atenția a peste 80% din profesorii de limbă franceză din România utilizarea instrumentelor educaționale dezvoltate de canalul de televiziune, care produce de peste 15 de ani o metodă multimedia interactivă, Învață și predă cu TV5MONDE / Apprendre et enseigner avec TV5MONDE, accesibilă gratuit.

 

Canalul de televiziune se asociază de mai mulți ani evenimentelor culturale importante din România, implicându-se în viaţa culturală locală: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj), Festivalul Filmului Francofon (București), târguri de carte, partener al evenimentului Cluj, orașul european al Tineretului 2015 etc.

TV5MONDE are mai mult de 2,9 milioane de telespectatori români pe săptămână1 – făcând ca România să fie astfel primul bazin de audiență în Europa (cu excepția Franței, Belgiei şi Elveției, care au de asemenea alt program decât restul țărilor) și al treilea din lume. ([1] Audienţă cumulată săptămanal, luând în considerare spectatori cu vârsta de peste 15 ani care au vizionat programul cel puţin 1 minut.)

TV5MONDE ROMÂNIA va avea un site în limba română la începutul anului 2015.

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ a 18-a ediție la București, între 31 octombrie – 9 noiembrie

Festivalul Filmului Francez are loc în perioada 31 octombrie – 9 noiembrie în 8 localități din România: București, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Buzău, Târgu Mureș și Constanța. La București, cea de-a 18-a întâlnire a publicului francofil nu poate fi sărbătorită altfel decât prin umor. Astfel, tema acestui an va fi „Burlescul în cinematografie. Din trecut până în prezent”, iar invitatul de onoare este celebrul Pierre Étaix, căruia organizatorii îi dedică o retrospectivă. Nu vor lipsi nici premierele cinematografice de la Cinema Elvire Popesco, iar competiția „tineri regizori” vă prezintă 8 noi producții.

Pierre Étaix a absolvit la început o școală de desenatori, însă a înclinat spre reprezentații comice ca bufon, idolii săi fiind comicii americani Stan Laurel și Oliver Hardy. El spune că „a fi bufon nu e o stare și nici o funcție, ci trebuie să trăiești și să gândești ca un bufon”. În anii postbelici a jucat ca actor de teatru și cabaretist în piese ca Cheval d’Or, Trois Baudets, Alhambra, și Olympia. În 1953 a fost angajat de Jacques Tati ca desenator și autor de gaguri din filme diferite ca Mon Oncle. Etaix a fost și bufon în circul Medrano, având ca partner pe renumitul bufon Nino Fabri. Filmul său Heureux  anniversaire a fost premiat în 1963 Oscar-ul, pentru cel mai bun film de scurt metraj.

image001

În contextul retrospectivei Pierre Etaix* publicul va putea urmări 8 filme ale acestuia în cadrul unui eveniment marca Semaine des Cahiers du Cinéma: Pretendentul – Le soupirant (1962), YOYO (1964), Sănătatea e mai bună decât toate – Tant qu’on a la santé (1966), Marea dragoste – Le grand amour (1969), Unde curge lapte și miere – Pays de Cocagne (1969), Ruptura – Rupture (1961), La mulți ani – Heureux anniversaire (1962), În plină formă – En pleine forme (1965-1971).

În urma succesului de anul trecut, tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câștiga premiul oferit de către  TV5Monde pentru susținerea distribuției unui film francez în România. Printre cele 8 producții se numără: Stele – Des étoiles, Zilele de mâine – Les lendemains, Vandal, Grand central, premiat la Festivalul de Film de la Cabourg – Journées romantiques 2013, Marele Premiu: Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriță & Premiul special al juriului, Vincent nu are solzi – Vincent n’a pas d’écailles, selecționat în  competiția Festivalului de la San Sebastian în 2014, Mercuriale, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014, Brooklyn, Tonnerre.

În secțiunea PANORAMA, cinefilii vor putea vedea cele mai recente producții franțuzești ale celor mai emblematici actori și regizori. Multe dintre aceste producții vor fi prezentate în premieră în România. Astfel, producții precum Yves Saint Laurent de Jalil Lespert, Spuma zilelor de Michel Gondry
sau lungmetrajul despre celebrul personaj animat Micul Nicolas vor fi proiectate pe marele ecran al cinematografului Elvire Popesco.

„Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or 2014, în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest

Winter Sleep, capodopera lui Nuri Bilge Ceylan – cum au descris-o, fără rezerve, criticii la Cannes – preferata juriului și a presei internaționale la ediția de anul acesta, va putea fi vizionată în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Filmul a câștigat Palme d’Or și Premiul FIPRESCI și este propunerea Turciei la Oscar, fiind considerat deja unul dintre cei mai puternici concurenți. Winter Sleep e drama cehoviană a unui actor, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care se confruntă cu propriul mariaj, cu cei din jur și cu sine însuși. „Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază „Screen International”. Nuri Bilge Ceylan a câștigat deja alte trei premii importante la Cannes: Marele Premiu pentru Once Upon a Time in Anatolia (2011) și Distant (2002) și Premiul de regie cu Three Monkeys (2008).

Winter Sleep_Palme d'OrCronici entuziaste a primit și câștigătorul Premiului de regie la Cannes și unul dintre favoriții în cursa pentru Oscarurile din 2015: Foxcatcher, în regia lui Bennett Miller (Capote, Moneyball). Fascinanta și tragica poveste din Foxcatcher este inspirată din realitate: doi frați, foști campioni olimpici la lupte (Channing Tatum și Mark Ruffalo) ajung în anturajul unui miliardar excentric și nevrotic, John du Pont (Steve Carell), care-și propune să-i antreneze pentru Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, cu consecințe dramatice. Performanțele celor trei actori au fost elogiate de presă, rolul lui Steve Carell fiind considerat cel mai bun din cariera sa.

Memorabilă este și performanța actorului britanic Timothy Spall, cunoscut publicului larg din seria Harry Potter, într-un film care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes: Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh. Un excelent studiu de caracter, filmul se concentrează pe tumultuoasa viață personală și artistică a pictorului britanic J.M.W. Turner. Al cincilea lungmetraj din cariera lui Mike Leigh inclus în competiție, Mr. Turner a obținut și un premiu special pentru imagine la Cannes.

Mr. Turner

Propunerea Franței la Oscar, Saint Laurent, în regia lui Bertrand Bonello (L’Apollonide – souvenirs de la maison close), va rula tot în premieră în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Cu Gaspard Ulliel în rolul Yves Saint Laurent, Bonello explorează ciocnirea fascinantă dintre două lumi: liberii anii 60-70 și personalitatea fragilă și dispusă la excese a unuia dintre cei mai mari creatori de modă din istorie. Un deceniu de modă, droguri, sex și glorie din viața lui Yves Saint Laurent, imaginat cu talent de unul dintre cei mai apreciați regizori francezi din noua generație. Pe afiș, nume ca Léa Seydoux, Jérémie Renier și Louis Garrel.

Articole similare

Proiectie si dezbatere: Finding Joe, documentarul inspirat de cartea lui Joseph Campbell – Calatoria eroului

Jovi Ene

Editura Herald la Gaudeamus 2023

Jovi Ene

Programul evenimentelor Editurii Herald la Gaudeamus 2011

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult