Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (24 – 30 octombrie 2016)

disco-titanicȘtirile săptămânii: Un nou roman de Radu Pavel Gheo la Polirom: Disco Titanic; Farmecul literaturii victoriene: Doctorul Thorne, de Anthony Trollope apare în colecția Babel a editurii Nemira; Charles Handy în România: lansarea cărții “A doua curbă”; Iuliana Alexa si Vlad Mixich vorbesc luni, 31 octombrie, despre bestsellerul „Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi; Compania de Librarii Bucuresti, locul I in Topul Firmelor din Bucuresti, la categoria „Comert”; Cele trei reguli ale companiilor excepționale, la Editura Publica; Editura Nemi lansează Basmul din buzunar – o comoară pentru copii și părinți deopotrivă; Mircea Radu ne spune pe 3 noiembrie “Povești cu gust” la Cărturești Carusel; Eveniment cultural: Lumi ficționale și dark fantasy în literatura modernă; Un nou roman de Matei Florian la Polirom: Cexina Catapuxina; “După ce te-am pierdut”, continuarea bestsellerului “Înainte să te cunosc”, de Jojo Moyes, la Editura Litera; Revista TIMPUL a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler; Adenium: 40% reducere pentru un amplu tratat contemporan al budismului; Program spectacole UNATC – noiembrie; Deschiderea celei de a 6-a stagiuni a Serilor Italiene.

Un nou roman de Radu Pavel Gheo la Polirom: Disco Titanic

Vlad Jivan e patronul unei edituri obscure din Timişoara anului 2011 şi erou al revoluţiei din 1989. Face afaceri profitabile cu un fost securist din Bucureşti, iar în timpul liber îi place să joace baschet şi să stea la bere cu prietenii. Discută pătimaş despre mafia ţigănească, despre „invazia” oltenilor care au distrus civilizaţia bănăţeană şi – doar pe jumătate în glumă – despre secesiunea Banatului.

În trecutul său există însă cîteva secrete pe care nu le dezvăluie nici măcar soţiei lui, Emilia, cel mai întunecat fiind legat de o excursie din 1989 cu părinţii în fosta Iugoslavie, în Split, pe litoralul Mării Adriatice. Iar cînd Emilia îl convinge să meargă în concediu în Croaţia, Vlad îşi redescoperă prietenii croaţi de odinioară, ce poartă cicatricile unui război secesionist, şi ajunge să se confrunte cu trecutul său tăinuit.

Disco Titanic, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

„Cu lecţia lui Bulgakov, a marilor prozatori americani şi a cineaştilor ruşi, cehi şi polonezi din anii ’70-’80 bine asimilată, Radu Pavel Gheo e un romancier de mîna întîi.” (Adriana Bittel)

Radu Pavel Gheo (n. 1969) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara. A lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. În perioada petrecută în Statele Unite a muncit ca vînzător la un fast-food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble. Experienţa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a. A publicat volumele Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi. Clişee mioritice (Polirom, 2004; 2006; 2014), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004; 2016), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005; 2016), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (coord., Polirom, 2008), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010). Este inclus în mai multe antologii de proză şi reviste de cultură din ţară şi străinătate. Tovarăşe de drum a apărut într-o ediţie italiană în 2011, iar Noapte bună, copii! a fost publicată în italiană în 2016. Radu Pavel Gheo a scris o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Este redactor şi traducător la Editura Polirom şi redactor la revista timişoreană Orizont. În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 – membru al PEN Club România.

athony-trollope-doctorul-thorne_c1Farmecul literaturii victoriene: Doctorul Thorne, de Anthony Trollope apare în colecția Babel a editurii Nemira

Editura Nemira publică în colecția Babel romanul Doctorul Thorne, de Anthony Trollope, unul dintre cei mai cunoscuţi și mai prolifici scriitori din epoca victoriană, redevenit popular în secolul al XX-lea. Traducerea din limba engleză este făcută de Mihaela Bucur.

Romanul lui Anthony Trollope ne face cunoștință cu personaje din Barchester, cu pretențioasa familie De Courcy, cu pragmatica Miss Dunstable și cu deplorabilul Sir Roger Scatcherd. Doctorul Thorne ne seduce cu o poveste fermecătoare ca vinul vechi, în care lumea se vede ca o scenă pe care joacă personaje care mai de care mai colorate.

Un doctor de țară dintr-un secol în care timpul trecea altfel și destinele se scriau altfel. O tânără îndrăgostită și un tânăr care trebuie să redobândească averea pierdută a familiei. O comedie despre o societate în care domnesc ipocrizia și snobismul.

Doctorul Thorne este o carte palpitantă, plină de spirit, profund înduioșătoare, bogată în emoții la fel de reale astăzi ca pe vremea când a fost scrisă. O carte pe care o iubesc.“ Julian Fellowes, creatorul serialului Downton Abbey

Anthony Trollope (1815–1882) a fost cel mai mic dintre cei patru fii ai avocatului Thomas Anthony Trollope. Și-a făcut studiile la Harrow și Winchester, iar la nouăsprezece ani a obţinut un post de funcţionar la Oficiul Poștal din Londra, ceea ce a fost începutul unei lungi cariere de funcţionar public. În anii 1841–1851 a lucrat în Irlanda, unde s-a căsătorit, s-a apucat de vânătoarea de vulpi („una dintre marile bucurii ale vieţii mele“) şi a început să scrie ficţiune. A semnat la început câteva romane, după care a conceput primul volum din ciclul romanesc Cronica din Barsetshire (1855–l867), inspirat din traiul la ţară. A fost fascinat de viaţa cotidiană din epoca victoriană, a cărei imagine complexă a reflectat-o în cărţile sale, care cuprind și multe portrete memorabile. De-a lungul anilor, opera lui s-a îmbogăţit cu alte și alte scrieri. În timpul vieţii însă succesul său nu l-a egalat nici pe departe pe cel al lui Dickens sau Thackeray, literatura sa fiind reabilitată abia în secolul XX, când cărţile lui au devenit populare. Printre volumele sale se numără Ultima cronică din Barset, Ferma Orley, Turnurile din Barchester, Doctorul Thorne, Cariera lui Phineas Fogg, Primul-ministru.

a-doua-curba-charles-handy-editura-publicaCharles Handy în România: lansarea cărții “A doua curbă”

Pentru a merge înainte în multe aspecte ale vieţii este uneori necesar să te schimbi radical, să porneşti pe un curs nou care va fi diferit de cel existent, fiind deseori nevoie de o nouă perspectivă asupra chestiunilor familiare; o schimbare de paradigmă, cu alte cuvinte.

Charles Handy este unul dintre giganții gândirii de business contemporane, prima personalitate recompensată de Thinkers 50 cu Lifetime Achievement Award pentru impactul de lungă durată pe care l-a avut în felul în care oamenii se raportează la management, după o îndelungată carieră ca manager, profesor şi autor.

A doua curbă, cea mai recentă carte a lui, aduce în discuție regândirea rolurilor pe care le avem în viață – ca studenți, părinți, lucrători și alegători – și care ar trebui să fie obiectivele unei societăți ideale a viitorului. Provocator și atent ca întotdeauna, Charles Handy așterne pe hârtie întrebările pe care ar trebui să ni le punem cu toții și ne indică direcția unora dintre răspunsuri.

Vă invităm cu drag marți, 1 Noiembrie, începând cu ora 18:30, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde va avea loc lansarea cărții A doua curbă. La eveniment vor lua cuvântul, alături de neobositul filosof social Charles Handy, Dana Cavaleru și Radu Mavrodin, din conducerea HR Club, și Bogdan Ungureanu, directorul executiv al editurii Publica.

Accesul la eveniment este gratuit și se face în limita a 100 locuri disponibile. Rezervă aici un loc la eveniment.

paul-kalanithi-cu-ultima-suflare-c1Iuliana Alexa si Vlad Mixich vorbesc luni, 31 octombrie, despre bestsellerul „Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi

Luni, 31 octombrie, de la ora 19.00,  editura Nemira lansează la librăria Humanitas Cișmigiu bestseller-ul Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi, cartea care a inspirat sute de mii de oameni din întreaga lume, tradus în zeci de țări, bestseller New York Times și cea mai bună carte pe Amazon în ianuarie 2016.

Vorbesc despre carte Iuliana Alexa, redactor-șef al revistei Psychologies și Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

La treizeci și șase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit că suferă de cancer la plămâni. A fost începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală s-a transformat într-un pacient care se luptă să trăiască. Iar viitorul pe care și-l imagina împreună cu soția s-a evaporat. Cu ultima suflare este cronica transformării sale dintr-un student la Medicină, care se întreabă ce înseamnă o viață plină de sens, în neurochirurg, apoi în pacient și într-un tată care trebuie să-și înfrunte propria moarte.

De ce merită trăită viața? Ce faci când viitorul rămâne un etern prezent? Ce înseamnă să ai un copil când nu mai ai șansă la viață? Iată câteva dintre întrebările la care autorul acestei mărturii profund emoționante caută răspuns. Cartea lui Paul Kalanithi este o meditație de neuitat despre înfruntarea morții și un elogiu al vieții.

„Îmi petrecusem atât de mult timp studiind literatura la Stanford şi istoria medicinei la Cambridge, în încercarea mea de a înţelege mai bine particularităţile morţii, doar ca să ajung la concluzia că acestea îmi sunt la fel de enigmatice ca şi la început. Descrieri ca ale lui Nuland mă convingeau că asemenea lucruri trebuie cunoscute numai direct. Urmam medicina ca să fiu martorul misterelor îngemănate ale morţii, ale manifestărilor ei biologice şi existenţiale: deopotrivă profund personale, dar şi din cale afară de impersonale.”

Paul Kalanithi, neurochirurg și scriitor, s-a născut pe 1 aprilie 1977 la New York. A crescut în Kingsman, Arizona, după care a studiat literatura și biologia la Stanford University. A urmat studii aprofundate de istoria și filosofia științei și de medicină la University of Cambridge, absolvind cu distincția cum laude Yale School of Medicine. S-a întors la Stanford pentru a-și continua rezidențiatul în neurochirurgie și studiile postdoctorale în neuroștiințe, obținând cea mai înaltă distincție a Academiei Americane de Neurochirurgie. În anul 2013 a fost diagnosticat cu o boală terminală, despre care a scris în The New York Times și The Washington Post. În 2014 și-a încheiat rezidențiatul. A murit în martie 2015, în timp ce lucra la această carte, care a fost publicată de către soţia lui, Lucy.

clb-librarieCompania de Librarii Bucuresti, locul I in Topul Firmelor din Bucuresti, la categoria „Comert”

Pe 27 octombrie, Compania de Librării București a primit din partea Camerei de Comerț și Industriei a Municipiului București diploma care certifică clasarea celui mai vechi lanț de librării din România pe locul I în Topul Firmelor din București, la categoria „Comerț”.

„Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti ne onorează şi ne bucură în acelaşi timp cu acest Premiu I pe care îl acordă Companiei de Librării Bucureşti. Eforturile de zi cu zi pe care compania noastră le face pentru a-și păstra locul pe piaţă şi pentru a dezvolta noi proiecte de viitor nu puteau fi răsplătite mai frumos decât cu acest gest făcut de breasla oamenilor de afaceri din oraşul nostru”, a mărturisit Marieta Seba, Managerul General al Companiei de Librării București.

Aflat la cea de a XIII-a ediție, proiectul „Topul Firmelor din București” care are drept scop recunoaşterea şi promovarea celor mai active firme din capitală. Laureaţii sunt stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

„Premiem perseverența Companiei de Librării București de a nu renunta la visul de a aduce cartea aproape de cititor și vă recompensăm, chiar dacă doar moral, determinarea pe care ați dovedit-o de-a lungul anilor în care v-ați depășit limitele, ați dărâmat mituri, ați schimbat mentalități și percepții, ați construit echipe solide și unite și ați zidit, cu onestitate și tenacitate, afaceri de top”, a declarat George Vodislav, Directorul General al camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București.

cele-trei-reguli-michael-e-raynor-mumtaz-ahmed-editura-publicaCele trei reguli ale companiilor excepționale

Pentru fiecare sector de activitate există un jucător care se remarcă. Cum reușesc unele companii să obțină performanțe excepționale pe termen lung, în ciuda faptului că se confruntă cu aceleași constrângeri ca rivalele lor? Ce fac acestea în mod diferit? Ce putem învăța de la ele?

Companiile excepționale reușesc, pentru o vreme să învingă inerția, să se opună entropiei și să se adapteze la schimbările de mediu sau la cele de la nivelul concurenței. Generează performanțe mai bune și le susțin pentru mult mai mult timp decât s-ar aștepta cineva în mod normal. Nimic nu ține pentru totdeauna, dar la urma urmei obiectivul este obținerea celor mai bune performanțe posibile pentru cât de mult timp se poate.

Cele trei reguli este un ghid indispensabil oricărei companii care vrea să ajungă la rezultate de top, iar combinația perfectă de studii de caz și analiza amănunțită de date oferă un răspuns la aceste întrebări.

Despre autori:

Michael Raynor este director la Deloitte Services LP, unde explorează strategia, inovația și creșterea la nivel de corporație alături de clienți dintr-o gamă largă de industrii. Este și coautor al cărții The Innovator’s Solution, scrisă împreună cu Clayton Christensen.

Mumtaz Ahmed este director executiv responsabil cu strategia la Deloitte LLP unde se ocupă de dezvoltarea la nivel de corporație, de tehnicile de inovație și de brandul companiei în SUA.

muzicantii-din-bremen_c1Editura Nemi lansează Basmul din buzunar – o comoară pentru copii și părinți deopotrivă!

Editura Nemi lansează colecția „Basmul din buzunar” ce va cuprinde adaptări ale unor basme și povești românești și universale care au încântat generații întregi de cititori din întreaga lume.

Formatul cărților a fost gândit pentru generațiile moderne de părinți, mereu în mișcare. Sunt povești care pot fi citite oriunde copiilor, în metrou, pe drum spre casă, în parc, în sala de așteptare la doctor. Noi credem că poveștile trebuie să facă parte din viața cotidiană a copiilor și a părinților și de aici am pornit în construirea unei colecții cu un format comod și un preț accesibil.

Colecția se lansează cu cinci basme populare și culte, atât din folclorul internațional:  Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm (Ilustrații de Adriana Oprița-Gheorghe), Aladin și lampa fermecată, din O mie și una de nopți (Ilustrații Marina Plantus), cât și din folclorul românesc: Sarea în bucate, de Petre Ispirescu (Ilustrații de Alexia Udriște), Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă (Ilustrații Alexandru Ciubotariu), Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, de Petre Ispirescu (Ilustrații Bianca Spătariu).

sarea-in-bucate_c1Textele basmelor au fost adaptate de scriitoarea și traducătoarea Veronica D. Niculescu, iar  ilustrațiile au fost făcute de tineri ilustratori români talentați. Fiecare carte a fost realizată într-un stil diferit, de la culori, la detalii, până la tehnica de ilustrație, pentru a surprinde, astfel, frumusețea unică a fiecărei povești.

Laura Câlțea, redactor-șef Nemi: „Am lucrat luni de zile la aceste basme, cu drag și cu migală, până am fost convinși că am reușit să realizăm ceva cu adevărat special: o colecție pe care copiii s-o îndrăgească, care să le mobileze frumos imaginarul în formare și la care să se întoarcă întotdeauna cu drag de fiecare dată când își vor aminti de basmele din copilărie. Ne dorim să facem din Basmul de buzunar o colecție esențială de cărți pentru copii și ni s-a părut important să facem asta lucrând cu autori și ilustratori români consacrați sau aflați la început de drum.

Există o comoară de cunoaștere ascunsă în fiecare basm, oricât de mic, o comoară pe care trebuie s-o păstrăm și s-o îngrijim pentru generațiile care vor veni. O parte fundamentală a esenței noastre umane se află depozitată în tezaurul basmelor populare și culte care, de mii de ani, adună pilde și cunoștințe fundamentale pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui om.

A fost odată ca niciodată… este un început, o călătorie și o fereastră către copilăria lumii și a fiecărui om. Vă invităm să (re)începeți alături de noi această călătorie și să ducem mai departe comorile ascunse în poveștile lumii.”

Alte cinci titluri sunt în pregătire și sunt programate să apară la începutul anului viitor: Motanul încălțat, de Charles Perrault, Scufița Roșie, de Charles Perrault, Rumpelstilzchen, de Frații Grimm, Fetița cu chibrituri, de Hans Christian Andersen, Soldățelul de plumb, de Hans Christian Andersen. Colecția va fi permanent îmbogățită cu noi titluri românești și străine.

povesti-cu-gust_mockupbMircea Radu ne spune pe 3 noiembrie Povești cu gust” la Cărturești Carusel

Curtea Veche Publishing lansează volumul “Povești cu gust” de Mircea Radu, primul proiect editorial al cunoscutului om de televiziune, o carte în care bucatele iau gustul poveștilor, iar poveștile pe cel al bucatelor.

Lansarea cărții va avea loc joi, 3 noiembrie 2016, la Librăria Cărturești Carusel (Strada Lipscani 55, București) începând cu ora 18.30. Alături de autor, va lua cuvântul Marina Almășan, realizatoare și producătoare TVR și Miruna Meiroșu, PR Manager Curtea Veche Publishing. Evenimentul va include și o sesiune de autografe. Intrarea este liberă.

Autorul își surprinde publicul prin acest volum de rețete și amintiri, construit din texte scurte, în care a adăugat un strop de melancolie, un gram de umor și mult suflet și în care accentul este pus pe întâmplări surprinzătoare din trecutul său. Cartea “Povești cu gust” ne dezvăluie un Mircea Radu așa cum nu îl cunoaștem: un narator desăvârșit care păstrează farmecul rețetelor tradiționale românești și a bucatelor copilăriei.

“Nu cred că a fost un moment pe care să-l rețin, despre care să spun că a fost ideea de la care a plecat construcția cărții, momentul zero. Știu doar că am povestit odată, la o masă, despre o anumită mâncare și amintirea, ancora în timp, pe care o aveam legată de acel desert. Dar am ținut minte reacția celor care mă ascultau – fetele zâmbeau cu subînțeles iar tipii aveau în priviri ceva din sticlirea ochilor lupului din povestea cu cei trei purceluși – și mi-a placut. Restul e istorie…

Singurul motiv pentru care am scris cartea asta, de fapt, o culegere de texte, proză scurtă, sau spune-i cum îți cade ție bine, este plăcerea. Am scris de plăcere, am fotografiat de plăcere, am mâncat de plăcere. Unii vor fi atenți la rețete, alții la fotografii, unii vor rămâne cu scrierile despre lucruri care mi s-au petrecut sau care erau gata să mi se întâmple dacă viața mea o lua pe un alt drum… Fiecare om care va cumpăra cartea asta va lua ce vrea din ea. E pe alese.” (Mircea Radu)

afis-eveniment-universitatea-cantemirEveniment cultural: Lumi ficționale și dark fantasy în literatura modernă

Editura Crux Publishing în parteneriat cu Facultatea de Limbi Străine a Universității Creștine Dimitrie Cantemir vă invită joi, 3 noiembrie, începând cu ora 16.00 la un eveniment cultural deosebit: crearea lumilor ficționale și influența artelor conexe literaturii în operele science-fiction și fantasy contemporane. Sesiunea de comunicări va avea loc în sediul central al Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București în sala nr. 130.

Publicul participant va fi provocat la o discuție despre imaginație, originalitate și surse de inspirație în literatura modernă, încercând să descoperim împreună “ingredientele” necesare creării unor lumi imaginare memorabile și ale unor personaje emblematice pentru cultura universală.

Alături de studenții Universității, invităm și publicul interesat de literatură și fantastic la dezbaterile susținute de invitații noștri:

Jur. Oliviu Crâznic: scriitor de literatură fantastică, critic literar, autorul volumului de colecție Ceasul fantasmelor (ed. Crux Publishing)

Prof. Univ. Dr. Ana-Maria Negrilă: scriitoare, autoarea volumelor Regatul sufletelor pierdute și Ascensiunea stelară (ed. Crux Publishing)

Șerban Andrei Mazilu: scriitor, publicist și editor, autorul volumelor Anotimpul pumnalelor și Jocul necromanților (ed. Crux Publishing)

Andreea Sterea: editor șef Crux Publishing, coordonator al colecțiilor Sci-Fi și Fantasy din cadrul editurii

Fidelă misiunii sale de a promova literatura română contemporană și de le oferi cititorilor ocazia să descopere autori români premiați național și internațional, editura Crux Publishing este onorată să vă invite la acest eveniment cultural – primul dintr-o serie ce se va adresa studenților din București și din țară. Vă așteptăm, așadar, joi, 3 noiembrie, la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, în sala 130, începând cu ora 16.00.

Pentru mai multe detalii despre editură, invitați și proiectele Crux Publishing, accesați www.cruxed.ro

matei-florian-cexinaUn nou roman de Matei Florian la Polirom: Cexina Catapuxina

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Romanul Cexina Catapuxina este disponibil şi în ediţie digitală și va fi lansat la Tîrgul de Carte Gaudeamus: sîmbătă, 19 noiembrie, ora 17.00, la standul editurii (Complexul Romexpo, București).

„Am primit romanul ăsta exact aşa: gata scris. Mi l-a dăruit, la ceas de seară, un bărbat ciudat, cu un ochi ceva mai mare decît celălalt. Nu s-a prezentat, i-am aflat mai tîrziu numele. Mi-a spus că are încredere în mine şi că eu voi şti mai bine ce să fac cu manuscrisul lui. L-am întrebat despre ce e vorba înăuntru. Mi-a spus că despre lucruri mici, aproape invizibile, despre o lupă şi nişte insecte, despre iubiri şi cuvinte într-o limbă necunoscută. Mi-a zis că, dacă îmi place, îl pot semna eu, el n-o să se supere. M-a rugat la sfîrşit să-i promit însă că nu-i voi schimba titlul ăsta imposibil: Cexina Catapuxina. I-am promis. Mi-a strîns mîna, apoi a plecat. Sper că, oriunde ar fi acum, îi e bine.” (Matei Florian)

Matei Florian s-a născut la 8 ianuarie 1979, în Bucureşti. A debutat cu poezie în revista Cuvîntul, în 1997. Debutul său editorial îl reprezintă însă romanul Băiuţeii (scris împreună cu Filip Florian, Polirom, 2006, carte ajunsă la cea de-a patra ediţie şi tradusă în Polonia, Marea Britanie şi Ungaria).

Băiuţeii este o carte despre copilărie şi inocenţa ei, despre prietenie şi fotbal, dar, mai ales, despre universul familiei, cu toate ritualurile, iubirile, aşteptările şi dezamăgirile lui. În dialogul dintre autori, afirmaţiile unuia sînt reformulate de celălalt, istoriile capătă mize diferite în funcţie de unghiul din care sînt privite, personajele, după o scurtă „carieră” într-un capitol, sînt demascate ironic în următorul… O literatură plină de farmec, în care peste oameni şi omuleţi (de la cei fantastici, precum Ştim şi Ştam, „locuitorii” borcanului de muştar, pînă la cei reali) pluteşte nostalgia, compensată de umor, de un sarcasm blajin şi de gustul dulce-amărui al unor poveşti ce trezesc în fiecare dintre noi dorinţa întoarcerii la propria copilărie.

În 2009, Matei Florian publică, tot la Polirom, Şi Hams şi Regretel (roman dramatizat în 2012 pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu).

Dacă v-a fost dor de Ştim şi Ştam, Matei Florian a creat în Şi Hams Şi Regretel un întreg univers fantast, populat cu o legiune de pitici din ceaţă colorată. În fruntea acestei legiuni, un nou cuplu se pregăteşte să intre în galeria îndrăgostiţilor legendari: Şi Hams Şi Regretel (atenţie, e vorba de un singur nume şi un singur personaj!) şi minunata sa Tristina.

Aventurile lor în lumea „picioarelor pare”, oameni-adulţi-în-toată-firea, nu curg însă, aşa cum te-ai aştepta de la asemenea figuri de basm, vesel şi clinchetitor. Făpturile de văzduh, chiar peltice sau corcite cu spiriduşi, trec şi ele prin suferinţe adevărate şi tragedii. Ca şi oamenii pe lîngă care plutesc…

În 2008, ca titular al rubricii „Audio şi n-am cuvinte” din revista Dilema veche, a fost premiat în cadrul Galei Jurnalismului Cultural, la categoria „Critică muzicală”. În prezent, semnează reportaje şi povestiri în revista Formula As.

blue_moon_dupa_ce_te-am_pierdut“După ce te-am pierdut”, continuarea bestsellerului “Înainte să te cunosc”, de Jojo Moyes

Când o poveste se sfârșește, alta începe…

Lou Clark are o mulțime de întrebări. Cum de a ajuns să lucreze într-un bar din aeroport și să-și petreacă timpul urmărindu-i cu privirea pe cei care pleacă spre alte locuri? Sau de ce nu se simte încă acasă în apartamentul pe care îl are deja de un an? Oare familia ei o va putea ierta pentru ce a făcut cu optsprezece luni în urmă? Și va reuși vreodată să treacă peste iubirea vieții ei? Ceea ce Lou știe sigur e că ceva trebuie să se schimbe.

Aici puteți citi un fragment în avanpremieră!

Apoi, într-o noapte, la ușa ei bate cineva. Dar oare străina care îi apare în prag are răspunsurile pe care ea le caută sau îi aduce doar alte întrebări? Dacă închide ușa, viața ei va continua ca până acum: simplă, ordonată, sigură. Dacă o deschide, va risca totul. Însă Lou a făcut cândva o promisiune: să trăiască. Și, dacă vrea să o respecte, va trebui să deschidă larg ușa…

„Amuzant, surprinzător și emoționant, cu personaje care inspiră în același timp optimism și melancolie… Un roman provocator și captivant, care reușește să surprindă întreaga complexitate a iubirii.”  People Magazine

Cartea „După ce te-am pierdut”, de Jojo Moyes, este acum disponibilă în precomandă pe www.litera.ro.

Jojo Moyes este autoarea bestsellerurilor Ultima scrisoare de dragoste, Fata pe care ai lăsat-o în urmă și Înainte să te cunosc, roman vândut în peste 8 milioane de exemplare.

Din colecția Blue Moon mai fac parte titluri precum Zvonul, de Elin Hilderbrand, Obsesia, de Nora Roberts, Învingătorii, de Danielle Steel, Se numea Sarah, de Tatiana de Rosnay, Valea păpușilor, de Jaquelline Susann.

1-timpulRevista TIMPUL a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înființare, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ținută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor și al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spațiului cultural și civic din România, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F „Promovarea culturii”, publicației TIMPUL.

În alocuțiunea sa prilejuită de decernarea Ordinului Meritul Cultural în grad de Cavaler revistei TIMPUL, Președintelui României, ES Klaus Werner Iohannis a susținut: „În numele statului român, am astăzi prilejul de a onora revista TIMPUL, la împlinirea a 140 de ani de înființarea publicației, care a fost locul de afirmare a unor personalități de anvergură, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, Titu Maiorescu. Destinul publicației TIMPUL a traversat întreaga noastră istorie modernă, devenind o platformă valoroasă pentru dialogul cultural și civic. Ea a însemnat și înseamnă spirit critic, respectul pentru valori și autenticitate, entuziasmul și dedicația celor care au continuat o tradiție culturală importantă pentru Iași și pentru România. La o sută de ani de la dramaticele momente ale preluării capitalei de război a României, distingerea publicației simbol a Iașilor are o semnificație în plus. Felicit revista Timpul și îi urez viață îndelungată în cultura română!”

Daniel Șandru, director onorific al revistei de cultură contemporană TIMPUL, a declarat: „Publicația fondată pe 15 martie 1876 și care într-adevăr anul acesta împlinește 140 de ani de existență a reprezentat în epocă un pilon informațional, un adevărat laborator jurnalistic al formării limbii române și a dat concretețe modernizării și modernității românești, alături de alți doi piloni importanți în acea vreme: pilonul instituțional, Casa Regală a României, fondată în 1866, și pilonul educațional, Academia Română, care de asemenea anul acesta împlinește 150 de ani. Pe acești trei piloni importanți s-au construit modernitatea și modernizarea României, dar ceea ce a transgresat din perspectiva publicației TIMPUL toată această perioadă de 140 de ani de existență a fost, într-adevăr, domnule președinte, spiritul critic, pe care noi, cei de astăzi, făcând cuvenita reverență față de trecut, îl preluăm și încercăm în felul acesta să găsim o modalitate pragmatică, dacă vreți, de a proiecta adevărul.”

3-timpulGeorge Bondor, redactor-șef al revistei TIMPUL, a declarat: „Distincția primită din partea Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, în anul aniversar al publicației TIMPUL, ne onorează în cel mai înalt grad, fiind o dovadă a faptului că echipa actuală a revistei reușește nu doar să continue tradiția spiritului critic, care a reprezentat marca distinctivă a tuturor echipelor redacționale ale revistei, ci și să o nuanțeze prin exerciții de echilibru, de admirație și, totodată, prin exerciții ale excelenței. Prin această distincție, am primit o extraordinară recunoaștere a faptului că proiectele noastre din ultimii ani se bucură de anvergura meritată de publicația TIMPUL, precum și de susținerea morală a tuturor instituțiilor importante ale statului. În acest moment, se cuvine să le mulțumim tuturor colaboratorilor revistei, precum și publicului cititor, care ne înconjoară cu simpatie și cădură.”

Cu o istorie de 140 de ani, Timpul este una dintre cele mai complexe reviste culturale din România.  Paginile ei dovedesc un excelent echilibru între prezentarea actualității culturale și reflecția liberă de falsul imperativ al noutății. În paginile  revistei de cultură contemporană Timpul, observația  obiectivă și reflecția critică se întâlnesc în cel  mai firesc și mai fericit mod cu putință. Scrisă  într-un ritm alert, dar cu idee și argumente, Timpul se  impune printr-o diversitate care, deloc întâmplător, este  perfect unitară. Își găsesc loc evenimentele culturale și analizele politice, literatura și critica literară,  cronica de film și cea de teatru, filosofia și reflecția  economică, istoria și cronica de arte vizuale.

dezlegand-mistereleAdenium: 40% reducere pentru un amplu tratat contemporan al budismului

Dezlegând misterele nașterii și morții… și ale fenomenelor intermediare de Daisaku Ikeda este un amplu tratat contemporan al budismului. La acest început de secol XXI, în întreaga lume se intensifică studierea problemelor fundamentale, eterne, ca viața și moartea, rostul vieții, originile și destinațiile noastre ultime, cât și întrebarea cu privire la existența de după moarte.

Cartea examinează filosofia de viață a budismului Nichiren în lumina ideilor de ultimă oră despre viață și moarte, deși cuprinderea exhaustivă într‑un singur volum a unei probleme atât de vaste este imposibilă. Budismul Nichiren oferă oamenilor mijloacele de a‑și transforma destinele prin înfăptuirea propriei revoluții umane individuale și dezvăluie calea spre pace și fericire.

Daisaku Ikeda este unul dintre cei mai cunoscuți învățători budiști din zilele noastre, scriitor, poet, activist pentru pace și militant pentru abolirea armelor nucleare. Distins cu numeroase premii, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace (2015, 2016).

Pentru a putea comanda de pe site-ul Adenium va trebui să vă creați un cont și apoi să puneți în coșul virtual cărțile care vă interesează. Alegeți modalitatea de livrare și finalizați comanda.

Promoția este valabilă doar în perioada menționată și doar pentru volumul Dezlegând misterele nașterii și morții… și ale fenomenelor intermediare. O viziune budistă asupra vieții, comandat de pe site-ul Adenium- www.adenium.ro

afis-idiotulProgram spectacole UNATC – noiembrie

Articole similare

Concurs: Câștigă o invitație dublă la premiera documentarului ”Aici Nora Iuga”! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Netflix lanseaza trailerul pentru Ultimul protector al orașului Sezonul 2

Jovi Ene

Romanele finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia a III-a

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult