Știrile săptămânii: Au început înscrierile la cea de-a 9-a ediţie a Premiile Gopo; actorul Emilian Oprea povestește despre rolul lui Cristian Panait; Love Story – Festivalul Filmului de Dragoste Brasov 9 – 15 Februarie.
Au început înscrierile la cea de-a 9-a ediţie a Premiile Gopo!
Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 30 martie 2015, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.
De-a lungul celor opt ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor.
În 2014, cu filmul Poziția copilului, Călin Peter Netzer și-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (scris împreună cu Răzvan Rădulescu). Actorii din film au obținut, pentru perfomanțele lor, premiile de interpretare la categoriile Cea mai bună actriță în rol principal (Luminița Gheorghiu), Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov) și Cea mai bună actriță în rol secundar (Ilinca Goia).
Înscrierile pentru cea de-a 9-a ediție a Premiilor Gopo au loc în perioada 26 ianuarie – 6 februarie 2015. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2015 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti sau realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2014.
Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficțiune și documentar, care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.
În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune şi Cel mai bun scurtmetraj documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă şi câte 11 DVD-uri (unul pentru fiecare membru al juriului de nominalizări), prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, et. 1, ap.4, sector 2, Bucureşti, în atenţia dnei. Roxana Elekes (Coordonator producţie Premiile Gopo).
Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fișa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa roxana.elekes@premiilegopo.ro
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.
După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.
Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro
Evenimentul Gala Premiilor Gopo 2015 este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Babel Communications şi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Actorul Emilian Oprea, despre rolul lui Cristian Panait: „L-am abordat cu mare teamă”
Actorul de teatru Emilian Oprea este protagonistul unuia dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, care va avea premiera mondială în secțiunea Panorama Special, la cea de-a 65-a ediție a Festivalului de la Berlin (5 – 15 februarie), și va rula în cinematografe începând din 27 februarie. Acesta preia un rol dificil, cu mare încărcătură emoțională, inspirat de personajul real Cristian Panait, procurorul care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în timp ce ancheta un alt procuror. Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiție puternic influențat de politică.
Emilian Oprea a studiat atent cazul, imaginile apărute în presă și informațiile adunate de echipa filmului și s-a întâlnit cu cei care l-au cunoscut. „Am preluat rolul lui Cristian Panait cu mare responsabilitate și teamă. Pe lângă informațiile scrise pe care mi le-a pus la dispoziție Tudor Giurgiu, aveam nevoie să vorbesc cu cineva care a stat în preajma acestui om excepțional. Am reușit să mă întâlnesc cu trei persoane: o fostă studentă, o fostă iubită și un fost coleg procuror. Am luat din poveștile lor, am pus înăuntru și apoi am plecat să ducem lucrurile mai departe. Pentru mine, Cristian Panait e departe de a fi doar un rol și sunt extrem de onorat să îi pot duce povestea mai departe”, declară actorul despre primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema.
Emilian Oprea joacă alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu. Pe 11 februarie, o parte din echipa filmului De ce eu? va lua parte la proiecția de gală de la Kino International, la Berlin, și se va întâlni cu jurnaliștii străini, în cadrul unei conferințe de presă.
Născut în 1977, la Bârlad, Emilian Oprea a studiat actoria la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, absolvind în 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu și Emil Coșeru. Din 2002, este actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, unde a jucat în peste 20 de spectacole, colaborând cu regizori precum Radu Afrim (Sufletul. Puncte de vedere, Omul pernă, Inimi cicatrizate, Adam Geist, Plaja), Victor Ioan Frunză, Istvan Szabó sau Radu Apostol. În 2015, va putea fi văzut și în Autoportretul unei fete cuminți (regia Ana Lungu), selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, și în noul film al lui Marian Crișan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici. Emilian Oprea joacă și în noul scurtmetraj al lui Radu Potcoavă, Mesagerul.
De ce eu? reprezintă cea de-a doua selecție a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin, Legături bolnăvicioase fiind proiectat în Panorama în 2006. Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului.
Sinopsis. Cristian este un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Love Story – Festivalul Filmului de Dragoste Brasov 9 – 15 Februarie
În perioada 9 – 15 februarie, la Cinemateca Patria din Brașov, va avea loc prima ediție a Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story.
În cadrul festivalului vor rula 9 lungmetraje, printre care și celebrul film al lui Arthur Miller, Love Story (SUA, 1970), de la a cărui premieră se aniversează 45 de ani. Proiecția va avea loc sâmbătă, 14 februarie, de Valentine’s Day, iar intrarea pentru cupluri va fi liberă.
Filmele care vor rula în cadrul LOVE STORY – FESTIVALUL FILMULUI DE DRAGOSTE sunt:
Iubire/ Amour (Franța, 2012)
Regia: Michael Haneke
Cu: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Georges și Annes sunt doi oameni de peste 80 de ani care formează un cuplu. Amândoi au fost profesori de muzică, sunt culți și cultivați, iar de când sunt pensionari trăiesc în străinătate împreună cu fiica lor, Eva, care are și ea o carieră în domeniul muzicii. Atunci când, într-o zi, Anne suferă un atac cerebral care îi paralizează o parte a corpului, dragostea ce uneşte acest cuplu în vârstă va fi pusă la încercare.
În 2013 filmul a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin și Palme dOr la Festivalul de la Cannes 2012.
Paradisul spulberat/ The Broken Circle Breakdown (Belgia, 2012)
Regia: Felix Van Groeningen
Cu: Veerle Baetens, Johan Heldenbergh, Nell Cattrysse
Elise și Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deși sunt diferiți. El este un ateu romantic, ea este credincioasă și pragmatică. Atunci când fiica lor se îmbolnăvește grav, iubirea lor va fi pusă la încercare.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Adèle: Capitolele 1 şi 2 La Vie (Franța, 2013)
Regia: Abdellatif Kechiche
Cu: Adèle Exarchopoulos, Léa Seydoux
Adèle (Adèle Exarchopoulos) are 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite lui Adèle să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se descoperă.
Film distins cu Palme d’Or și premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes 2013.
Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti (România, 2014)
Regia: Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu, Florin Babei
“Love Bus” este un film omnibus format din cinci episoade separate, având fiecare câte o poveste de dragoste care se petrece în câte un cartier al Bucureștiului. Filmul a fost turnat în regim independent, cu studenți și proaspăt absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” și reprezintă debutul lor, colectiv, pe marile ecrane.
Pielea în care trăiesc/ La Piel Que Habito (Spania, 2011)
Regia: Pedro Almodóvar
Cu: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes
După ce soția lui a murit arsă într-un accident de mașină, dr. Robert Ledgard, un chirurg plastician eminent, a devenit interesat să creeze o nouă piele care ar fi putut să o salveze. După 12 ani de cercetări, reușeste să cultive o piele care este un adevărat scut protector împotriva oricărui asalt. Pe lângă anii de studiu și experimente, Robert mai avea nevoie de 3 lucruri: lipsa de scrupule, un complice și un cobai uman.
Premiul BAFTA pentru un film în altă limbă decât engleza.
Vicky Christina Barcelona (SUA, 2008)
Regia: Woody Allen
Cu: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem
Două tinere din America, Vicky și Cristina își petrec vacanța de vară în Barcelona. Vicky este o tânără sensibilă care tocmai s-a logodit, în timp ce Cristina este o persoana căreia îi plac experimentele emoționale și sexuale.În Barcelona ele sunt atrase într-o serie de încurcături romantice neconvenționale alături de carismaticul pictor Juan Antonio și fosta sa soție Maria Elena.
Premiul Oscar și BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Penélope Cruz.
Love Story (SUA, 1970)
Regia: Arthur Hiller
Cu: Ali MacGraw, Ryan O’Neal, Ray Milland
Oliver Barrett IV, student și component al echipei de hochei la Harvard, o întâlnește pe Jennifer Cavalleri, studentă la Radcliffe, cu care va trăi o superbă poveste de dragoste. Decid să se căsătorească, dar tatăl lui Oliver, Oliver Barrett III, nu e de acord și îl dezmostenește. Timpul trece și, în încercarea de a avea copii, ei descoperă un crud adevăr.
7 nominalizări la Oscar și premiul pentru cea mai bună muzică – Francis Lai, plus 5 premii Globul de Aur.
Minciuni adevărate / De vrais mensonges (Franța, 2010)
Regia: Pierre Salvadori
Cu: Audrey Tautou, Sami Bouajila, Nathalie Baye
Într-o dimineaţă de primăvară, Emilie (Audrey Tautou) primeşte o scrisoare de dragoste anonimă, frumoasă şi inspirată. O aruncă la coşul de gunoi, dar peste puţin timp o ia înapoi. Îşi dă seama că asta poate fi calea de a o “trezi la viaţă” pe mama ei (Nathalie Baya), singură şi tristă după ce fusese părăsită de soţ. Fară să ezite prea mult, retrimite scrisoarea mamei sale. Emilie nu ştie însă că autorul ei este Jean (Sami Bouajila), timidul său angajat.
O afacere regală/ En kongelig affære (Suedia-Danemarca, 2012)
Regia: Nikolaj Arcel
Cu: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard
O afacere regală este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea – un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist – Struensee (Mads Mikkelsen) şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor idealişti curajoşi care riscă totul în căutarea libertăţii poporului, dar mai presus de toate, este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat o naţiune întreagă.
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Mikkel Boe Følsgaard și pentru cel mai bun scenariu-Berlinale 2013
Nominalizat la Globul de Aur și premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.
Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story este un eveniment organizat de Asociația Culturală Fanzin în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov si Independența Film.
Parteneri: Optiplaza, Zizin – ape minerale naturale , Farmacom
Parteneri media: Magic FM, Zile și Nopti, Cinemap, Cațavencii, Filmreporter.ro, Blog de Cinema, Cinefan, Cooperativa Urbana, Cinemateca.eu, BizBrasov, AldMovieland