Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (24 – 30 aprilie 2017)

Știrile săptămânii: Radu Mihăileanu își lansează ,,Povestea iubirii’’ la TIFF 2017; Atelierul Primul meu film documentar ajunge la Blaj! Deadline înscrieri: 7 mai; Deschidere „regală” la TIFF 2017 cu „Regele Belgiei” și vocile misterioase ale Bulgariei; “Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, din 30 iunie în cinematografele din România; Weekend la Castel: cine-concert „Metropolis” și cel mai periculos film făcut vreodată; AdDOC – Primul festival de film documentar în licee organizat de adolescenți; Avanpremieră „Dincolo de zona de confort”, cu Marina Abramović, la Cinema Elvire Popesco.

Radu Mihăileanu își lansează ,,Povestea iubirii’’ la TIFF 2017

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, va avea premiera oficială în România la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie). Filmul se va bucura de o serie de proiecții speciale în Cluj, în prezența regizorului și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Pe 5 iunie, va putea fi văzut pe ecranul uriaș din Piața Unirii, iar pe 7 iunie, chiar în localitatea Dâncu, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmări. Povestea iubirii va fi distribuit în cinematografe din 9 iunie, de Transilvania Film.

Biletele pentru proiecția din Piața Unirii sunt puse în vânzare pe biletmaster.ro și aplicația TIFF 2017. La proiecția specială din satul Dâncu, accesul va fi gratuit.

Bazat pe bestsellerul cu același nume scris de Nicole Krauss, tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Leo și Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. The History of Love este titlul cărții pe care Léo Gursky (Derek Jacobi) o scrie pentru Alma Mereminski (Gemma Arterton). După mulți ani, apariția ei misterioasă ajunge să conecteze oameni din întreaga lume.

,,Când am citit pentru prima dată romanul lui Nicole Krauss, am avut senzația că știu deja toate acele personaje și că ele au fost undeva în mine în tot acest timp. Sentimentul acela a fost atât de puternic, încât m-am întrebat cum a reușit să intre în mintea mea fără să mă cunoască, într-adevăr, cu mult mai mult talent decât mine. Povestea cuprinde toate temele pe care, la rândul meu, le ador: puterea iubirii, capacitatea ei de a traversa epoci, continente, generații, războaie, culturi, umorul – ca dovadă că suntem cu toții aici și că suntem în viață’’, spune Radu Mihăileanu.

Sir Derek Jacobi (78 de ani), invitat special la TIFF, este unul dintre marile nume ale teatrului și filmului britanic. Actor și regizor, Jacobi are în portofoliu peste 90 de roluri în filme de cinema și producții de televiziune, precum The Day of the Jackal (1973), Little Dorrit (1983), Dead Again (1991), Gladiator (2000), Gosford Park (2001), The Riddle (2007), The King’s Speech (2010). În teatru, a obținut de două ori prestigiosul trofeu Laurence Olivier, pentru interpretarea memorabilă din Cyrano de Bergerac (1983) și A douăsprezecea noapte (2009) și un premiu Tony pentru performanța din Mult zgomot pentru nimic (1984). Este membru fondator al National Theatre Company din Marea Britanie.

O altă vedetă din distribuție este Gemma Arterton, fostă „Bond girl” (Quantum of Solace, 2008) cu roluri în blockbustere precum Clash of the Titans (2010), Prince of Persia: The Sands of Time (2010) sau Byzantium (2013) și cu premii importante în teatru. Alături de ei apar Sophie Nélisse (The Book Thief) și renumitul actor american Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends) dar și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.

Povestea iubirii este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Atelierul Primul meu film documentar ajunge la Blaj! Deadline înscrieri: 7 mai

Atelierul Primul meu film documentar [PMFD] ajunge la Blaj! Liceeni din tot Blajul, degetul pe tastatură și înscrieți-vă la workshop.  Puteți face asta până pe 7 mai prin completarea formularului disponibil aici:

https://goo.gl/forms/CtolYsO13GcS0Wzy1

Atelierul va avea loc între 24 mai – 4 iunie, la Blaj. PMFD Blaj este ediția cu numărul 11 din seria atelierelor de film documentar dedicate liceenilor pe care Asociația Vira și ViraFilms le face în toată țara. Iar din acest an, chiar am trecut hotarul 🙂

Deschidere „regală” la TIFF 2017 cu „Regele Belgiei” și vocile misterioase ale Bulgariei

Regele Belgiei/ King of the Belgians, comedia scrisă și regizată de Peter Brosens și Jessica Woodworth, deschide oficial cea de-a 16-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania vineri, 2 iunie, de la 20.45, în Piața  Unirii din Cluj-Napoca. Duo-ul  de succes din lumea filmului independent (Altiplano, Al cincilea anotimp) revine la Cluj cu o poveste cu iz balcanic foarte apreciată de critici și de public. Biletele pentru gala de deschidere costă 30 de lei și pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017.

Personajele pitorești din film vor fi pe scena TIFF, iar una dintre surprizele serii va fi concertul extraordinar al corului „Sirenelor de la Marea Neagră”, formația feminină din film, în frunte cu Nina Nikolina, vedetă a muzicii populare în Bulgaria. Grupul din film este format din cântărețe selectate din coruri faimoase din țara vecină: The Mystery of the Bulgarian Voices, câștigător al unui Grammy în 1990, Ansamblul Filip Kutev, Slavey Quartet și Cosmic Voices from Bulgaria.

Invitați speciali la gala de deschidere vor fi și regizoarea și scenarista americană Jessica Woodworth, protagonistul filmului – „regele” Peter Van den Begin, actorii Titus de Voogdt și Lucie Debay, alături de Eka Bichinashvili, autoarea costumelor, și scenografa Sabina Christova. „King of the Belgians este o încântătoare farsă despre contradicțiile monarhiei, ale Belgiei și ale Balcanilor”, scrie Variety. Filmul a avut premiera sold-out la Festivalul de la Veneția și a călătorit ulterior la Busan, Valladolid, Sao Paolo, Hamburg sau Salonic.

În timpul unei vizite de stat în Turcia, regele Belgiei află că, în lipsa lui, țara pe care o conduce s-a divizat. Decide să se întoarcă acasă, dar o furtună solară afectează toate rețelele de telecomunicații. Fără telefon și-n imposibilitatea de a zbura către Belgia, dar cu puțin ajutor din partea unui regizor englez și a unui formații feminine bulgare de muzică populară, părăsește țara în travesti și pleacă în aventura vieții sale, într-un road trip nebun prin Balcani.

Finalul celei de-a 16-a ediții TIFF va fi la fel de spectaculos. Dumnezeu să ne ierte/ Que Dios Nos Perdone va închide festivalul duminică, pe 11 iunie. În thriller-ul regizat de Rodrigo Sorogoyen (câștigătorul Trofeului Transilvania cu Stockholm), într-un Madrid aflat în febra pregătirilor pentru vizita Papei, doi polițiști realizează că nu sunt cu nimic mai presus decât criminalul în serie pe care îl urmăresc. „Un film magnific”, titrează El Pais despre producția nominalizată la șase premii Goya și premiată la San Sebastian pentru cel mai bun scenariu. Distribuită în România de Transilvania Film.

Pe lângă Povestea iubirii/ The History of Love, de Radu Mihăileanu, care se va lansa oficial pe 5 iunie, unul dintre cele prizate evenimente care vor avea loc în Piața Unirii va fi proiecția pe ecran mare a Twin Peaks: Fire Walk with Me, regizat de David Lynch, la 25 de ani de la premieră, în copie restaurată digital. Anul acesta, regizorul revine cu un nou sezon al serialului care a revoluționat televiziunea din acea perioadă.

Piața Unirii va găzdui și premiera în România a unuia dintre cele mai așteptate filme franceze ale anului. Distribuit de Independența Film, Dalida (r. Lisa Azuelos) spune povestea cântăreței și actriței de origine egipteană care a primit de-a lungul carierei sale peste 70 de discuri de aur, fiind totodată primul artist care a câștigat discul de platină și pe cel de diamant. Biografia uneia dintre cele mai populare zece cântărețe ale tuturor timpurilor, Dalida este un omagiu emoționant  adus divei anilor ’50.

Pentru fanii filmelor de acțiune, TIFF a pregătit o producție care se bucură deja de un succes de public răsunător. Propunerea Coreei de Sud la Premiile Oscar, Imperiul umbrelor/ The Age of Shadows (r. Kim Jee-woon) este un thriller de senzație, bazat pe fapte istorice petrecute la începutul secolului XX, pe vremea când Japonia se afla sub ocupație coreeană. Fanii cinema-ului indian se vor reîntâlni anul acesta cu personajele fantasy-ului lui S. S. Rajamouli: Baahubali 2: Finalul / Baahubali 2: The Conclusion, cea de-a doua parte a aventurii fantastice care a înregistrat un succes record de box-office.

De la Cannes, unde s-a bucurat de o proiecție specială, vine La pazza gioia / Like Crazy (r. Paolo Virzì). Filmul, distribuit în România de Independența Film, urmărește prietenia emoționantă  dintre două paciente ale unei clinici de psihiatrie – jucate de Valeria Bruni Tedeschi și Micaela Ramazzotti – și aventura incredibilă care ajunge să le unească în căutarea fericirii.

“Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, câștigătorul Ursului de Aur la Berlinale 2017, din 30 iunie în cinematografele din România

Despre trup și suflet” / „On Body and Soul”, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din acest an va fi distribuit în cinematografele din România începând cu data de 30 iunie. România este prima țară, după Ungaria, unde filmul va fi lansat în cinematografe.

Despre trup și suflet” este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

Chiar înainte de a anunța marele căștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2017, președintele juriului din acest an, Paul Verhoeven, a declarat publicului că „On Body and Soul” este un film despre „doi oameni conectați într-un mod uimitor. Juriul s-a îndrăgostit de acest film nu doar pentru măiestria cu care este făcut, ci, mai ales, pentru că ne amintește de un cuvânt pe care îl folosim cu prea mare ușurință în ziua de azi: compasiunea„.

Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”) reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență. Precedentul ei film, “Simon Mágus”, lansat în 1999, a câștigat Premiul Special al Juriului la Locarno iar filmul ei de debut, “My Twentieth Century”, a câștigat Camera d’Or la Cannes și a fost desemnat unul dintre cele mai bune 12 filme ungurești din toate timpurile. Revista New York Times a inclus filmul “My Twentieth Century” în Top 10 cele mai importante filme ale anului. Ildikó Enyedi a fost unul dintre membrii Studioului Balázs Béla, singurul studio de film independent din Estul Europei înainte de 1989. A regizat documentare și seriale tv, printre care versiunea ungurească a serialului HBO Europe, “In Treatment”.

Despre trup și suflet” va fi distribuit în cinematografele din România începând cu data de 30 iunie, de Bad Unicorn. Înființată în urmă cu un an, Bad Unicron oferă servicii de distribuție, marketing și PR în domeniul cinematografiei, consultanță și management în organizarea de evenimente culturale. “Despre trup și suflet” este primul film distribuit de Bad Unicorn în România, dintr-o serie mai lungă ce urmează a fi anunțată.

FB Page: facebook.com/Despretrupsisuflet

YouTube Trailer: https://youtu.be/QetN118X1VY

Weekend la Castel: cine-concert „Metropolis” și cel mai periculos film făcut vreodată

În primul weekend al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), programul Week-end la Castel revine la Bonțida cu ateliere creative, jocuri și spectacole pentru cei mici în timpul zilei și evenimente speciale pentru cei mari după lăsarea serii. Pe 3 și 4 iunie, Castelul Banffy va găzdui proiecția unui film cult care a pus în pericol viețile actorilor și ale echipei, inclasabilul Roar (1981), și cine-concertul Metropolis (1927), o capodoperă a filmului mut, de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani, acompaniată live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Sâmbătă, pe 3 iunie, de la 21.45, spectatorii vor urmări pe ecran mare Roar, primul și ultimul film regizat de Noel Marshall, producătorul executiv al horror-ului Exorcistul (1973). Producția „celui mai periculos film făcut vreodată” a durat nu mai puțin de 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor și pe întreaga lui familie. Se spune că niciunul din cele peste 150 de animale nu a suferit în tot acest proces, însă peste 70 dintre membrii echipei și actori, da. Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe intervenții chirurgicale. TRAILER

Filmul urmărește povestea unei familii atacate de animale sălbatice, iar unul dintre rolurile principale este interpretat chiar de către Noel Marshall. Alături de el apare și soția lui la acea vreme, actrița Tippi Hedren, renumită pentru rolul din Păsările (r. Alfred Hitchcock), și Melanie Griffith, fiica acesteia. „E un fel de Jaws în junglă”, scria Variety despre filmul lansat în SUA abia în 2015, film care completează perfect ideea campaniei de imagine TIFF 2017, ce va fi devoalată în această perioadă.

Unul dintre evenimentele de neratat ale ediției va fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminică, 4 iunie, de la ora 21:45, în decorul fantastic al Castelului Banffy, distopia futuristă creată de regizorul expresionist Fritz Lang va căpăta noi valențe prin interpretarea grandioasă a orchestrei clujene.

Lansat în 1927, Metropolis a influențat nu numai cinematografia modernă, ci și cultura pop, care de-a lungul timpului a împrumutat și reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

Dirijorul Stefan Geiger are în portofoliu zeci de proiecte de ilustrare sonoră a unor capodopere ale cinematografiei. Conduce din 2002 Orchestra de Tineret din Bremen, iar pentru stagiunea 2016/2017, a fost ales dirijor principal al Orchestrei Simfonice Parana, din Brazilia. A dirijat la Cluj cine-concertele Aventurile Prințului Achmed, în 2013, și Cutia Pandorei, în 2015.

AdDOC – Primul festival de film documentar în licee organizat de adolescenți

AdDOC, primul festival de film documentar în licee, va fi deschis la Caracal pe 2 mai 2017. Proiecțiile vor avea loc în 25 de licee din 12 orașe, pe tot parcursul lunii mai și vor fi urmate de discuții, fie cu regizori și realizatori ai filmelor, fie cu specialiști din domeniu.

Deschiderea festivalului va avea loc marți, 2 mai, începând cu ora 12:00 la Teatrul Național Marin Sorescu din Caracal, cu o proiecție specială a documentarului multipremiat ”Toto și surorile lui”. Protagonistul filmului va fi prezent în sală, alături de trupa de teatru PlayHood. 

Te invităm la joc: ADEVĂR ȘI PROVOCARE. Da, exact aşa. Am schimbat sau-ul în şi, pentru căsocietatatea noastră are adevăruri, iar dacă ele rănesc sau sunt dureroase, te provocăm să le schimbi, pornind de la filmele documentare. Adevărurile sunt ceea ce cercetează filmele documentare. Provocările sunt ce poţi tu să schimbi după. Provocările adevărului şi adevărurile provocării se-ntâlnesc la festival.
Echipa festivalului

TOTO ȘI SURORILE LUI | Alexander Nanau | România | 2014 | 93 min

Toto e un puști de 10 ani din Ferentari. Câtă vreme mama lui se află la închisoare pentru trafic de droguri, Toto locuiește cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, și cu un șir lung de unchi, vecini și consumatori de droguri din cartier. Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face școală și descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente își caută și ele locul în lume și se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

AdDOC s-a născut la inițiativa coordonatorilor de Cluburi de film One World Romania din mai multe orașe, într-un training intensiv în care au vizionat filme, au discutat despre importața implicării sociale și au învățat mecanismele organizării unui eveniment pe plan național. Împreună, aceștia au selectat zece producții recente românești care prezintă societatea în care trăim, cu bune și rele și le-au împărțit în trei categorii, în funcție de subiectele pe care le tratează și de întrebările pe care le ridică. Cele trei secțiuni au fost denumite astfel: „Baba oarba”, „1, 2, 3 la perete stai” și „Sticluța cu otravă”.

Mai mult decât proiecții de film, festivalul este o provocare pentru tineri și pentru societate de a descoperi realitatea înconjurătoare și de a se implica în schimbarea socială. Invitația de mai jos se adresează în primul rând elevilor și profesorilor de liceu, dar și oricui este interesat de film documentar și vrea să ia parte la un eveniment de conștientizare inițiat de adolescenți. Găsiți mai multe detalii despre evenimentul de deschidere AdDoc 2017 aici.

Avanpremieră „Dincolo de zona de confort”, cu Marina Abramović, la Cinema Elvire Popesco

După Marina Abramović: The Artist Is Present, celebra artistă se întoarce cu un documentar nou – Dincolo de zona de confort: Marina Abramović în Brazilia (The Space in Between: Marina Abramović and Brazil).

Cine Europa, în parteneriat cu Institutul Francez și Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, prezintă avanpremiera filmului, o călătorie mistică a artistei prin Brazilia, în căutarea vindecării spirituale, explorând granițele dintre artă și spiritualitate.

Vor avea loc trei proiecții, la Cinema Elvire Popesco:
– SÂMBĂTĂ, 29 APRILIE, de la ora 17:00;
– MARȚI, 2 MAI, de la ora 20:30
După film publicul poate participa la o dezbatere cu invitații: Ileana Bîrsan (critic de film) și Cosmin Manolescu (coregraf, manager cultural);
– JOI, 4 MAI, de la ora 20:30

Marina Abramović a călătorit des în Brazilia încă de la finalul anilor 1980, unde a studiat formaţiuni geologice şi cristale, o sursă de inspiraţie în activitatea sa de artist. În acest film, merge şi mai departe: vizitează locuri încărcate spiritual, ia parte la ritualuri sacre, adesea tulburătoare, care-i vor alimenta procesul creativ. Paralel cu această călătorie, căutarea punctului de întâlnire dintre spiritualitate şi artă va duce la o altă călătorie, una personală, o introspecţie, prin experienţa durerii şi a amintirii.

Filmul a avut premiera la Festivalul South by Southwest, unde a fost singura producţie străină nominalizată la categoria cel mai bun film documentar. A fost nominalizat, de asemenea, la festivaluri internaţionale de film în Londra, Moscova şi Durban, dar şi la Sydney Underground Festival şi Biografilm Festival.

Articole similare

Petreceți timpul liber învățând ceva nou. Cursurile din Noiembrie la Fundația Calea Victoriei

Jovi Ene

Fotograful de la Mauthausen de Benito Bermejo, colecția Corint Istorie

Jovi Ene

Conferința Internațională ”Cum poate ajuta tehnologia la dezvoltarea soluțiilor sustenbile” organizată în luna octombrie la București

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult