Știrile săptămânii: Astra Film Festival și-a desemnat câștigătorii ediției din 2016: premiu de excelență pentru regizorul Cristi Puiu; Scurtmetrajul BMW Films The Escape a rulat în avanpremieră europeană în România în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest; UrbanEye Film Festival revine la București; Două Lozuri la Festivalul de Film de la Salonic; Descoperă România cu Peter Hurely la HyperFest.
Astra Film Festival și-a desemnat câștigătorii ediției din 2016: premiu de excelență pentru regizorul Cristi Puiu!
Sâmbătă, 22 octombrie 2016, a avut loc la Sala Thalia din Sibiu, Gala de Decernare a Premiilor Astra Film Festival 2016, în cadrul căreia s-au anunțat filmele câștigătoare ale ediției cu numărul 23. Patruzeci de filme au fost incluse în cele patru secțiuni competiționale: OutStanDox, Europa Centrală și de Est, România și DocSchool.
Filmele din competiția Astra Film Festival au fost evaluate de un juriu format din 12 profesioniști de top din industria cinematografică internațională: Alexander Weiss, Barbara Orlicz-Szczypula, Claire Aguilar, Cristi Puiu, Ileana Bîrsan, Julia Teichmann, Martichka Bozhilova, Michael Stewart, Nick Bradshaw, Sara Garcia, Veton Nurkollari și Vlad Petri.
Premiul pentru cel mai bun documentar internațional a fost acordat filmului Changa Revisited (regia Peter Biella) pentru simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a descoperi universalul într-un colț anume din lumea largă.
The Dazzling Light of Sunset (regia Salome Jashi), un film care zugrăvește viața unei mici comunități prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală și aduce pe ecran compoziții vizuale remarcabile, a fost alegerea juriului pentru Premiul Astra pentru cel mai bun film documentar din Europa Centrală și de Est. Din aceeași secțiune competițională, filmul Abdul & Hamza (regia Marko Grba Singh) a primit Mențiunea Specială a Juriului. Filmul aduce în atenție un subiect fierbinte al lumii contemporane, migrația, printr-un mix de realitate și ficțiune într-un montaj fluid care compun o piesă cinematografică inovatoare.
A Mere Breath (regia Monica Lăzurean-Gorgan) – Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016 urmărește de-a lungul a șapte ani dinamica unei familii din Copșa Mică: în timp ce tatăl așteaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei, în interiorul familiei survin transformări care modifică ireversibil relațiile dintre ei.
Premiul pentru regie într-un documentar românesc i-a revenit lui Botond Püsök pentru filmul Angela. Relația apropiată dintre regizor și protagonistă ne oferă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere rome care se străduiește să împlinească așteptările comunității în care trăiește și să rămână în același timp ea însăși. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea romă, e evitată cu grijă.
Premiul pentru cel mai bun documentar studențesc – Best DocSchool Award a fost câștigat de filmul 1 Building and 40 People Dancing (regia Miki Polonski) pentru modul matur și asumat în care regizorul abordează subiectul, personajele, imaginea și muzica, care întregesc un tablou unitar al relației spațiu locuit – locatari.
Pentru abordarea unui subiect actual, de importanță globală și tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul a oferit Premiul pentru originalitate într-un documentar studențesc filmului Those (regia Krizstina Meggyes).
În cei 23 de ani de existență, AFF a găzduit adesea filme și evenimente despre cele mai controversate și neliniștitoare realități ale lumii în care trăim, grație eforturilor unor cineaști care dedică ani de zile înțelegerii și pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societății. Astra Film are onoarea de a acorda Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoaștere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuția sa la dezvăluirea prea puțin cunoscutelor povești de culise ale manelelor și maneliștilor din România.
Astra Film Festival a avut onoarea să ofere Premiul de excelență cineastului Cristi Puiu, pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială. Îndelungata legătură de prietenie și colaborare a lui Cristi Puiu cu AFF și cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare: ”există doar un fel de cinema – spune el – termenii de ficțiune și documentar fiind simple etichete administrative”. Întreaga motivație poate fi citită aici. Filmul său Sieranevada a deschis ediția din acest an a festivalului și este propunerea României pentru Premiile Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin.
Scurtmetrajul BMW Films The Escape a rulat în avanpremieră europeană în România în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest
Duminică, 23 octombrie, cu doar câteva ore înainte de lansarea oficială pe BMWFilms.com, The Escape, cel mai nou scurtmetraj din seria The Hire, a beneficiat de o proiecție în avanpremieră europeană în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Regizat de Neill Blomkamp (District 9, Elysium), scurtmetrajul plin de acţiune îi are în prim-plan pe starul seriei originale BMW Films, Clive Owen (Closer, Children of Men), care şi-a reluat rolul The Driver, pe Dakota Fanning (War of the Worlds, I am Sam), pe Jon Bernthal (The Punisher, Daredevil) şi pe actriţa nominalizată la Oscar, Vera Farmiga (The Departed, Up in the Air).
Noul BMW Seria 5 Sedan a fost şi el în rolul principal. Un BMW 540i a fost automobilul condus de Owen. Noul model a fost anunţat cu numai 10 zile înainte şi urmează să intre pe pieţele din întreaga lume în luna martie a anului viitor.
Seria BMW Films are o legătură specială cu Festivalul de Film de la Cannes. În 2001 și 2003, în cadrul Festivalului de la Cannes, au avut proiecţii ale scurmetrajelor din seria The Hire, regizate de celebrități ale cinematografiei internaționale ca Ang Lee, Wong Kar-wai, Guy Ritchie, Alejandro González Iñárritu sau John Woo. Proiecția din România a fost singurul eveniment european dedicat noului proiect BMW Films.
The Escape a închis la Bucureşti oficial festivalul Les Film de Cannes à Bucarest, alături de documentarul lui Jim Jarmusch, Gimme Danger, o poveste plină de energie despre formaţia The Stooges.
„Seria de scurtmetraje BMW Films The Hire este cu adevărat un fenomen pop-culture. Dincolo de premii, de prezentări în festivaluri sau muzee, este prima serie de gen care a devenit virală pe internet şi a devenit o sursă de inspirație pentru mulţi, inclusiv alţi producători auto de prestigiu. Suntem singura ţară din Europa care a organizat o proiecţie oficială a noului film din serie, The Escape, şi aceasta înainte de lansarea oficială on-line. Acesta este un motiv de mare mândrie pentru echipa BMW România. Arată aprecierea de care se bucură festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, dar şi interesul deosbit pe care îl aratăm pentru noul BMW Seria 5, modelul prezentat în film. Un debut mai spectaculos nu puteam pregăti pentru acest automobil”, explică Wolfgang Schulz, director general BMW Group România.
The Escape este un omagiu adus la a 15-a aniversare a seriei originale The Hire, una extrem de apreciată de critici şi de fani, care a inclus opt scurtmetraje lansate pe parcursul a două sezoane, 2001 şi 2002. Fiecare proiect original BMW Films a fost regizat de unele dintre cele mai bune şi mai strălucitoare talente de la Hollywood şi l-au avut ca protagonist pe Clive Owen, pe atunci un star în devenire, în rolul misteriosului Driver angajat pentru a îndeplini diferite misiuni.
Alături de Owen, BMW l-a readus ca director de creaţie pe Bruce Bildsten, pe Brian DiLorenzo ca producător executiv şi pe David Carter, care a fost şi consultant de creaţie, în rol de co-scenarist împreună cu Blomkamp. The Escape i-a avut ca producători executivi pe creatorii seriei originale BMW Films, Steve Golin şi Eric Stern de la Anonymous Content.
The Hire – opt scurtmetraje BMW originale
Prin The Escape, Blomkamp se alătură unei liste prestigioase de regizori ai producţiilor BMW Films originale, de la câştigătorii unor premii Oscar, Alejandro G. Iñárritu şi Ang Lee, şi continuând cu Joe Carnahan, Wong Kar-wai, Guy Ritchie, John Woo şi regretaţii John Frankenheimer şi Tony Scott. De asemenea, scurtmetrajele seriei The Hire au beneficiat și de o distribuție de excepție: Gary Oldman, Stellan Skarsgård, Forest Whitaker, Mickey Rourke, James Brown, Don Cheadle, Madonna, Adriana Lima, Danny Trejo, Kathryn Morris, Marilyn Manson, Ray Liotta, Robert Patrick şi Dennis Haysbert.
The Hire a fost lansat exclusiv online pe BMWFilms.com şi a strâns peste 100 de milioane de vizualizări înainte de apariţia internetului de mare viteză şi lansarea YouTube. Seria a inspirat Festivalul Internaţional de Publicitate de la Cannes, care în 2003 a creat Titanium Lion pentru a onora ideile creative care duc într-o nouă direcţie pentru industrie şi redefinesc peisajul creativ. Pe lângă faptul că a cucerit primul Titanium Lion, filmul a cucerit premiul cel mare în aproape orice competiţie de creaţie. În 2011, seriile au fost desemnate „The Best of the Digital Decade” de către The One Show, după ce în 2009 au fost primite în Clios Hall of Fame. În 2003, seriile „The Hire” au fost introduse în colecţia permanentă a Muzeului de Artă Modernă New York (MOMA).
UrbanEye Film Festival 2016 aduce la București documentare premiate, filme în competiție, workshopuri și dezbateri despre orașele în care locuim
Cea de treia ediție a UrbanEye Film Festival va avea loc în București, între 16 – 20 noiembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie. În premieră pentru țara noastră, festivalul va aduce pe ecrane documentare premiate, care abordează în moduri diferite teme legate de mediul construit, de modelarea acestuia și de oamenii care îl locuiesc. Deși produse în alte părți ale lumii, filmele proiectate sunt relevante și pentru contextul actual din România, programul festivalului incluzând discuții și dezbateri cu profesioniști din discipline diferite, care vor face legătura dintre subiecte și contextul local. Astfel, UrbanEye Film Festival deschide, din nou, discuția despre oraș.
În contextul războaielor și calamităților naturale care au marcat planeta în ultimii zeci de ani, s-a pus problema dislocării parțiale sau, în unele cazuri, totale a populației și distrugerea unei părți importante a patrimoniului cultural. Astfel, anul acesta, două dintre temele festivalului prezintă perspective asupra Memoriei, dar și asupra conceptului de Acasă. Printre filmele proiectate în cadrul acestor teme se numără The Destruction of Memory (r. Tim Slade, USA, 2016), care ridică o problemă extrem de importantă: distrugerile culturale din timpul războaielor și efectul pe care acestea îl au asupra memorie și identității comunităților, sau A Wallnut Tree (r. Ammar Aziz, Pakistan, 2015), care urmărește povestea unei familii pakistaneze dintr-o tabără de refugiați prinsă între viitorul incert și dorința de întoarcere acasă.
Dacă în edițiile trecute filmele din UrbanEye au pus accentul pe formele de locuire din orașe, anul acesta una dintre teme abordează o altă componentă urbană importantă, dar mai puțin discutată: Apa. În această secțiune va fi proiectat și filmul H2Omx (r. José Cohen, Lorenzo Hagerman, Mexic, 2013), care investighează criza apei prin care trece unul dintre cele mai mare oraș din lume: Mexico City. O constantă rămâne tema Portrete de Arhitecți, în care spectatorii vor urmări și filmul Getting Frank Gehry (r. A.P. Komen, Karen Murphy, Australia, 2015), care spune controversata poveste a primei clădiri pe care arhitectul Frank Gehry a ridicat-o în Australia.
Festivalul va include și Competiția UrbanEye: filme inspirate de realitățile arhitectural-urbane din România intră anul acesta în cursă pentru premiul UrbanEye și vor fi proiectate în festival.
UrbanEye Film Festival își păstrează și anul acesta componenta educațională: în programul festivalului se regăsesc workshopul „Primul meu film documentar”, dedicat adolescenților și organizat împreună cu Asociația Vira și Asociația Komunitas, dar și un atelier dedicat copiilor, organizat împreună cu de-a arhitectura.
Programul complet al UrbanEye Film Festival va fi disponibil pe www.UrbanEye.ro.
Două Lozuri la Festivalul de Film de la Salonic
Comedia românească “Două Lozuri” a fost selectată să participe la cea de-a 57-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Salonic în cadrul secțiunii “Balkan Survey”, unde a fost invitată să participe alături de alte trei lungmetraje românești: “Sieranevada” de Cristi Puiu, “Câini” de Bogdan Mirică și “Inimi Cicatrizate” de Radu Jude. Filmul va fi proiectat în datele de 8 și 10 noiembrie în prezența actorului Alexandru Papadopol, a regizorului Paul Negoescu și a directorului de imagine Ana Drăghici. Participarea echipei la festival are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român din Istanbul.
Filmul spune povestea comică a trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie care câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp, biletul câștigător nu mai e de găsit, așa că cei trei sunt nevoiți să pornească într-o călătorie ca să-l recupereze.
Inspirat de nuvela lui I. L. Caragiale, “Două Loturi”, filmul a fost lansat în cinematografe pe 7 octombrie și, în două săptămâni de la lansare, a fost văzut de mai bine de 83.000 de oameni, devenind unul dintre cele mai de succes filme românești din ultimii ani.
Filmat în regim independent (fără finanțare de la stat) în numai 15 zile și cu un buget de numai 30.000 de euro (aproximativ de 20 de ori mai mic decât bugetul mediu al unui film românesc), “Două Lozuri” a devenit unul dintre puținele filme românești care și-a acoperit investiția din încasările de bilete. Distribuția filmului îi numără pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol în rolurile principale, alături de cursanții școlii de actorie a acestora și de invitații speciali Andi Vasluianu sau Șerban Pavlu.
Descoperă România cu Peter Hurely la HyperFest
Documentarul „Descoperă România cu Peter Hurley”, realizat de redacția Video a AGERPRES, va fi difuzat, în premieră în București, la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc – HyperFest, duminică, 30 octombrie.
După 15 ani lucrați în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, irlandezul Peter Hurley, stabilit în țara noastră, a hotărât să promoveze de-acum românilor, bunul numit România. Nu e doar o călătorie, nu e doar o aventură, așa cum el nu e doar un străin venit pe meleaguri românești. Un irlandez, care iubește această țară, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală. A scris mai apoi o carte despre oamenii care l-au primit fără să-i ceară nimic în schimb. În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală, țara care l-a primit cu brațele deschise.
Documentarul AGERPRES va rula duminică, 30 octombrie, începând cu ora 14:15, la Cinema EUROPA, intrarea fiind liberă.
Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media principal al festivalului, care va avea loc în perioada 26 – 30 octombrie, la Cinema Europa din capitală, și care va reuni scurtmetraje și lungmetraje românești și internaționale din 22 de țări.
Despre HyperFest
Festivalul Internațional de Film Studențesc – HyperFest este organizat de Universitatea Hyperion, Paradox Film și Dinadins și se desfășoară pe parcursul a cinci zile, în perioada 26 – 30 octombrie 2016, la Cinema Europa (Calea Moșilor, nr. 127). Vor fi proiectate scurtmetraje și lungmetraje din țări precum: Albania, Belgia, Bulgaria, Germania, Elveția, Israel, Letonia, Macedonia, Malta, Rusia, Republica Moldova, Slovenia. De asemenea, vor fi susținute master class-uri de oameni reprezentativi din industria filmului.