Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (4 – 10 mai 2015)

martin vopenkaȘtirile săptămânii: Oaspeții de onoare ai Bookfest 2015 – gînduri înainte de sosirea la București; „Amintiri fara culoare”, de Martin Vopenka, o nouă apariție la Editura Vremea; Scurtaturi inteligente de Shane Snow – Gandire laterala si strategii creative, nou la Editura Publica.; Editura Cartea Românească, 10 ani de colaborare cu Polirom (2005-2015); „Jocul RIPPER”, un nou roman de Isabel Allende se lansează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu; Varianta balcanică îmbunătăţită, de Gheorghe Săsărman se lansează la Timişoara, Bucureşti şi Cluj; Agatha Christie – 125 de ani de la naștere. Editura Litera continuă colecția Agatha Christie; Lawrence Osborne – Pe uscat sau cu paharul plin, Seria Narator-Editura Publica; Povestea fascinantă a unei comunităţi: Sectanţii de Vasile Ernu, la Bucureşti.

Oaspeții de onoare ai Bookfest 2015 – gînduri înainte de sosirea la București

Anul acesta, Republica Cehă este invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest, mesajul. Cu două săptămâni înainte de sosirea la București, invitații de onoare ai ediției de anul acesta ai Bookfest ne-au mărturist care sunt gândurile cu care vin în România.

Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care, în multe din romanele sale, se inspiră din realităţile sociale şi din peisajele montane ale României, se află la a peste douăzecea vizită la noi în țară: „România e ţara mea preferată! De cele mai multe ori am fost prin munţi, dar anul trecut m-am dus şi la Festivalul de la Sighişoara. Cred că ospitalitatea românească şi dragostea pentru cultură a românilor sunt subestimate în Europa”.

Martin Vopěnka își va lansa la Bookfest cea de-a treia sa carte tradusă în limba română, Amintiri fără culoare (Editura Vremea, traducere de Helliana Ianculescu), un volum pe care Norman Manea nu se sfiește să-l numească „o mică bijuterie epică”.

Tomáš Zmeškal, un nume de prim rang al prozei europene contemporane, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011, vine în premieră la București: „Acum câţiva ani am călătorit prin Banat, Timişoara şi Arad. Timişoara e un oraş istoric minunat cu o galerie foarte frumoasă, dar în Bucureşti nu am fost niciodată. De-abia aştept!”.

La Bookfest, Tomáš Zmeškal își va lansa romanul Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă (Curtea Veche Publishing, traducere de Mircea Dan Duță), despre care scriitorul de origine ceho-congoleză mărturisește că abia așteaptă să le vorbească cititorilor români.

Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen Dumnezeițele din Moravia, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un an de la apariție, se află la prima vizită în România: „Aceasta este prima mea vizită în România, dar chiar dacă această «primă dată» este destul de întârziată, mi se pare că percepţia mea asupra acestei ţări se datorează împrejurărilor istorice asemănătoare în care ne-am aflat de-a lungul secolului al XX-lea. De data aceasta nu voi apuca să văd decât Bucureştiul, însă pe viitor aş vrea să aflu dacă plaja din Vama Veche este într-adevăr raiul pe pământ, cum se spune în Cehia şi mi-ar plăcea să merg şi la ţară, în România, mai ales în Banat unde sunt şi aşezări ceheşti”.

Ediția în limba română a romanului Dumnezeițele din Moravia, care va fi lansată la Bookfest, apare în traducerea lui Anca Irina Ionescu, la Curtea Veche Publishing.

Pentru scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž, legăturile cu România se pierd în trecut: „Eu aș fi iubit România chiar dacă romanele mele nu ar fi fost traduse în limba română. Ştiţi, România era marea iubire a părinţilor mei, care mergeau cu regularitate pe litoralul românesc. În plus, România este o ţară minunată pe care o respect, deoarece în 1945, soldaţii români au eliberat Moravia de nazişti, apoi nava românească Transilvania mi-a permis să cunosc Grecia, Egiptul şi Libanul, iar la Bucureşti mi-au fost publicate deja trei cărţi”.

Roman Ráž își va lansa la Bookfest romanul tradus recent la Editura Cartier, Faust moare de două ori (traducere de Lidia-Veronica Našincová).

Poeta, prozatoarea și dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi, vine pentru a doua oară în România: „Acum câțiva ani, am mai fost la un festival de literatură, la Sighetul Marmației, abia aștept să văd Bucureștiul și amosfera de la salonul de carte, să întâlnesc cititorii români, căroar le voi citi din cea mai recentă carte a mea de poezii, a patra, Mergând pe dune, care a fost scrisă, partial, în timpul bursei mele în Letonia, pe litoralul Marii Baltice !”

Tomáš Míka, unul dintre cei mai apreciați poeți cehi aparținând noii generații, sosește la Bookfest, pentru a fi prezent la lansarea primei antologii de poezie cehă contemporană apărută în traducere românească de după căderea Cortinei de Fier, volumul Întunericul din camera copiilor (Editura Tracus Arte; selecție, traducere, prefață și note: Mircea Dan Duță).

„Ştiu tot felul de lucruri despre România. Luna aceasta, de exemplu, se vorbeşte mult la noi despre armata română care a eliberat o parte din Cehoslovacia, în 1945. Nu am fost niciodată în România şi am tot felul de aşteptări. De-abia aştept să văd orice este diferit în România faţă de Republica Cehă”, a mărturisit Tomáš Míka.

Standul Republicii Cehe în calitate de invitat de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția a X-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh București, sub sloganul CEHIA – REPUBLICA LITERATURII, vor avea loc atât la stand, cât și la spațiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.

Vremea„Amintiri fara culoare”, de Martin Vopenka, o nouă apariție la Editura Vremea

Editura Vremea are plăcerea de a vă anunţa apariţia volumului de amintiri al unui important scriitor ceh contemporan: Amintiri fără culoar, de Martin Vopěnka, traducere de Helliana Ianculescu, prefaţă de Norman Manea.

Cartea lui Martin Vopěnka contribuie în mod esenţial la întregirea mozaicului din care se poate compune la o distanţă de peste patru decenii şi jumătate imaginea anilor şaizeci ai secolului douăzeci. Puţini scriitori cehi au reuşit să evoce această perioadă într-un mod atât de concret, sobru şi de convingător ca el.

Autorul povesteşte despre copilăria şi familia sa. Foloseşte un ton calm, concentrat şi nuanţat pentru a nu stânjeni aplicarea pe pânză a „culorilor necolorate“ ale memoriei sale. Dar în această evocare nu se mărgineşte doar să consemneze şi să descrie. Ştiind că anii copilăriei aparţin deja unui trecut ireversibil care se îndepărtează tot mai mult, îi priveşte şi din perspectivă istorică şi cu distanţarea necesară, fiind capabil să aprecieze ceea ce l-a înconjurat şi ceea ce a trăit pe vremea aceea. Sub tonul liniştit al evocării sale se simte însă aproape la fiecare pagină o mare emoţie. Este limpede că această carte are o importanţă specială pentru autorul ei şi că el retrăieşte puternic în plan afectiv tot ceea ce povesteşte.

În perioada normalizării, scriitorul Martin Vopěnka (n.1963) nu a putut să studieze la o facultate umanistă şi de aceea a absolvit Facultatea de Fizică Nucleară, deşi din copilărie i-a plăcut să scrie. Mama lui s-a născut într-o familie de evrei stabiliţi în exil la Londra. Tatăl său, Petr Vopěnka, este un matematician cunoscut în întreaga lume.

În ultimii ani, trilogia lui Vopěnka, Oraşul care doarme, Dreptatea care doarme şi Taina care doarme (2011, 2012, 2013), şi-a câştigat numeroşi cititori şi simpatizanţi din rândul copiilor şi al tinerilor din Cehia şi Slovacia. Trilogia se află în curs de traducere la Petrograd. Abia la câţiva ani de la apariţie a intrat în conştiinţa cititorilor trillerul său filosofic A cincea dimensiune (2009) tradus şi în limba engleză. Romanul Sfârşitul legii (2003) a fost considerat prea aspru, dar în prezent e perceput mai degrabă ca o viziune realistă a viitorului. Cititorii sensibili s-au bucurat citind romanul Drum spre niciunde. O călătorie cu fiul meu (2005) apărut şi în limba română în anul 2012; în carte sunt evocate peregrinările unui tată însoţit de copilul său care descoperă adevăratele valori umane. Alte cărţi scrise de Vopěnka: Cunosc viaţa şi lumea (2002), O mare de tristeţe în urma câinelui tău (2002), Dragoste prin sms (2001), Antartida în pragul sfârşitului (2000), Hotelul de la mijlocul vieţii (1999), Poveşti din munţii bătuţi de vânt (1998), Balada despre coborâre (1992), Pietre de la munte (1989) şi Dansul lupilor (1998), tradusă şi în limba română. Ultimele două cărţi sunt o culegere de reflecţii şi întâmplări din Carpaţii Meridionali, respectiv un roman de ficţiune care evocă atmosfera din România din perioada comunismului. Amintiri fara culoare este a cincisprezecea carte a lui Martin Vopěnka.

„În seducătoarea sa restrânsă investigare a trecutului, naratorul bogat în culori al Amintirilor fără culoare (Martin Vopěnka, cu subtitlul Despre familie şi copilărie, dar mai ales despre anii 60) apare într-un dublu rol, derivat din acelaşi eu: cel al copilului care îşi trăieşte prezentul de demult şi al adultului, convocat, periodic, să situeze întâmplările în context istoric şi să le comenteze pentru cititorul posterităţii.

Este povestea unui trio, tatăl, matematician ilustru şi auster, mama nevrotică, dintr-o familie de evrei de stânga şi băiatul lor, care creşte, odată cu naraţiunea, în lumea comunistă a Cehoslovaciei dinaintea, din timpul şi de după primăvara pragheză a scurtei renaşteri din 1968, dar şi, periodic, în vestul capitalist al prosperităţii şi pragmatismului. Nu sunt ignorate rădăcinile etnice şi complicaţiile conflictuale ale celor două comunităţi care se întâlnesc în progenitura care este centrul reevaluărilor, nici ramificaţiile sociale şi politice ale familiilor.

Fără culoare înseamnă în scrisul nuanţat şi calm al autorului o orgolioasă modestie a autenticităţii, fără sentinţe solemne, nici atunci când se referă la împrejurări şi individualităţi negativ clasate retrospectiv. Amintiri fără culoare confirmă instinctul literar sigur şi rigoarea prudentă, nuanţată a scriitorului, care, cum el speră, prin „developarea unei înregistrări vechi obţine o imagine care reprezintă o oglindă fidelă a lumii de atunci, astăzi dispărută”.

Cititorul român va găsi multe elemente familiare şi destule noutăţi stimulatoare, chiar incitante, în această mică bijuterie epică.”

Norman Manea

Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/amintiri-fara-culoare

Scurtaturi inteligente de Shane Snow – Gandire laterala si strategii creative

„Imaginați-vă că sunteți la volanul unei mașini, în mijlocul unei furtuni și întâlniți trei oameni la marginea drumului. Unul dintre ei este o bătrână fragilă, care pare să fie pe punctul de a se prăbuși. Al doilea este un prieten care v-a salvat cândva viața. Al treilea om este persoana visurilor voastre, iar aceasta este unica oportunitate pe care o veți avea vreodată de a vă întâlni cu el sau ea. Aveți un singur loc liber în mașină. Pe cine luați cu voi?

Există motive bune pentru a o alege pe oricare dintre cele trei persoane. Femeia în vârstă are nevoie de ajutor. Prietenul merită să-i întoarceți favorul. Și, categoric, un viitor fericit alături de bărbatul sau femeia visurilor voastre ar avea un impact pozitiv major asupra vieților voastre.

Așadar, pe cine alegeți?

Scurtaturi inteligenteFemeia în vârstă, desigur. Apoi dați-i cheile de la mașină prietenului vostru și rămâneți în urmă alături de cel sau cea de care sunteți interesați, așteptând împreună autobuzul.

Dilema de mai sus este un exercițiu de gândire laterală. Este genul de puzzle în care soluția cea mai elegantă poate fi descoperită doar atunci când problema este atacată dintr-o parte. Noile idei se nasc din punerea la îndoială a ipotezelor pe care se bazează problema (în acest caz, a fost vorba despre ideea că ați putea ajuta o singură persoană).

În această carte vă voi arăta felul în care oamenii care au înfăptuit lucruri mărețe pe parcursul istoriei au pus la lucru gândirea laterală pentru a face performanță într-o mulțime de domenii și pentru a atinge diferite obiective.

Prin acest demers, intenționez să vă arăt că drumul cel mai scurt spre succes nu e niciodată cel tradițional, iar convențiile cu care am fost crescuți pot fi încălcate.

Și, cel mai important, vreau să vă arăt că oricine – nu doar antreprenorii miliardari sau geniile din anumite domenii – poate să-și crească ritmul în care obține rezultate în afaceri sau în viața personală.”

Shane Snow conduce Departamentul de Creație al companiei de tehnologie media Contently, deține un masterat în jurnalism la Universitatea Columbia și este membru al Royal Society of the Arts. Contribuie cu regularitate la revistele Wired și Fast Company și a scris despre inovație pentru numeroase publicații, printre care The New Yorker, The Washington Post și Advertising Age.

Puteți comanda Scurtaturi inteligente de Shane Snow cu o reducere de 5%, la prețul de 42,75 lei, aici.

Editura Cartea Românească, 10 ani de colaborare cu Polirom (2005-2015)

În luna mai se împlinește un deceniu de la semnarea acordului de colaborare între Editura Polirom și Uniunea Scriitorului din România privind administrarea Editurii Cartea Românească. Prezentate sintetic, principalele rezultate ale acestei colaborări au fost următoarele:

  • 400 titluri publicate cu un tiraj total de cca 380.000 volume
  • Peste 50 de premii naționale pentru poezie, proză, dramaturgie, critică și istorie literară. Printre autorii cărora li s-au conferit asemenea premii, pot fi menționați:

Radu Aldulescu, Radu F. Alexandru, Ștefan Baghiu, Crista Bilciu, Bianca Burța-Cernat, Paul Cernat, Livius Ciocârlie, Gabriel Chifu, Svetlana Cârstean, Liliana Corobca, Iulian Costache, Bogdan Coșa, Dan Cristea, Nichita Danilov, Sorin Despot, Tatiana Dragomir, m. Duțescu, Alex Goldiș, Adela Greceanu, Marius Ianuș, Florina Ilis, Mihai Iovănel, Claudiu Komartin, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan, George Neagoe, Gelu Negrea, Eugen Negrici, Ioana Nicolae, O. Nimigean, Răzvan Petrescu, Florina Pîrjol, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Andra Rotaru, Livia Roșca, Nicolae Stan, Ana Selejan, Dan Sociu, Simona Sora, Octavian Soviany, Bogdan-Alexandru Stănescu, Bogdan C. Stoian, Robert Șerban, Cristian Teodorescu, Andrei Terian, Alexandra Tomiță, Horia Ursu, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.

  • Numeroase alte nominalizări și premii acordate de filialele USR și publicațiile culturale locale.
  • Editura Cartea Românească a organizat anual concursuri de debut pentru poezie, proză, dramaturgie și a susținut activ tinerii scriitori, inclusiv prin concursurile de manuscrise organizate în colaborare cu USR.
  • Circa 200 titluri au fost publicate și în format digital, fiind distribuite prin platformele naționale (în colaborare cu www.elefant.ro) și internaționale (Barnes & Noble, Apple Store, Google Play, Amazon ș.a.).
  • Editura este inclusă pe lista Consiliului Național al Cercetării Științifice pentru cărțile din domeniul filologie (critică, teorie și istorie literară).
  • A fost modernizat site-ul editurii (www.cartearomâneasca.ro) cu informații la zi despre oferta de carte și cu facilități de comerț electronic.
  • Editura a fost prezentă la târgurile de carte importante din țară și în standurile naționale cu prilejul târgurilor internaționale la care România a participat.
  • Cărțile cu potențial de a fi traduse au fost promovate prin editarea de cataloage în limba engleză, fiind distribuite la târgurile internaționale de la Londra, Frankfurt ș.a.
  • Utilizarea suportului de marketing și difuzare al Editurii Polirom a contribuit la buna promovare și vizibilitate în librăriile din țară și din Republica Moldova.
  • Titlurile de succes au fost reeditate în tiraje de masă (format de buzunar – poche) în colecția Top 10+ a editurii Polirom.

logo-20-de-aniCartea Românească a continuat astfel să își îndeplinească menirea sa, așa cum a fost definită de fondatorii ei în 1919, ca „institut de editură cu scopul tipăririi unei biblioteci cu conținut literar” care să contribuie la „răspândirea” culturii autohtone sub deviza „Promovarea scrisului românesc”. Desființată în 1948, ca urmare a procesului de sovietizare a țării, Editura Cartea Românească a fost reînființată în anul 1970, cu profilul tradițional, sub egida Uniunii Scriitorilor din România și conducerea lui Marin Preda. Următorii directori au fost George Bălăiță, Magdalena Popescu-Bedrosian și Dan Cristea, iar din anul 2005 administrarea ei a fost încredințată Editurii Polirom, politica editorială fiind asigurată de un comitet director format din Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș și Silviu Lupescu.

Cele mai recente titluri Cartea Românească vor fi lansate la Salonul Internațional de Carte Bookfest, 20-24 mai 2015, Romexpo București: Șoseaua virtuții, de Cristian Teodorescu; Mierla neagră, de Radu Țuculescu; Moartea lui Sigfried, de Octavian Soviany; Dmitri: genul cinic, de Dmitri Miticov; Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane, de Linda Maria Baros; Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea, volumul de poezie cîștigător al Premiului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015; Fotograful Curții Regale, de Simona Antonescu, romanul cîștigător al Premiului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015; Colonia fabricii, de Moni Stănilă; Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest), de Bogdan Ghiu.

„Jocul RIPPER”, un nou roman de Isabel Allende se lansează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Jocul RIPPER, un nou roman de Isabel Allende, va fi lansat miercuri, 13 mai, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38). La eveniment vor participa Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare si jurnalist cultural, Elisabeta Lăsconi, critic literar, şi Iuliana Alexa, redactor-şef al ediţiei în limba română a revistei Psychologies. Întâlnirea va fi moderată de Andreea Răsuceanu, critic literar şi senior editor Humanitas Fiction. Actriţa Letiţia Vlădescu va citi un fragment din roman.

În noua carte apărută la Humanitas Fiction în minunata traducere a Corneliei Rădulescu, celebra scriitoare chiliană se depărtează de stilul literar care a consacrat-o, cel al realismului magic şi al ficţiunii istorice, şi abordează o tematică nouă. Rezultatul? Un pasionant thriller care o apropie pe Isabel Allende de marii maeştri ai genului ca Agatha Christie sau Arthur Conan Doyle.
Jocul Ripper
Jocul RIPPER este un amestec straniu: o sărbătoare literară, o combinaţie între o poveste poliţistă plină de suspans şi o saga romantică. O carte pe care nici un fan Isabel Allende (si nu doar ei!) nu ar trebui sa o rateze.
„Primul thriller al lui Isabel Allende este încântător, mai ales că propune un personaj-detectiv irezistibil, pe adolescenta Amanda.“ (New York Times Book Review)Amanda Martín e o adolescentă precoce, obsedată de Ripper, un joc pe Internet care presupune dezlegarea unor crime și mistere. Face parte dintr-un grup de jucători în care ceilalţi patru participanţi sunt, asemenea ei, adolescenţi retraşi, cu minţi strălucite, din diferite colţuri ale lumii. Lor li se alătură bunicul Amandei, de care aceasta se apropiase mai mult după divorţul părinţilor ei. Mama fetei, Indiana, e specialistă în aromoterapie şi oscilează între cele două relaţii pe care le are – cu Alan, descendentul uneia dintre cele mai bogate familii din San Francisco, şi cu Ryan, un fost membru al marinei militare. Când în oraş sunt semnalate mai multe crime misterioase, care par să nu aibă legătură între ele, Amanda se adâncește în dezlegarea lor, fără să bănuiască însă vreo clipă că în scurtă vreme chiar mama sa va fi în pericol de moarte. Ea va trebui să dezlege, alături de prieteni și de bunicul său, un puzzle diabolic, care depăşeşte graniţa ficţiunii şi invadează realitatea, rezultat al unei minţi feroce şi necruţătoare.ISABEL ALLENDE, nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, s-a născut în 1942 la Lima, în Peru. Îşi petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de cinci-sprezece ani şi lucrează ca ziaristă. În 1982, primul ei roman, Casa spiritelor, are un succes fulminant şi devine imediat bestseller internaţional. În 1984 publică Despre dragoste şi umbră, apoi Eva Luna (1987), Povestirile Evei Luna (1989) şi Planul infinit (1991). În anul 1992, fiica scriitoarei, bolnavă de porfirie, moare. Următoarea ei carte, Paula (1994), îi este dedicată. De mult succes se bucură insolitul volum Afrodita (1997), romanele Fiica norocului (1999) şi Portret în sepia (2000), volumul de memorii Ţara mea inventată (2003) şi romanul Zorro (2005). În 2006 îi apare romanul Inés a sufletului meu, în 2007 publică volumul autobiografic Suma zilelor, în 2009, romanul Insula de sub mare, iar în 2011, Caietul Mayei, toate bestselleruri internaţionale. La începutul lui 2014 apare Jocul Ripper, primul thriller al autoarei. În 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a fost primită în American Academy of Arts and Letters.

Varianta balcanică îmbunătăţită, de Gheorghe Săsărman se lansează la Timişoara, Bucureşti şi Cluj

Gheorghe Săsărman se întâlneşte cu cititorii din Timişoara, Bucureşti şi Cluj cu ocazia lansării volumului Varianta balcanică îmbunătăţită, apărut la editura Nemira în 2014.

Prima lansare are loc la Timişoara, sâmbătă 9 mai, de la 19.30 în cadrul Conferinţei Internaţionale Helion „Utopia, science fiction-ul şi alterităţile lor constitutive în secolul XXI”. Vor prezenta cartea Mariano Martín Rodríguez, Sorin Antohi şi Mircea Opriţă, moderaţi de Cornel Secu. Evenimentul are loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara.

Luni, 11 mai, de la ora 18.30 are loc lansarea de carte alături de publicul bucureştean, la ceainăria Cărtureşti Verona. Vor vorbi despre carte Sorin Antohi, Cătălin Badea-Gheracostea şi Gelu Ionescu.

sasarman-600p400
Ultimul eveniment are loc la Cluj, vineri, 15 mai, la Filiala Uniunii Scriitorilor, în prezenţa autorului şi a invitaţilor:Ion Pop şi Mircea Opriţă, moderaţi de Irina Petraş.

Varianta balcanică îmbunătăţită cuprinde patru proze scurte şi o piesă de teatru. La editura Nemira au mai apărut Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan şi ale dosarului său, în colecţia Cuaternar, Cuadratura cercului, în colecţia Maeştrii SFului românesc şi Cunoaştere şi credinţă. Lecturi paralele, în colecţia Porta Magica.

Agatha ChristieAgatha Christie – 125 de ani de la naștere. Litera continuă colecția Agatha Christie

Editura Litera sărbătorește 125 de ani de la nașterea celei mai cunoscute autoare de romane polițiste prin continuarea colecției Agatha Christie, într-un tiraj amplu și la un preț accesibil, cu distribuție la toate chioșcurile de ziare. Lansarea celor cinci noi volume are loc pe 11 mai, în parteneriat cu ziarul Libertatea. Fiecare volum va fi disponibil în fiecare luni, la prețul de 14,99 lei.

Cele cinci noi volume ale colecției Agatha Christie sunt: Primele cazuri ale lui Poirot, Moartea vine ca un sfârșit, Trenul din Paddington, La hotelul Bertram și Calul bălan.

Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei“. A scris 80 de romane polițiste și volume de povestiri, 19 piese de teatru și șase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Hercule Poirot, cel mai celebru detectiv din romanele polițiste creat de la Sherlock Holmes, apare încă din primul roman al Agathei Christie. Poirot și un alt detectiv imaginat de scriitoare, Miss Marple, au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.

Agatha Christie a mai scris nonficţiune, o autobiografie, dar și povestiri amuzante despre numeroasele expediţii în care a participat alături de soţul ei, arheologul Sir Max Mallowan. A murit în 1976.

Lawrence Osborne – Pe uscat sau cu paharul plin, Seria Narator-Editura Publica

Ce se poate învăța de la țările care au interzis alcoolul?

Răspunsul este o scufundare fascinantă într-un carusel complex de idei și ipoteze dintre cele mai vechi, despre modul în care concepem funcționarea celor două lumi pe care le numim Estul și Vestul.

Pe uscat sau cu paharul plin de Lawrence Osborne este o meditație sclipitoare despre toate, de la calitățile pe care trebuie să le întrunească un bar bun, până la misterele vodcii.

pe-uscat-news
„Un băutor cosmopolit și prodigios face un tur prin locuri selecte, în care alcoolul curge în voie și prin altele, unde asemenea spirtoase sunt strict interzise… dezinvolt, splendid și bine servit.” Kirkus Review

Pe uscat sau cu paharul plin face parte din colecția Narator a editurii Publica, o serie dedicată nonfictiunii creative.

Povestea fascinantă a unei comunităţi: Sectanţii de Vasile Ernu, la Bucureşti

Miercuri, 13 mai, la ora 19.00, la Terasa J’ai Bistrot (Calea Griviţei 55), din Bucureşti, va avea loc lansarea celui mai nou volum semnat de Vasile Ernu, Sectanţii, apărut în colecţia „Ego-grafii”, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

Invitaţi, alături de autor: Iulia Popovici, Vintilă Mihăilescu şi Marin Mălaicu-Hondrari

Volumul Sectanţii este primul din Mica trilogie a marginalilor, în care vor mai apărea Bandiţii şi Izgoi-Jidî.

În Bugeac există o comunitate religioasă care reuşeşte să supravieţuiască de patru generaţii, cu toate că a trebuit să treacă prin tot atîtea regimuri diferite: imperiul ţarist, România Mare, URSS şi Republica Moldova. Comunitatea a fost fondată la sfîrşitul secolului al XIX-lea de un negustor din Transilvania, ajuns undeva între Chilia, Ismail, Cetatea Albă şi Odessa. Sub influenţa ruşilor rascolnici şi molocani, a coloniştilor germani protestanţi şi a evreilor mesianici, tînărul transilvănean simte o chemare ce îl îndepărtează de religia ortodoxă şi îl aruncă într-o aventură incredibilă. Este vorba despre o sectă cu idealuri înalte şi un stil de viaţă de o puritate nemaiîntîlnită.

Statul, Leviatanul secolului XX, majoritatea pravoslavnică şi, mai ales, „lumea aceasta” laică au fost mereu adversari de temut, dar şi o provocare pentru comunitate, care face eforturi să le salveze şi să le aducă pe calea cea bună. Cum a rezistat micul grup în faţa forţelor cumplite ce îl ameninţau? Cum a făcut faţă marilor ispite ale secolului XX? Vasile Ernu spune povestea fascinantă a acestei comunităţi – o poveste care continuă şi azi.

sectantii„Da, sînt sectant, pentru că aşa ne-a botezat Cezarul, aşa ne strigau dregătorii şi cărturarii «lumii acesteia», aşa ne etichetau majoritarii pravoslavnici. Da, sînt «oaia neagră» a unei secte radicale şi marginale. Sînt la a patra generaţie de sectanţi care de-a lungul a peste o sută de ani au trăit în Bugeacul Basarabiei, în patru ţări diferite, chiar dacă nu ne-am mutat prea mult. Am trăit sub atîtea regimuri şi dregătorii într-un veac, încît le-am uitat numele. Ei însă nu ne-au uitat şi ne-au numit mereu cu ură şi dispreţ: sectanţi.”

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filozofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filozofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul şi Adevărul, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară şi poloneză. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (2009, Polirom; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, 2010, Polirom); Intelighenţia rusă azi (2012, Cartier); Sînt un om de stînga (2013, Cartier). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, 2008, Cartier); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (împreună cu Florin Poenaru, 2014, Tact). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.

Mai multe detalii pe www.ernu.ro şi www.nascutinurss.ro.

Volumul Sectanţii va fi lansat în cadrul Salonului de Carte Bookfest 2015, sîmbătă, 23 mai, de la ora 17.00. Evenimentul va avea loc la standul Editurii Polirom, Pavilionul C2, Romexpo. Alături de autor, vor vorbi: Cristian Teodorescu,  Zoltán Rostás, Paul Cernat. Mai multe detalii despre programul de evenimente Polirom şi Cartea Românească la Bookfest 2015, aici.

Articole similare

Filme noi pe Netflix în august 2021

Jovi Ene

Peste 40 de evenimente pentru copii si adolescenti la Bookfest Junior 2016 (1 iunie – 5 iunie)

Jovi Ene

Ediţia a II-a a Premiului literar “Augustin Frăţilă”- romanul anului 2012

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult