Știrile săptămânii: Reteța daneză a fericirii a ajuns în România: Mica enciclopedie HYGGE la Editura Litera; Reduceri de până la 80% la cărți, la KILIPIRIM, târg ce debutează peste o săptămână; Editura Adenium lansează la Brașov și la București cel mai recent volum din colecția Headline; Editura Corint lansează pe piață un nou volum în colecția Istorie-Turcia lui Erdogan, de Ahmet Insel; Expoziție MNLR Iași în Elveția; Sparge tiparele: noul manifest semnat de Seth Godin, la Editura Publica; Noutate editoriala: In apararea drepturilor femeii de Mary Wollstonecraft, la Editura Herald; Spectacol Urma pasilor Tai la UNATC; Lansarea audiobook-ului „Povești de dragoste la prima vedere”; A apărut revista Timpul pe luna februarie; Crezi tot ce vezi la Final Frontier #6 – singurul Târg de Carte SF&Fantasy pe 1 și 2 aprilie la Casa Artelor; Lansare la Bucureşti: Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală; Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon şi pianista Alexandra Dariescu vor fi premiaţi la Gala Radio România Cultural din 20 martie.
Mica enciclopedie HYGGE: tot ce vrei să știi despre trendul momentului în lifestyle
Despre Danemarca se spune adesea că ar fi cea mai fericită ţară din lume. Aceasta se reduce la un singur lucru: HYGGE
„Pentru hygge există tot felul de definiții, de la «arta de a crea intimitate», «confort sufletesc» și «lipsa supărărilor», la «bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine», «starea de confort în prezența semenilor» și, varianta mea preferată, «ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor»…” Meik Wiking
Afli ce este hygge atunci când simţi hygge. Când te ghemuieşti comod pe canapea alături de persoana iubită sau când te bucuri de timpul petrecut cu cei mai apropiaţi prieteni. Hygge sunt acele dimineţi albastre şi limpezi cu lumină perfectă.
Şi cine ar putea să îţi fie un ghid mai bun în lumea hygge decât Meik Wiking? Meik este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga şi şi-a petrecut ani din viaţă studiind magia vieţii daneze, de la alegerea corpului de iluminat ideal, la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse hygge de urgenţă până la modalitatea în care trebuie să te îmbraci, minunata carte a lui Meik reprezintă un ajutor și o sursă de inspirație pentru a fi mai hygge.
„Mica enciclopedie Hygge” este disponibilă în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară, și online pe www.litera.ro, www.elefant.ro.
Reduceri de până la 80% la cărți, la KILIPIRIM, târg ce debutează peste o săptămână
Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit.
„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!
Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduceri de prețuri de nerefuzat la toate cărțile din ofertă. Iar pe cititori îi așteptăm, timp de 5 zile, în spațiul expozițional al Kilipirim, să-și împrospăteze lista de lecturi!” (Louisa Udrescu, organizator)
O ofertă impresionantă la preţuri speciale: de la cărţi la doar 1 leu, la volume al căror preţ a fost redus cu până la 80% – mii de titluri din oferta celor mai apreciate edituri autohtone – Humanitas, Curtea Veche, Polirom, Corint, Nemira, Trei, Aramis, Minerva, Prut, Herald, Niculescu, Vivaldi, Integral, Diana. Acestora li se adaugă un număr mare de cupoane-cadou cu premii în cărți oferite de expozanți, cupoane pe care cititorii le pot câștiga în urma unui concurs desfășurat pe pagina de Facebook a Kilipirim.
Ceaiurile sau specialităţile de cafea, şi ele la preţuri preferențiale, completează oferta ediției de primăvară a târgului de carte Kilipirim. Materialele ezoterice şi conferinţele pe teme de dezvoltare personală sau tehnici de îmbunătăţire a calităţii vieţii din cadrul Festivalului de Spiritualitate şi Terapii Complementare „A Noua Dimensiune” reprezintă un motiv în plus pentru a păşi pragul acestui eveniment.
De mai bine de 10 de ani KILIPIRIM rămâne unul dintre cele mai populare proiecte dedicate cărţii din capitală, fiind nelipsit din agenda culturală a tuturor iubitorilor de carte.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi:
- pagina de Facebook a Kilipirim: https://www.facebook.com/pages/Kilipirim-targ-de-carte-cu-discount/521533497941684
- si a Festivalului de Spiritualitate şi Terapii Complementare „A Noua Dimensiune”: https://www.facebook.com/aNouaDimensiune/?fref=ts
Editura Adenium lansează la Brașov cel mai recent volum din colecția Headline
Luni, 13 martie, începând cu ora 18.00, la Librăria Okian (strada Mureșenilor 1, Brașov) va avea loc lansarea volumului Liberalismul: pro și contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață, coordonatori Sorin Adam Matei, Caius Dobrescu și Emanuel Copilaș.
La eveniment vor participa prof. univ. dr. Sorin Adam Matei (Brian Lamb School of Communication, Purdue University, Indiana); prof. univ. dr. Caius Dobrescu (Facultatea de Litere a Universității București); lect. dr. Cristian Pralea (Programul de Studii Americane, Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov). Moderatorul întâlnirii va fi conf. dr. Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere a Universității Transilvania din Brașov.
Printre semnatarii articolelor din acest volum se numără Zoe Petre, Paul Kun, Vladimir Pasti, Sabin Drăgulin, Daniel Barbu, Dorin Tudoran, Adrian‑Paul Iliescu, Vasile Pleșca, Andrei Miroiu, Gabriel Andreescu s.a.
Lumea modernă este construită pe fundația libertății. Libertatea este înscrisă în constituțiile și practicile sociopolitice ale majorității țărilor civilizate și oferă cetățenilor acestora un spațiu decent de alegere, de autocunoaștere și autoexprimare. Liberalismul poate oferi mult mai mult decât un alibi pentru politici de austeritate economică. Liberalismul trebuie să fie un set de valori centrate pe libertate, înțeleasă atât ca autonomie personală, cât și ca motivație de a te dedica unei comunități de idealuri, inclusiv cel al cultivării potențialului fiecăruia.
Mai este liberalismul o idee actuală? Trăim, poate, într-o lume post-liberală? Ce punem în loc? Ce pierdem cu eliminarea ideii liberale din viața publică?
Volumul de față își propune să exploreze aceste întrebări și dileme într-o manieră relativ inovatoare: este autopolemic. Spre deosebire de volumele colective cu aspirație de manifest, care abundă pe piața de idei din România, vocile din această carte sunt diverse și, într-o anume măsură, opuse unele altora. Opozițiile nu sunt numai ideologice, deși acestea vor frapa cititorul cel mai mult, ci și de abordare sau soluție.
Autorii din câteva generații și școli de gândire diferite se raportează la liberalism în moduri foarte diferite, de la critică și nulificare ontologică la acceptare pragmatică, reinventare culturală sau promovare programatică. Aceste poziții reflectă situația de efervescență, de-a dreptul psihodramatică uneori, a eșichierului ideologic românesc. România contemporană trece printr-o perioadă benefică de diversificare ideologică. Deși cu potențial ridicat de conflict deschis, această fază are meritul de a impulsiona spiritul public, cultura civică şi chiar încrederea în sine a societății noastre.
Sorin Adam Matei (n. 1965) este profesor universitar la Brian Lamb School of Communication, Purdue University. A absolvit Facultatea de Istorie din București (1991), Fletcher School of Law and Diplomacy (MA, 1994) și programul de doctorat la Annenberg School for Communication, University of Southern California (2001). Este autorul volumelor Boierii Minții (2004), Idei de Schimb (2011), The 1% effect (în pregătire) și coordonatorul volumelor Idolii forului (2010); Transparency in Social Media (2015) și Roles, Trust, and Reputation in Social Media Knowledge Markets (2014).
Caius Dobrescu (n. 1966) este profesor la Facultatea de Litere a Universității București (Catedra de Teoria Literaturii). A publicat volumele de poezie Pauză de respirație (împreună cu Andrei Bodiu, Simona Popescu, Marius Oprea; 1991), Efebia (1994), Ode an die freie Unternehmung (2006; premiul oraşului Münster pentru poezie europeană, împreună cu traducătorul, 2009) ș.a., romanele Balamuc sau pionierii spaţiului (1994), Euromorphotikon (2010) ș.a. și volumele de eseuri Modernitatea ultimă (1998), Inamicul impersonal (2001), Eminescu – imaginarul spațiului privat/ imaginarul spațiului public (2004), Plăcerea de a gîndi (2013) ș.a.
Emanuel Copilaș (n. 1983) este lector doctor la departamentul de Științe Politice din cadrul Universității de Vest, Timișoara. Este autorul lucrărilor Geneza leninismului romantic. O perspectivă teoretică asupra orientării internaționale a comunismului românesc, 1948‑1989 (2012), Incursiuni în istoria politică și intelectuală a secolului XX (2014), Națiunea socialistă. Politica identității în Epoca de Aur (2015). A publicat articole în diferite volume colective și reviste de specialitate: East European Politics and Societies, Sfera Politicii, Studia Europaea, Revista de Științe Politice, Revista Română de Geografie Politică, Geopolitica, Romanian Review of International Studies, Political Studies Forum, Colloquium Politicum, South East European Journal of Political Science ș.a. Colaborator ocazional al revistelor Observator cultural, Cultura, Timpul și al platformei CriticAtac. Domenii majore de interes: teoria relațiilor internaționale, ideologii politice, economie politică, sociologie politică, istorie politică, radicalism politic.
Volumul este disponibil pe site-ul editurii.
Editura Adenium lansează la București cel mai recent volum din colecția Headline
Marți, 14 martie, începând cu ora 18.00, la Librăria „Mihai Eminescu” (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, sector 3, București) va avea loc lansarea volumului Liberalismul: pro și contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață, coordonatori Sorin Adam Matei, Caius Dobrescu și Emanuel Copilaș.
La eveniment vor participa prof. univ. dr. Sorin Adam Matei (Brian Lamb School of Communication, Purdue University, Indiana); prof. univ. dr. Caius Dobrescu (Facultatea de Litere a Universității București); prof. univ. dr. Daniel Barbu (Facultatea de Științe Politice, Universitatea București); prof. univ. dr. Vladimir Pasti (Facultatea de Științe Politice, SNSPA); prof. univ. dr. Gabriel Andreescu (Facultatea de Științe Politice, SNSPA). Moderatorul întâlnirii va fi Gabriel Cheșcu, redactor-șef Editura Adenium.
Printre semnatarii articolelor din acest volum se numără Zoe Petre, Paul Kun, Vladimir Pasti, Sabin Drăgulin, Daniel Barbu, Dorin Tudoran, Adrian‑Paul Iliescu, Vasile Pleșca, Andrei Miroiu, Gabriel Andreescu s.a.
Editura Corint lansează pe piață un nou volum în colecția Istorie – Turcia lui Erdogan, de Ahmet Insel. Între visul democrației și tentația autoritară
Acest volum este un studiu bine documentat al reputatului economist și politolog Ahmet Insel, care prezintă cauzele ascensiunii AKP, strategiile politice și succesele electorale ale lui Erdogan, obținute în ciuda scandalurilor de corupție și a luptei deschise cu comunitatea Gülen.
Începând din anul 2002, Turcia este condusă de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și de liderul său, carismaticul Recep Tayyip Erdogan. De atunci, statul turc s-a schimbat. În contul noii puteri s-au înregistrat, în egală măsură, succese și eșecuri. Un autoritarism tot mai accentuat și o politică de islamizare a societății au anulat treptat imaginea democratică a „Noii Turcii”.
Adusă la zi cu o prefață a autorului pentru ediția românească, Turcia lui Erdogan demonstrează că societatea turcă este frământată de aspirații contradictorii – teama de a-și pierde identitatea socio-istorică și voința de a se integra în lumea modernă.
„Concluziile volumului sunt evidente şi se impun a fi lecturate cu atenţie deosebită mai ales de cei care doresc să cunoască în profunzime Turcia şi perspectivele sale europene. Turcia şi Europa nu au ajuns nici pe departe la capătul liniei, tensiunile sunt, în continuare, la un nivel ridicat. Retorica publică rămâne combativă şi, dacă nu apar nuanţări de parcurs, s-ar putea ca aceasta să aibă efecte semnificative asupra parteneriatului strategic între Europa şi Turcia.” Cristian Diaconescu
Expoziție MNLR Iași în Elveția
În perioada 9-16 martie 2017, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va prezenta expoziția „Cadre de memorie. Obiecte care (ne) vorbesc” în Elveția, în cadrul celei de-a 5-a ediții a festivalului bienal „4+1 translatar tradurre übersetzen traduire”, festival ce are România ca invitat de onoare anul acesta.
Expoziția are ca punct de plecare obiectul ca revelator al apartenenței noastre culturale și al relației noastre cu lumea. Lucrările grafice utilizează extrase din mărturiile publicate în patru dosare tematice în revista Dacia literară (patru numere consecutive în 2016), sub titlul „Cartea migrațiilor. Obiecte în exil”. Douăzeci și patru de autori de origine română au fost invitați să răspundă la o serie de întrebări despre locul obiectelor „nomade” în viața lor, în relația cu societatea de origine și cu cea de adopție.
În fiecare „cadru de memorie” textul și imaginea își răspund pentru a ilustra experiența migrației, pornind de la obiectele sugerate de mărturiile autorilor participanți la proiect. Expoziția pune în lumină ruptura temporală care a survenit în 1989 precum și „pragul” trecut individual, în funcție de anul plecării fiecărui autor. În timp ce relatările celor care au emigrat înainte de 1989 confirmă din plin ideea de ruptură și înstrăinare iremediabilă, începând din 1990 poveștile reflectă progresiv imaginea unei relații diferite cu Europa, cu lumea – o lume din ce în ce mai accesibilă, în care te poți mișca firesc și legitim.
Autorii plecați înainte de 1989, prezentați în expoziție, sunt: George Banu (Franța), Rodica Binder (Germania), Angela Bratsou (Grecia), Jan Cornelius (Germania), Dinu Flămând (Franța), Cătălin Dorian Florescu (Elveția), Norman Manea (SUA), Andrei Mihăilescu (Elveția), Basarab Nicolescu (Franța).
Autorii plecați după 1989 sunt: Gabriel Badea-Păun (Franța), Florin Bican (România/ Germania), Olimpia Bogdan-Verger (Elveția), Anca Fronescu (Olanda), Dana Grigorcea (Elveția), Cristina Hermeziu (Franța), Cristina Ion (Franța), Stefania Kenley (Marea Britanie), Jozefina Komporaly (Marea Britanie), Gabriela Lupu (Franța), Cătălin Pavel (România), Cristina Simion (Germania), Axia Marinescu (Franța), Ovidiu Nimigean (Franța), Irina Teodorescu (Franța).
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 9 martie 2017, cu începere de la ora 18.00, în prezența scriitoarei Dana Grigorcea, în galeria de artă a primăriei orașului Coire/Chur, capitala cantonului trilingv al Grisunilor, în estul Elveției.
Proiectul este coordonat de Cristina Hermeziu și Monica Salvan, iar concepția grafică este semnată de Corneliu Grigoriu. Prezentarea expoziției în străinătate a fost posibilă cu sprjinul Asociației „Patrimoniu pentru comunitate”, a Ministerului Culturii și Identității Naționale și a fundației Pro-Helveția.
Program complet al festivalului se găsește aici: http://www.chstiftung.ch/media/ filer_public/64/3e/643ef026-d575-46e8-9b33-c5146125243f/4plus1-programm-web-2017.pdf
Sparge tiparele: noul manifest semnat de Seth Godin
Sparge tiparele este un manifest despre cum să începi. Să lucrezi la un proiect, să faci valuri, să îți asumi un lucru care pare riscant.
Nu este doar despre „o să încep să mă gândesc la asta” sau „urmează să ne vedem pentru a discuta despre asta” și nici despre „am depus o cerere de brevet de invenție”. Nu. Este despre cum să începi cu adevărat.
Despre cum să o iei pe un drum fără întoarcere.
Despre cum să faci un salt.
Despre cum să-ți iei un angajament.
Despre cum să faci ceva să se întâmple.
„Sparge tiparele este o carte care te inspiră și care te motivează, precum cel care a scris-o.” — Daniel Pink
Despre autor:
Seth Godin a scris optsprezece bestselleruri internaționale, printre care Purple Cow și Triburi, cărți care au transformat felul în care oamenii privesc marketingul, leadershipul, schimbarea și modul în care se răspândesc ideile. Este un antreprenor și un vorbitor celebru. Scrie zilnic articole pline de inspirație pe blogul lui, cotat ca unul dintre cele mai bune 100 din lume.
Sparge tiparele face parte din seria de cărți de buzunar Publica Pocket și a apărut cu susținerea BrandMinds. Anul acesta BrandMinds Summit va avea loc în 22 mai la TNB, iar trei invitați sunt autori Publica: Gary Vaynerchuk, Kjell Nordström și Jonas Ridderstråle. Recomandăm cu drag!
Noutate editoriala: In apararea drepturilor femeii de Mary Wollstonecraft
Traind intr-o perioada in care lupta pentru drepturile omului a condus la revolutie in America si in Franta, Mary Wollstonecraft (1759-1797) si-a scris, in 1792, propria declaratie a independentei femeii. Plina de pasiune si directa, In apararea drepturilor femeii ataca, prin argumente rationale si lucide, perspectiva dominanta la acea vreme cu privire la feminitatea docila si decorativa, punand in schimb bazele unei emancipari fara precedent: educatie egala pentru baieti si fete, eliminarea prejudecatilor si definirea femeii prin profesia avuta, si nu prin propriul partener. Autoarea sustine ca femeia nu este in mod natural inferioara barbatului, parand sa fie astfel doar din lipsa educatiei. Prin urmare, atat barbatii, cat si femeile ar trebui sa fie tratati ca fiinte rationale, in conditiile unei ordini sociale bazate la randul ei pe ratiune. La vremea publicarii sale, In apararea drepturilor femeii a produs un amestec de admiratie si revolta, insa astazi este considerata primul mare manifest al drepturilor femeii, transformand-o pe Wollstonecraft in fondatoarea feminismului modern.
Mary Wollstonecraft (27 aprilie 1759 – 10 septembrie 1797) a fost scriitoare britanica, filosof si feminista.
Mary Wollstonecraft a scris nuvele, tratate, o istorie a Revolutiei Franceze, o carte de conduita si o carte pentru copii. Wollstonecraft este cunoscuta mai ales pentru cartea In apararea drepturilor femeii (1792), in care argumenteaza ca femeile nu sunt inferioare barbatului, ci doar par a fi din cauza educatiei deficitare. Ea a sugerat ca atat femeile, cat si barbatii sa fie tratati ca fiinte rationale si isi imagina o ordine sociala bazata pe ratiune.
Mary Wollstonecraft, feminista britanica, este socotita prima teoreticiana a feminismului iluminist, sub influenta radicalismului democratic al lui Rousseau si al intregii miscari teoretice pentru drepturile universale ale omului si cetateanului. Este socotita o veritabila pioniera a feminismului modern, in plan intelectual. Lucrarea sa de mare notorietate si influenta este In apararea drepturilor femeii, 1792. Aceasta lucrarea aparut cu 50 de ani inainte de miscarea femeilor pentru sufragiul universal. Ideile cuprinse in In apararea drepturilor femeii se inscriu in traditia liberala inaugurata de John Locke, punand accent pe egalitatea in drepturi a femeilor si barbatilor in educatie, in fata legii, in politica. Femeile trebuie tratate ca fiinte deplin umane si educate ca viitoare cetatene. Toata opera lui Wollstonecraft are accente polemice pline de amaraciune impotriva modului in care teoreticienii „luminati” ai Iluminismului continua sa contribuie la incarcerarea femeilor in functiile lor sexual-reproductive, eliminandu-le ca subiecti politici. In astfel de perspective sexiste, mintea femeilor este subordonata corpului. Spiritului femeiesc ii este refuzata libertatea.
Mary Wollstonecraft a fost casatorita cu filosoful pre-anarhist William Godwin, iar fiica ei a fost Mary Shelley, autoarea romanului Frankenstein. (Otilia Dragomir, Mihaela Miroiu, Lexicon feminist, Polirom, Iasi, 2002)
Spectacol Urma pasilor Tai
Recomandăm spectacolul „Urma pașilor Tăi…” adaptare după jurnalul de călătorie în Țara Sfântă al Olgăi Greceanu, „Pe urma pașilor Tăi, Iisuse…”
– 15 martie( miercuri) – ora 19.00
– 1 aprilie ( sambata) – ora 19.00
Distribuția: Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Ana Maria Bercu, Liliana Pană, Maria Radu, Eliza Bercu-Bodeanu
Regia: Eliza Bercu-Bodeanu
Coregrafia: Arcadie Rusu
Inspirat de jurnalul de pelerin al Olgăi Greceanu, spectacolul religios Urma paşilor Tăi… este o operă de adâncă meditație, menită să deschidă mințile și sufletele tuturor acelora care văd în învățătura creștină Calea, Adevărul și Viața. Pe măsură ce parcurg ținuturile biblice. personajele capătă convingerea că Mântuitorul Lumii nu este un simplu personaj de legendă, ci întruparea lui Dumnezeu pe pământ. Iar acest adevăr nu le este relevat de grandoare construcțiilor piramidale, ci de simplitatea peisajului deșertic.
O invitație de a evada din agitația vieții cotidiene pentru a acorda timp celor sacre, în această perioadă sfântă a Postului Paștelui.
„Gestul temerar al creatorilor spectacolului Urma paşilor Tăi… s-a concentrat pe un demers interior de mare finețe necesar dobândirii unei atari stări de reculegere. Scenariul le-a rezervat fiecăruia dintre membrii echipei câte un moment monologat, în care actorul sau actrița se lansează într-o confesiune de profundă vibratie umană cu conotații subiective potrivit temperamentului și încărcăturii de trăire a unuia sau altuia dintre ei. Toți sunt, de altfel, în diverse registre, la fel de emoționanți. În plan secund se deschide apoi zona posibilelor comentarii pe care autoarea le inserează dând astfel scrierii sale un caracter adesea polemic. Nu avem așadar de-a face cu un text rigid, dogmatic ci cu o pagină literară plină de căldură omenească, exprimare firească în încercarea de apropiere a Scripturii de oameni.”
Doina Papp – Teatrul azi
“Textul venerabilei pictorițe alternează filele jurnalului de pelerin, plin de observații atente și avizate, cu cele ale meditației moral-religioase pe tema Patimilor. Preluat de punerea în scenă a Elizei Bercu-Bodeanu, monologul Olgăi Greceanu este descompus într-o polifonie de voci – șapte: șase femei și un bărbat -, imaginând șapte personaje sau șapte ipostaze ale artistei pelerine, care preiau și reverberează în variațiuni emoționale vag nuanțate monodia sacră a aceleiași mari emoții mistice: descoperirea realității sensibile a trecerii Mântuitorului pe pământ. (…) O coregrafie atent concepută a mișcărilor scenice geometrizează un spațiu abstract, al cărui unic element decorativ este o mică plantă de ghiveci, pe post de sicomor biblic. Veșmintele de in alb ori de culoarea nisipului, extrase din garderobele de vară de ultimă oră (unul singur e negru, simetrizând raportul 6:1 al genurilor), veșminte urbane, dar totuși, atemporale, sugerează spațiul deșertic al dramei christice, cel de azi, ca și cel de-acum două mii de ani.”
Elena Dulgheru – Ziarul „Lumina”
URMA PAȘILOR TĂI…
adaptare după jurnalul de călătorie în Țara Sfântă al Olgăi Greceanu, „Pe urma pașilor Tăi, Iisuse…”
Distribuția: Vitalie Bantaş, Amalia Ciolan, Afrodita Androne, Ana Maria Bercu, Liliana Pană, Maria Radu, Eliza Bercu-Bodeanu
Regia: Eliza Bercu-Bodeanu
Coregrafia: Arcadie Rusu
Durată spectacol: 1h 40min (fără pauză)
Lansarea audiobook-ului „Povești de dragoste la prima vedere”
Lansarea audiobook-ului „Povești de dragoste la prima vedere”. Coup de foudre cu Mariana Mihuț, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu
Dragostea transformă lumea în poveste. Cinci întâmplări, citite pe trei voci, de pe audiobok-ul „Povești de dragoste la prima vedere”, ne deschid apetitul pentru neașteptatele apariții ale iubirii. Editura Humanitas vă dă întâlnire cu Mariana Mihuț, Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu, cei trei cititori de pe audiobook, marți, 14 martie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu. Vor fi în librărie și autoarele Adriana Bittel (poveste în lectura Marianei Mihuț) Ana Blandiana și Ioana Pârvulescu (povești în lectura lui Gabriel Liiceanu). Întâlnire moderată de Lidia Bodea.
Prima poveste e despre o dragoste târzie la Paris. A doua despre îngerii de lângă noi. În cea de-a treia veți simți un puternic miros de terebentină, iar în a patra, parfum de crini regali. A cincea vă aduce în auz un nume care zgârie și unul care mângâie.
Prima poveste are miză și pariază pe nenoroc. A doua cade din fantastic în lumea noastră cea de toate zilele. A treia are realism, râs, nerv. A patra inocență, umor, visare. A cincea, cu ironie, face poezie și economie (politică).
Când Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana și Ioana Pârvulescu sunt autorii poveștilor, nu-i exclus să faceți un coup de foudre pentru audiobook. Face parte dintre acele lucruri rare care, dacă n-ar exista, ar trebui inventate. Bucurați-vă în tihnă de vocile pe care le auziţi.
Intrarea se face în limita locurilor disponibile, prin rezervare pe Eventbook. –> http://bit.ly/2mlUKHT
A sosit TIMPUL!
Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul 215 din luna februarie 2017, care este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție de presă Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), iar în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente. Urmăriți-ne și pe pagina de facebook a revistei.
În Editorialul din acest număr, „Spiritul critic și educația failibilistă”, George Bondor analizează situația din România după protestele recente, care au reprezentat deopotrivă un „exercițiu de demnitate” și „un exercițiu al spiritului critic”. „Oare pot intelectualii săși asume rolul de educatori pentru democraţie? (…) Poate ar fi mai bine să accepte, popperian, că propriile idei sunt și ele failibile, fapt pentru care pot fi doar niște «ingineri gradualiști». Privit astfel, «intelectualul român» încă nu există. Sunt însă bune semne că e pe cale să se nască, dacă își va păstra spiritul critic și va încerca să amelioreze gradual starea de fapt, fără a cădea în fanatism.”
Recentele proteste din România sunt analizate și în alte câteva texte ale revistei: Cosmin Popa, „Momentul bilanțului sau începutul crizei sistemului românesc?” (p. 17), Dragoș Dascălu, „Arhitectura protestului” (p. 17), Diana Mărgărit, „Să nu ne fie frică de proteste!” (p. 18), Dan Pavel, „Puterea protestului în democrații” (p. 22), Radu Vancu, „Upgrade România!” (p. 24).
Paginile de Actualitate, coordonate de Andrei Giurgia, găzduiesc relatarea de la Berlin a Irinei-Margareta Nistor, cu titlul „Berlin, mon amour!”.
Paginile Focus, coordonate de Radu Vancu, pun în discuție romanul Disco Titanic, publicat de Radu Pavel Gheo. Opiniile sunt semnate de Andrei C. Șerban, Ioan Șerbu, Tudor Crețu și Marius Miheț. Așa cum arată Radu Vancu, este un volum care „demonstrează en beauté că romanul e capabil de aceleaşi performanţe superlative ca poezia sau eseul”.
Paginile de Filosofie, coordonate de George Bondor, vă propun dosarul tematic „Paradoxurile iubirii”, cuprinzând un text al lui Aurel Codoban și o analiză realizată de Sandu Frunză, ambii autori fiind profesori la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Paginile 12-13 ale numărului din luna februarie conțin un interviu realizat de Simona Preda cu istoricul Filip‑Lucian Iorga, pasionat de cercetarea memoriei elitelor românești. „Cel mai mult îmi place să călătoresc în trecut, să scormonesc vechi arhive, să stau de vorbă cu oamenii și să ascult poveștile lor. Cred că istoria nu poate și nu trebuie să ignore destinele individuale.”
Cronicile de carte sunt semnate de Cosmin Ciotloș (despre antologia Avangarda românească, girată de Academia Română) și Alex Ciorogar (despre volumul de versuri Tișița, de Matei Hutopila).
În paginile de Literatură găzduim poeme de Radu Vancu, Dragoș Niculescu, Silviu Dachin și Al Francisc, precum și o proză scurtă a lui Roberto Arlt, tradusă în română de Angelica Lambru și apărută de curând în volumul Crescătorul de gorile, la editura Adenium.
Numărul 215 (februarie 2017) al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Oana Maria Nicuță, Maria Bilașevschi, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Bogdan Călinescu, Emanuel Copilaș, Mioara Anton, Teodora Manea, Adina Scutelnicu, Pr. Constantin Necula, Semida David.
Crezi tot ce vezi la Final Frontier #6 – singurul Târg de Carte SF&Fantasy pe 1 și 2 aprilie la Casa Artelor
În week-endul 1-2 aprilie acceptă provocarea și vino de Ziua Păcălelilor la Final Frontier să descoperi lumile imaginare devenite realitate. Fără glume, ediția numărul șase a singurului târg de carte SF & Fantasy va avea loc între orele 11:00 și 19:00 la Centrul Cultural Casa Artelor (B-dul Mircea Vodă nr. 5, Sector 3, Bucureşti), partenerul nostru de eveniment.
Am pregătit pentru tine cele mai noi apariții dar și volume la prețuri speciale de la editurile pasionaților de SF & Fantasy (Nemira, Paladin, Corint, Millenium, Herg Bennet, Tritonic, Crux), board games de la Red Goblin, benzi desenate și figurine de la HAC!BD. Volumele în limba engleză vin de la Books Express iar romane polițiste de la Crime Scene Press. Cei mai cunoscuți autori români de SF&Fantasy vor fi alături de noi cu lansări de carte și paneluri interactive. Invitatul special al târgului Final Frontier #6 este scriitorul Dan Doboș.
De 1 Aprilei granița dintre realitate și imaginație se estompează, așa că vei avea parte la Final Frontier #6 de experiența completă. Cavalerii Jedi și elfii din Stăpânul Inelelor au făcut un salt din paginile cărților în realitatea imediată, iar dacă vrei să te alături lor, avem pentru tine obiecte fan art de la Nyx Art și Wizart Room care să te transforme într-un personaj fantasy. Pentru cei curajoși transformările pot fi și mai șocante, vino la târg pentru demo-ul de machiaj SF făcut de Alina Diana Crisu și echipa.
Nici atelierele de la târg nu se lasă mai prejos în demascarea lumilor fantastice și îți oferă informații importante: învață să faci benzi desenate cu Vlady, află totul despre anime cu Alice și călătorește în spațiu la atelierul de Astronomie cu Adrian Sonka, lector Fundația Calea Victoriei. Micii învățăcei în ale SF-ului sunt așteptați la atelierele de robotică ale Academiei inventează.ro.
De data aceasta nu i-am uitat nici pe cinefili care au ocazia să urmărească un scurtmetraj semnat de scriitoarea Doina Ruști și să participle la o sesiune de Q&A.
Stai cu ochii pe Final Frontier.ro și nu uita de Evenimentul creat pe Facebook pentru discuții și noutăți. #FF6
Când: 1-2 aprilie 2017
Unde: Centrul Cultural Casa Artelor (B-dul Mircea Vodă nr. 5, Sector 3, Bucureşti)
Program: 11:00 – 19:00
Lansare la Bucureşti: Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală
Marţi, 14 martie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc lansarea volumului Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală, apărut recent la Editura Polirom, în curînd şi în ediţie digitală.
Invitaţi, alături de autor: Laura Grünberg, Zoltán Rostás
Moderator: Valentin Protopopescu
Pe 6 decembrie 1916, trupele Puterilor Centrale intrau victorioase în Bucureşti, marcînd practic eşecul campaniei militare române începute la 27 august. Capitala fusese părăsită de autorităţi încă de la sfîrşitul lunii noiembrie, valul de refugiaţi în Moldova fiind întîmpinat de o populaţie locală îngrijorată.
Cartea lui Alin Ciupală prezintă implicarea României în desfăşurarea Marelui Război din perspectiva rolului pe care l-au jucat femeile în susţinerea efortului de război al ţării. Sînt trecute în revistă acţiunile desfăşurate de numeroase perso-nalităţi feminine ale vremii – cum ar fi Olga Sturdza, Sabina Cantacuzino, Nadeja Ştirbei sau Martha Bibescu – ca fondatoare şi conducătoare ale unor societăţi implicate în organizarea spitalelor de campanie şi a trenurilor sanitare, înfiinţarea de grădiniţe de copii, orfelinate, cantine sau în găsirea unor soluţii pentru uşurarea vieţii prizonierilor români din lagărele din străinătate şi a răniţilor din spitale.
Un loc aparte îi este rezervat reginei Maria, care încă din perioada neutralităţii României a iniţiat pregătirea unei baze de sprijinire a efortului de război din punct de vedere medical şi logistic, fiind unul dintre cei mai activi susţinători (prin acţiuni publice sau în cadrul familiei regale) ai intrării ţării în război alături de puterile Antantei. Autorul prezintă şi aspecte legate de viaţa socială a femeilor din perioada respectivă, arătînd cum activitatea desfăşurată de ele în timpul Primului Război Mondial a determinat modificarea statutului lor în societatea epocii.
„În lung alai, femei şi copii ne cară sus proiectile şi focoase lucitoare, întorcîndu-se la vale cu tuburile trase şi înnegrite […]. Nici nu-şi dau seama că îndeplinesc vreun lucru deosebit, vreo faptă vitejească. Cum se duceau seara la fîntînă, cu doniţele pe umeri, tot astfel ne aduc şi acum hrana gurilor flămînde de oţel […]. Ca o nouă friză a Panateneelor, şirul lor ridică, deasupra slăbiciunilor trecătoare şi a şovăielilor omeneşti, întruchiparea Patriei veşnice, săpată în trupuri şi în suflete, în ţărînă şi în văzduh, mai trainic decît chiar în stînca slăvită a Acropolei.” (Gh.I. Brătianu)
„Într-o zi în spital s-a produs o mare vînzoleală. Venise în vizită Regina Maria. A mers din salon în salon iar al nostru a fost ultimul. Trecea pe la fiecare pat, vorbind cu fiecare rănit în parte. După un sistem al ei, avea în mîna stîngă o hîrtie cît o carte poştală pe care notase detalii despre fiecare – dacă era căsătorit, dacă soţia sa era în Moldova sau în Muntenia sau dacă avea copii. Rămîneau toţi uimiţi că le ştia numele şi uneori avea şi veşti de la familiile lor.” (Dan Dimăncescu)
Alin Ciupală este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi secretar ştiinţific al Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. De acelaşi autor: Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public şi privat (2003); Studii moderne (2009). A coordonat volumele: Ipostaze ale modernităţii în Vechiul Regat, vol. I-VI (1998, 2005-2008, 2010; împreună cu Ion Bulei), Despre femei şi istoria lor în România (2004), Orizonturi şi direcţii în cunoaşterea istorică (2009; împreună cu Laurenţiu Constantiniu), Medicine, Hygiene and Society from the Eighteenth to the Twentieth Centuries (2011; împreună cu Constantin Bărbulescu).
Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon şi pianista Alexandra Dariescu vor fi premiaţi la Gala Radio România Cultural din 20 martie
Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon şi pianista Alexandra Dariescu sunt câştigătorii celor trei premii speciale ale Galei Radio România Cultural, eveniment care va avea loc pe scena Teatrului Odeon, luni, 20 martie, începând cu ora 19,00.
Premiul In Memoriam Iosif Sava îi va reveni pianistei Alexandra Dariescu. De la Albert Hall din Londra la Carnegie Hall în New York, românca Alexandra Dariescu a fermecat publicul meloman cu muzicalitatea sa naturală şi cu o prezenţă de scenă captivantă. Alexandra Dariescu a fost inclusă de International Piano Magazine în topul celor 30 de pianişti din lume sub 30 de ani, care promit o carieră spectaculoasă.
Premiul Lux Mundi va fi decernat, anul acesta, Adei Solomon, primul producător din istoria cinematografiei româneşti care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, respectiv pentru pelicula Tony Erdmann. Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs Aferim, în regia lui Radu Jude, peliculă care a câştigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este şi deţinătoarea unui Urs de Aur pentru filmul Poziția copilului, în regia lui Călin Peter Netzer.
Premiul de Excelenţă îi va fi oferit marelui actor Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, preşedintele Uniunii Teatrale din România, pentru tinereţea de spirit şi de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager şi eminent promotor al valorilor naţionale şi universale ale artei spectacolului.
Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte nouă distincţii la tot atâtea categorii, pentru cele mai mari realizări culturale ale anului 2016. Aceste categorii sunt: film, teatru, poezie, proză, proiecte culturale şi festivaluri, educaţie, ştiinţă, muzică şi arte plastice.
Momentele artistice ale Galei Radio România Cultural vor fi asigurate de Adrian Nour Project iar prezentatori vor fi Daniela Ivanov şi Dragoş Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului.
A XVII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural. Înregistrarea showului va fi difuzată de coproducătorul galei, TVR.