Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (22 – 28 septembrie 2014)

Andrew Louth, profesor emerit de studii patristice si bizantine din Marea Britanie, conferentiaza la Iasi in cadrul FILIT 2014Știrile săptămânii: Andrew Louth conferențiază la Iași în cadrul FILIT 2014; Noaptea în bibliotecă, organizată de Biblioteca Metropolitană București; “Senatorul melcilor” deschide Festivalul Armonii poetice; Europeana. O scurta istorie a secolului douazeci, de Patrik Ouředník, cea mai noua aparitie din colectia FID – Fapte, Idei, Documente a editurii Vremea; Lansare de carte „Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești”; Intalnire cu scriitoarea catalana Care Santos la Libraria Humanitas de la Cismigiu – marti, 30 septembrie, ora 19.00.

Andrew Louth, profesor emerit de studii patristice și bizantine din Marea Britanie, conferențiază la Iași în cadrul FILIT 2014

La a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei îl va aduce la Iași pe unul dintre profesorii emeriți de studii patristice şi bizantine din Europa, Pr. Prof. Andrew Louth, membru al Academiei Britanice. Acesta va susține joi, 2 octombrie a.c., conferinţa „Traducerea Literaturii Patristice: Argumente, Contextualizare şi Probleme de Traductologie”.

Evenimentul va avea loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, începând cu ora 17.00 și va cuprinde, pe lângă conferința propriu-zisă a invitatului special, Andrew Louth, şi prezentarea cărţii acestuia, „Introducere în teologia ortodoxă” – recent publicată de Editura DOXOLOGIA -, de către pr.prof.dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi.

Pr. Prof. Andrew Louth este membru al Academiei Britanice, profesor emerit de studii patristice şi bizantine la Universitatea Durham, Marea Britanie, profesor asociat de Teologie Ortodoxă la Universitatea Vrije din Amsterdam, Olanda. În domeniul cercetării, părintele Louth se axează în momenul de față pe o majoră reevaluare a vieții și semnificației lui Grigorie Palama, marele teolog bizantin al secolului al XIV-lea; alte proiecte de cercetare includ o încercare de a clarifica tradiția „laică” sau „umanistică” în teologia bizantină târzie (de la Fotie la Visarion) și un studiu asupra noțiunii de „iubire” în tradițiile creștine din est și vest.

nocturna bibliotecilor - afisNoaptea în bibliotecă

În noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014, Biblioteca Metropolitană București își ține larg deschise porțile, pentru evenimentul „Nocturna bibliotecilor”. Sediul central şi şapte dintre filialele Bibliotecii Metropolitane Bucureşti organizează evenimente culturale, tururi de bibliotecă şi proiecţii de film.

Filialele deschise în Nocturna bibliotecilor sunt următoarele:

  • Sediul Central, 19:00-03:00, Str. Tache Ionescu nr.4, Sect 1, Bucureşti, Tel. 021.316.83.01
    • Filiala Dimitrie Bolintineanu, 19:00-23:00, Bd. Bucureștii Noi nr.105, Sect.1, Tel. 021.539.65.17
    • Filiala Liviu Rebreanu, 19:00-23:00, Bd. L. Pătrăşcanu nr.13, Sect.3, Tel. 021.539.65.27
    • Centrul de tineret, 19:00-23:00, Str. Colţei nr. 27, Sect.3 Tel. 021.539.65.15
    • Filiala George Coşbuc, 19:00-23:00, Str. Radului nr. 40, Sect.4, tel. 021.539.65.30
    • Filiala I.L. Caragiale, 19:00-23:00, Str. Gura Lotrului nr.9, Sect. 5, Tel. 021.539.65.50
    • Filiala George Călinescu, 19:00-23:00, Str. Gura Lotrului nr.9, Sect. 5, Tel. 021.539.65.51
    • Colecţia de publicaţii periodice I.H. Rădulescu, 19:00-23:00, Str. Gura Lotrului nr.9, Sect. 5, Tel. 021.539.65.29

La ora 21.00 BMB vă invită în sediul central la inaugurarea expoziției „Brâncoveanu la Biblioteca Metropolitană Bucureşti”, care va prezenta moștenirea culturală a familiei domnitoare Brâncoveanu și va spune, cu ajutorul fotografiilor, povestea nașterii stilului brâncovenesc. Expoziția are o structură modulară și este organizată în parteneriat cu asociația alt.F.E.L la sediul central și în patru filiale BMB, fiecare centru având de dezvăluit alte comori ale epocii brâncovenești. O puteți vizita în perioada 26 septembrie – 26 noiembrie la:

  • Centrul cultural Octavian Goga- Str. Gura Lotrului, nr. 9
  • Filiala Dimitrie Bolintineanu- Bd. Bucurestii Noi, Nr. 105, S1
  • Filiala Liviu Rebreanu – Str.Lucrețiu Patrascanu,nr.13, bl.G1, S4
  • Filiala George Cosbuc – Str.Radului, nr.40, S4

„Deschidem larg porțile Bibliotecii Metropolitane București în noaptea de 26 spre 27 septembrie și, pe lângă evenimente și multe surprize, lansăm expoziția Brâncoveanu 300. Vă invităm să îl descoperiți pe Brâncoveanu altfel decât în manualele de istorie. El este cel care a dat numele unui stil care a fost și rămâne primul și ultimul stil de artă și de cultură ce a răspuns sufletului și inteligenței românești. Proiectul deschide o nouă perspectivă pentru formarea și pregătirea tinerilor, în general a publicului Bibliotecii Metropolitane, de a se apropia de cunoașterea istoriei și  înțelegerea valorilor care stau la baza identității tradiționale românești”, a declarat Anca Râpeanu, director general al BMB.

Programul complet al manifestărilor este atașat și poate fi găsit online, la http://www.bibmet.ro/ și la https://www.facebook.com/events/708560249224660/

Afis-festival-octombrie“Senatorul melcilor” deschide Festivalul Armonii poetice

Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Asociaţia Culturală “Pro Valores” și Radio România Cultural vă invită în perioada 4 – 12  octombrie 2014, la cel mai important festival poetico – muzical al anului.

Marele actor Dorel Vișan, un artist cu o carieră excepțională: zeci de  roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film peste 50 de personaje create în producții românești și internaționale se întâlnește în primul regal de poezie și muzică din cadrul Festivalului Armonii Poetice cu unul dintre cei mai valoroși flautiști– Ion Bogdan Ștefănescu, cel care v-a impresionat în ultimii ani în turnele naționale “Flautul de aur”.

Acest dialog inedit poetico –muzical va avea loc sâmbătă 4 octombrie, de la ora 12, în cadrul feeric oferit de Palatul Mogoșoaia.

A doua zi, de la aceeași oră, puteti asista la un recital oferit de excepționala actriță Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc din București și artist care v-a impresioant în numeroase filme și piese de teatru  și de singurul interpret de blues al României cu o carieră importantă și în SUA –  A.G.Weinberger.

 Festivalul Armonii poetice se va desfășura până pe 12 octombrie, iar întâlniri de neuitat vă vor mai Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu (11 octombrie), precum și Virgil Ogășanu și Duo Cello Jaya, formație alcătuită din Ella Bokor și Mircea Marian (12 octombrie).

Festivalul Armonii Poetice va mijloci patru întâlniri în care versurile unor poeți ca: Blaga, Eminescu, Sorescu, Storin, Coșbuc sau Ana Blandiana se vor împleti cu armoniile imaginate de: Rahmaninov, Piazzolla, De Falla, Debussy sau Neil Young.

Programul complet pe: http://armoniipoetice.wordpress.com/

La toate cele patru spectacole INTRAREA  ESTE  LIBERĂ.

mailEuropeana. O scurta istorie a secolului douazeci, de Patrik Ouředník, cea mai noua aparitie din colectia FID – Fapte, Idei, Documente a editurii Vremea.

Prozator, eseist şi traducător de origine cehă (născut în 1957 la Praga), Patrik Ouředník s-a stabilit la Paris din anul 1984. În activitatea lui literară îmbină interesul pentru lingvistică, teorie literară şi traduceri cu propriile sale opere. Este deţinător a 12 premii internaţionale şi 6 nominalizări.

Cartea Europeana. O scurtă istorie a secolului douăzeci, apărută în anul 2001, a fost tradusă în 24 de limbi, iar unii critici literari o consideră cea mai tradusă carte din limba cehă de după 1989.

Elementul fundamental al cărţii este abordarea sarcastică, uneori cu umor negru a evenimentelor care au marcat secolul trecut, în speţă a celor două războaie mondiale.

Autorul analizează principalele ideologii politice, fascismul şi comunismul, explică cauzele lor, dar evocă şi multe alte descoperiri interesante care au influenţat cursul istoriei europene: radioul şi televiziunea, anticoncepţionalele, dezvoltarea feminismului ş.a.

Cartea nu respectă o anumită cronologie, nu face o ierarhizare a evenimentelor epocii, nu caută să descopere lanţul de cauzalităţi şi consecinţe, nu personalizează istoria. Dimpotrivă, este un colaj de episoade fictive, elemente documentare, date şi reflecţii istorice. „Ce este adevărat? Adevărul istoric al istoriei? Adevărul literar al textului? Adevărul utopiei? Adevărul memoriei?” scrie pe coperta cărţii lui Ouředník. Sunt întrebări la care autorul nu răspunde în mod univoc, deoarece faptele adunate şi textul vorbesc de la sine.

Cartea, al cărei stil se află la graniţa dintre beletristică şi eseu, este scrisă într-o formă originală, alcătuită dintr-un text central şi observaţii marginale care se constituie într-un titlu caustic şi rezumativ al celor evocate în textul de bază.

„Acest rezumat hazliu al istoriei secolului XX, de un comic dese-ori irezistibil, nu constituie numai o lectură amuzantă. Premiat la Praga, Europeana, care deja a făcut vâlvă la Paris, este o minunată iniţiere în literatura central-europeană. Se regăsesc în carte cele două caracteristici ale acesteia: veşnicul conflict între moralism şi anecdotă, aliat cu un inimitabil amestec de burlesc şi melancolie – melancolia apropiindu-se de disperarea existenţială – ca la Kafka, grotescul de absurd, ca în aventurile bravului soldat Švej.”

Alexandra Laignel-Lavastine, Le monde, 7 mai 2004

„Uimitoare cărticică, scrisă de un eseist ceh născut în 1957, care trăieşte în Franţa din 1984 şi care a tradus în ţara lui autori importanţi ca Beckett, Queneau sau Rabelais. (…) Aici, autorul face imposibilul pariu de a înghesui o istorie a secolului XX în numai o sută cincizeci de pagini. Rezultatul este la înălţime, o capodoperă de luciditate şi de concizie, în care autorul a reuşit să se aşeze la o distanţă care îngăduie să se vadă sub o altă lumină acest secol de coşmar.”

Michel Crépu, Revue des deux mondes, 7 februarie 2012

Lansare de carte „Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești”

Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană vă invită sâmbătă, 4 octombrie 2014, la lansarea volumului „Orașul sacrificat. Al Doilea Război Mondial la Ploiești” (Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană, București, 2014) de Lucian Vasile. Evenimentul va avea loc la Doroftei Pub, de la ora 16:30.

Vor vorbi: Dan Gulea (scriitor și profesor), Corneliu Eugen Moraru (Iubesc Ploieștii) și Lucian Vasile (Republica Ploiesti.net).

Despre raidurile de bombardament ale aviației anglo-americane s-a scris mai ales din perspectivă politico-militară. Arhivele românești păstrează însă și numeroase mărturii despre viața orașelor asupra cărora s-a revărsat furia războiului, despre modul în care gândeau oamenii, despre speranțele, așteptările și temerile lor, dar și despre dezastrul cauzat de atacurile aeriene. Zonă deosebit de importantă datorită rafinăriilor care asigurau aproape o treime din necesarul de carburant al trupelor Germaniei Naziste, orașul Ploiești a fost ținta predilectă a bombardierelor și avioanelor de vânătoare anglo-americane. Dintr-o localitate prosperă a ajuns la finalul războiului o așezare pustie, plină de ruine arse și grămezi de moloz. Volumul surprinde viața cotidiană a orașului lui „ce bei?” și pregătirile pentru război din 1939 și până în august 1944, când ultimile avioane americane au atacat municipiul și rafinăriile din jur.

Lansare de carte
”Când am ieșit din casă – câteva case învecinate distruse. Centrul ardea. Numai cioburi de geamuri și moloz. A fost ultima zi normală pe care am avut-o în viața mea și în orașul Ploiești. Dimineața, înainte de bombardament, când am ieșit în oraș, magazinele deschise, lumea se ducea la treburi, trăsurile – că erau trăsuri pe vremea aia, nu mașini – circulau în mod normal, zarzavagii cu zarzavaturi, iaurgii cu iaurturi, fructarii cu coșurile… Toată viața normală a orașului Ploiești și a României antebelice. După ce s-a terminat bombardamentul ăsta, toate astea au fost terminate pentru totdeauna. Orașul era o ruină… nu mai era nimic normal. Și nici n-a mai fost vreodată ceva normal.” (Alexandru Comănescu, despre bombardamentul din 5 aprilie 1944)

Lansarea este organizată de Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană. Intrarea este liberă.

Aerul pe care il respiriIntalnire cu scriitoarea catalana Care Santos la Libraria Humanitas de la Cismigiu – marti, 30 septembrie, ora 19.00

Va asteptam marti, 30 septembrie, ora 19.00 la Libraria Humanitas de la Cismigiu pentru o intalnire cu scriitoarea catalana Care Santos, prilejuita de aparitia la Humanitas Fiction a noului sau roman, Aerul pe care il respiri. La mai putin de sase luni de la debutul sau in limba romana cu bestsellerul Incaperi ferecate prezentat publicului impreuna cu Mircea Cartarescu, Care Santos revine la Bucuresti cu un nou roman ambitios, admirabil scris, ce penduleaza intre prezent si trecut. Detinatoare a celui mai important premiu literar catalan, Premio Ramon Llull, autoare a zece romane, sase volume de proza scurta, doua volume de poezii, precum si a numeroase carti pentru copii si adolescenti, Care Santos se bucura de o spectaculoasa cariera internationala, cartile sale fiind traduse in peste 20 de tari. Aerul pe care il respiri spune povestea cautarii unei carti interzise despre iubirea dintre Ludovic XV si Madame du Barry. O calatorie halucinanta a cartii prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconstituirea unui amplu tablou al epocii, cu transformarile spectaculoase prin care trece orasul.

Care Santos despre Aerul pe care il respiri:
„Scrierea acestui roman m-a facut foarte fericita. Sunt prezenta, intr-un fel sau altul, in fiecare pagina a lui. Se regasesc aici mai multe pasiuni ale mele din tinerete (de pilda, poetii romantici) si cateva dintre obsesiile de la varsta adulta (de pilda, cartile vechi, dragi, imposibil de obtinut). Scenariul e acelasi dintotdeauna: cel despre onestitate, despre iluzie, despre iubirea pentru fiecare piatra si fiecare fir de praf de pe caldaram. Asta inseamna: despre Barcelona, dar si despre Maresme, locul unde m-am nascut.”

Evenimentul din seara de 30 septembrie se bucura de prezenta doamnei Rosa María Moro de Andrés, director al Institutului Cervantes din Bucuresti, a criticilor literari Tania Radu, Elisabeta Lasconi, Simona Vasilache, Marina Constantinescu, Andreea Rasuceanu, a traducatoarei Cornelia Radulescu si a editorului Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Invitatie eveniment Care Santos - Aerul pe care il respiri

Articole similare

Lansările Editurii Herald la Gaudeamus 2017

Jovi Ene

Tango marca InDArt la Club SPICE

Jovi Ene

Crux Publishing #sărbătoreștefantastic la Gaudeamus 2022

Jovi Ene

1 comment

Stefan Alexandrescu 30 septembrie 2014 at 23:35

Va invit sa aflati cele mai noi premiere romanesti in Romania si in lume
http://discerne.wordpress.com/2014/09/30/f19-filme-bune-toamna-are-partea-i-de-stefan-alexandrescu/

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult