Știrile săptămânii: Aer și MSbP – Un nou roman semnat de scriitorul Răzvan T. Coloja este disponibil la Crux Publishing; În Postul Adormirii Maicii Domnului, colecția CHRISTIA de la Adenium are 50% reducere; Lampa cu căciulă, de Florin Lăzărescu, va fi tradus în Macedonia; Șase țări invitate la Festivalul Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD 2016; Haideți să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice; Omagiu memoriei Reginei Ana, printr-un Supliment special al revistei TIMPUL; Cătălina Matei, Alexandru Povarnă și Sînziana Șipoș, la cea de-a noua ediție „Citesc poezie”; Interfețe mai inteligente: mediul online și comportamentul nostru, la Editura Publica; Fenomenul literar al momentului, creat online și devenit Bestseller Internațional, acum la Editura Litera; De la Nadia până azi: apariția și dispariția zecelui perfect în gimnastică, la Editura Publica; Un roman despre iluzia marilor prietenii: O fecioară nesăbuită, de Ida Simons, la Editura Polirom; PANAMA PAPERS, cea mai mare scurgere de documente din istorie, acum într-un Bestseller Internațional.
Aer și MSbP – Un nou roman semnat de scriitorul Răzvan T. Coloja este disponibil la Crux Publishing
Mai puțin brutal decât Pascal Bruckner în Luni de fiere, mai puțin explicit decât Henry Miller în Tropicul Cancerului, dar la fel de lucid precum Chuck Palahniuk în Fight Club, Răzvan Coloja revine cu un nou roman de factură transgresivă ce are darul de a tulbura și de a ne smulge din banalul nostru cotidian. Împletind siguranța scriitorului experimentat cu finul spirit de observație al clinicianului antrenat, romanul Aer şi MSbP poate fi citit în mai multe chei. O poveste de dragoste toxică, o analiză psihologică riguroasă, o radiografie a celor pe care obișnuim să îi considerăm altfel și, poate, o odă închinată umanității din noi, cu toate calitățile, vulnerabilitățile și derapajele ei. Volumul Aer şi MSbP nu poate lăsa pe nimeni indiferent, chiar dacă cineva a trăit sau nu acel tip de relație care consumă până la scrum și înalță până la ceruri.
În esență, romanul prezintă povestea de dragoste dintre doi oameni considerați „defecți”, devenind astfel un instrument de critică la adresa prejudecăților sociale, a ipocriziei, a societății de consum românești și a snobismului. Încadrabil în nișa ficțiunii transgresive, romanul Aer și MSbP analizează discret o paletă vastă de afecțiuni – tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate borderline, Sindromul Munchausen by Proxy, depresia, anxietatea, fobia socială, psihoza ori sinestezia – și modul în care astfel de probleme influențează relația de cuplu și interacțiunea partenerilor cu mediul social.
Aflat la cel de-al cincilea roman al său, Răzvan T. Coloja a devenit în ultimii ani o figură emblematică pentru ficțiunea transgresivă contemporană. Romanul său Soldați ai terebentinei (ed. Crux Publishing, 2015) a fost recompensat cu Premiului Special pentru Proză în cadrul Concursului Național de Creație literară “Vasile Voiculescu” 2015. De asemenea, următorul său roman publicat de Crux Publishing – Pangeea, toamna – a fost primit cu entuziasm de critică și public. Criticul literar Dan-Liviu Boeriu consideră acest volum “poate mai puternic decât alte cărți ale autorului, un roman senzorial sau, mai pretențios spus, un poem epic.”
Romanul Aer și MSbP poate fi comandat de pe site-ul editurii Crux Publishing cu un preț special de vară și va fi disponibil în librăriile din întreaga țară începând din 15 august. Lansarea oficială a volumului va avea loc în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2016. Cititorii familiarizați cu opera scriitorului Răzvan T. Coloja au acum și posibilitatea de a achiziționa cu reducere seria completă de autor numai de pe site-ul editurii Crux Publishing.
Am mare încredere în talentul scriitoricesc al lui Răzvan T. Coloja și cred că volumele lui reprezintă – din punctul de vedere al stilului și al modului său ingenios de a combina defetismul cu încăpățânarea personajelor de a crede în posibilitatea unei altfel de lumi – o adevărată gură de aer proaspăt în peisajul literar românesc actual.
Dan-Liviu BOERIU (critic literar)
În Postul Adormirii Maicii Domnului, colecția CHRISTIA are 50% reducere
Adenium oferă o reducere de 50% pentru orice volum din colecția Christia comandat, în perioada 1-15 august 2016, de pe site-ul editurii: www.adenium.ro
Colecția Christia vă propune o serie de volume atent selecționate pentru omul „secolului vitezei”, care își dorește să păstreze vie relația cu sine însuși, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Sinteze din cele mai importante scrieri de Spiritualitate, soluții pentru depășirea stărilor de impas și pentru regăsirea bucuriei de a trăi fiecare zi a vieții. Predici, mărturii și exemple din viețile celor mai mari sfinți ai lumii, arătând cum au ajuns niște oameni obișnuiți la starea de sfințenie. O lectură perfectă pentru perioada postului.
Lucrarea Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, aduce în atenția cititorului codul pe care îl conține Cartea Sfântă, ca „dovadă incontestabilă, în aceste vremuri de necredință și scepticism, că Biblia este inspirată de Dumnezeu cuvânt cu cuvânt”. Este singurul volum care tratează tema codurilor Bibliei din perspectivă ortodoxă.
Volumul Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX, autor Anca Bujoreanu, tratează experiențele prin care au trecut creștinii în închisorile și lagărele de exterminare din România în timpul regimului comunist și modul în care au reușit să-și păstreze nealterată credința în Dumnezeu.
Din colecția Christia face parte și volumul Maxime și cugetări filocalice, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv. Filocalia sau iubirea frumuseții spirituale reprezintă o sinteză a întregii spiritualități ortodoxe. Putem considera colecția scrierilor filocalice mai mult un manual privind îndrumarea creștinului pe calea urcușului duhovnicesc, decât un tratat sistematic de spiritualitate. Autorii acestor scrieri sunt preocupați de predarea unei metode de curățire de patimi și de punere în lucrare, cât mai fidelă, a învățăturilor evanghelice. Din acest motiv, preocuparea lor este una mai mult practică decât teoretică. La ei, ca de altfel la toți Părinții Bisericii, învățătura de credință este strâns legată de cea morală, înțeleasă ca punerea în lucrare a acestei învățături.
Cartea Sfârșitul omului. Cules din sfintele Scripturi, de Zosima Pascal-Prodromit, ne oferă răspunsuri și totodată ne îndreaptă pașii spre o treaptă superioară de înțelegere. Faptul că a ajuns deja la a șasea ediție ne îndreptățește să o recomandăm tuturor celor care se opresc din tumultul prezentului și se întorc spre ei înșiși din dorința de a se cunoaște, de a înțelege condiția umană.
Volumul Maxime și cugetări patristice. Sfântul Ioan Gură de Aur, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, ne îndrumă cum să depășim stresul și cum să trăim o existență plină de sens. Chiar dacă viața este o luptă, ea poate fi dusă în liniște. Un adevărat manual de dezvoltare personală și duhovnicească pentru oricine îl deschide, volumul conține 927 de citate, grupate în peste 300 de teme.
Cartea foarte folositoare de suflet ne îndeamnă și ne ajută să fim sinceri cu noi înșine, să ne aprofundăm în credință, să luăm viața duhovnicească mult mai în serios, ferindu-ne de a o socoti ceva ușor și comod.
Ieșită de sub condeiul Sfântului Nicodim Aghioritul, cartea își propune să analizeze din perspectivă duhovnicească unele din cele mai arzătoare probleme ale epocii contemporane: depresia, nevrozele, maladiile legate de stres și alte afecțiuni din această categorie.
Pentru a putea comanda de pe site-ul Adenium va trebui să vă creați un cont, să puneți în coșul virtual cărțile care vă interesează și să finalizați comanda.
Promoția este valabilă doar în perioada menționată și doar pentru volumele colecției CHRISTIA comandate de pe site-ul Adenium- www.adenium.ro.
Lampa cu căciulă, de Florin Lăzărescu, va fi tradus în Macedonia
Volumul de povestiri Lampa cu căciulă, semnat de Florin Lăzărescu, apărut în 2009 la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, va fi publicat anul viitor la editura Publisher din Macedonia, în traducerea lui Dimo Dimcev.
Prin zece povestiri ce ar putea fi considerate la fel de bine capitolele unui roman, Lampa cu căciulă recreează atmosfera copilăriei în România comunistă. Deși sistemul totalitar nu se află în centrul atenției și e prezent doar ca un zgomot de fond, cartea oferă un răspuns la întrebarea „este posibilă fericirea în totalitarism?”. Protagoniștii fiecărei povestiri – scrise din perspectiva unui copil – par să răspundă „da, fericirea e posibilă și în comunism” sau „poate nu, dar merită măcar să încerci”. Fie un joc de realism magic, fie o tragedie, viața personajelor de aici e o continuă și spectaculoasă improvizație de a supraviețui.
Povestirea care dă titlul cărții a fost ecranizată în 2016 de regizorul Radu Jude, folosind un scenariu scris de autor. Scurtmetrajul „Lampa cu căciulă” a devenit cel mai premiat film din istoria cinematografiei române, cu peste 50 de premii internaționale, printre care Sundance Film Festival, SUA.
„La Florin Lăzărescu, acum şi aici, cred că se poate vorbi de magie albă. Altfel, în absenţa vrăjilor bune, nu ştiu cum ar fi posibil ca lumea întreagă, cu continente şi fiinţe, cu mari mărunţişuri şi mici grozăvii, să se strîngă într-un singur punct geografic, fără nume, pierdut printre dealuri şi întîmplări. Rar am citit cu atîta bucurie o carte şi tot rar am fost cucerit într-atît. Sînt povestiri care se nasc una din alta, cresc ca ramurile tinere şi sfîrşesc prin a desena un fel de copac al vieţii, trecut prin anotimpuri.” (Filip Florian)
Florin Lăzărescu (n. 1974), prozator şi scenarist ieșean. Cărți publicate la Polirom: Ce se ştie despre ursul panda (roman, 2003), Trimisul nostru special (roman, 2005), Lampa cu căciulă (povestiri, 2009), Amorţire (roman, 2013), Întîmplări și personaje (povestiri, Polirom, 2015). Traducere și publicare în 10 limbi străine. Scenarist: Lampa cu căciulă (2006, regia Radu Jude), serialul TV Animat Planet Show, 8 sezoane, Antena 1, O umbră de nor… (2014, regia Radu Jude; premieră la Cannes), Aferim! (2015, regia Radu Jude; Ursul de Argint la Berlinale, pentru cea mai bună regie; nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film pentru cel mai bun scenariu din 2015; premiul Gopo pentru cel mai bun scenariu, 2016).
Șase țări invitate la Festivalul Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD 2016
În 2016, UNDERCLOUD nu sărbătorește doar nouă ani de existență, ci și trei ediții internaționale. UNDERCLOUD – Festivalul Internațional de Teatru Independent, care se va desfășura în perioada 22-31 august 2016, la București, va propune publicului zeci de spectacole și evenimente culturale din țară și din străinătate. Anul acesta, pe lângă spectacolele din România, aflate în competiție sau incluse în secțiunea „Invitați”, festivalul aduce șase producții teatrale din șase culturi diferite. Spectacole din Anglia, Franța, Grecia, Republica Moldova, Rusia și Israel se vor juca pe scenele de la ARCUB Gabroveni, noua gazdă a Festivalului UNDERCLOUD.
Printre spectacolele din străinătate confirmate la ediția din acest a Festivalului Undercloud se numără trilogia The Tragedian, cu Alister O’Loughlin, performance-ul isrealian Control Freaks&More, participant la Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția și spectacolul de marionete pentru adulți Voix dans le Noir bazat pe cartea lui Matei Vișniec, Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle.
Spectacolul multipremiat „The Tragedian” (trilogie) de la Prodigal Theater din Londra, realizat pe parcursul a șase ani, urmărește ascensiunea și decăderea legendarului Edmund Kean (interpretat de Alister O’Loughlin, care este și cofondatorul Prodigal), unul dintre cei mai controversați actori britanici. Spectacolul, descris de The Stage drept o „capodoperă dickensiană”, are în palmares Premiul pentru Cel mai bun actor la Brighton Festival Fringe, o nominalizare la The Stage Awards și este câștigătorul Edinburgh Festival Fringe „Three Weeks Editors Award Edinburgh Festival Fringe”.
Franța și Republica Moldova vin cu două spectacole după scrieri de Matei Vișniec, autorul fiind unul dintre invitații speciali ai ediției de anul acesta. „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (comedie istorică) este propunerea Teatrului „Eugène Ionesco” din Chișinău, în regia lui Slava Sambriș.Teatrul „Eugène Ionesco” a fost creat la inițiativa unei echipe de actori, în 1991, absolvenți ai Școlii de teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău, iar Eugène Ionesco însuși și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele.
De la binecunoscutul Centru Teatral Meyerhold din Rusia – un adevărat laborator de creație și cercetare în domeniul teatrului contemporan rus, dar și gazdă a numeroase producții naționale și internaționaleși a festivalului național de teatru rus Golden Mask – este invitat spectacolul „One Day We Will All Be Happy” de Yekaterina Vasilieva, în regia lui Veaceslav Cebotari. Bazat pe un monolog împărțit de două actrițe, Alexandra Kuzenkina și Anastasia Pronina, spectacolul are în centru un singur personaj, același text, aceleași costume, dar două roluri. Spectacolul se joacă și în rusă, și în engleză și a câștigat trei premii importante la festivalurile din Mogilev, Novosibirsk și Tumen.
Tami Dance Company, compania coregrafului Nirmod Freed, este invitata Israelului la UNDERCLOUD, cu performance-ul „Control Freaks & More” – centrat pe trei personaje: o femeie-animal, un bărbat-câine și o femeie din vise, toți purtați de aceeași pasiune devastatoare de a cuceri. Compania înființată în 2004, în inima Tel-Avivului, a participat la importante festivaluri și evenimente din toată lumea (Australia – Brisbane Festival; Italia – Bienala Internațională de Arhitectură din Veneția, New York – Central Park SUMMERSTAGE Festival; Johannesburg – Bienala Interdisciplinară pentru Arhitectură etc).
De la compania Collectif Kahraba din Beirut, înființată,în 2007de actorul Eric Deniaud alături de câțiva artiști francezi și libanezi, este invitat spectacolul de marionete pentru adulți „Voix dans le Noir”. Spectacolul, format din opt scene, care au la bază cartea lui Matei Vișniec Théâtre décomposé ou l’homme-poubelle, a participat la numeroase festivaluri atât din Liban și Franța, cât și în alte țări precum Italia, Polonia, Rusia.
Din Grecia, se va juca spectacolul „Philoctetes” de Yannis Ritsos (celebru poet grec, membru al grupării de Rezistență în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), în regia lui Sissy Papathanassiou (Teatrul Analogio, Grecia). Textul vorbește despre relația dintre trecut și prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt și jocurile de putere, despre alienarea spirituală, folosindu-se de un moment istoric clar determinat pentru a atrage atenția asupra alienării omului contemporan. Deși își extrage materialul din miturile fundamentale antice și pornește de la figura eroului Philoctetes, despre care au scris toți cei trei mari tragedieni greci – Eschil, Sofocle și Euripide, spectacolul este, de fapt, o analiză a Greciei actuale.
UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
Salutăm prezența sponsorilor tradiționali UnderCloud – Raiffeisen Bank, Staropramen și a partenerului instituțional Ambasada Israel.
UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociația Mișcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, co-finanțat de AFCN, susține București 2021 – Oraș candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro.
Mai multe detalii despre festival puteți găsi pe site-ul www.undercloud.ro și pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/undercloudfestival/
Haideți să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice
Dragi prieteni mici și mari, râma Oli vă așteaptă împreună cu prietenii lui: maimuțele curioase, pelicanii pofticioși, leii fioroși, elegantele păsări flamingo și mulți, mulți alții la o zi specială: 9 august – Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice din întreaga lume.
Pentru prima oară în România, un grup de copii care lucrează ca voluntari în programul Zoo Explorer, împreună cu Oli, eroul din Grădina Magică, și echipa Grădinii Zoologice organizează petrecerea tuturor animalelor de la ZOO București.
Petrecerea va începe la ora 10.00 cu multe surprize și activități distractive, dintre care enumerăm: lansare de carte Aventurile râmei Oli de Olga Gudynn, ateliere de creație, concursuri cu premii, poze cu simpaticul urs panda – mascota Editurii Pandora M, momente artistice puse în scenă de Organizația Umanitară Concordia – Recital de tobe africane, desene pe asfalt și multe altele.
Gradina Zoologică Băneasa, înființată în anul 1955, este recunoscută ca fiind cea mai frumoasă și diversificată Grădină Zoologică din România, ea adăpostind nu mai puțin de 3000 de exemplare de animale, reptile, păsări, insecte și pești.
Aventurile râmei Oli de Olga Gudynn este o poveste despre curaj și ambiție și, nu în ultimul rând, despre puterea miraculoasă a fructelor și legumelor.
Fiecare carte vândută va ajuta la amenajarea unui atelier de artă în Spitalul Marie Curie, pentru că ne dorim să înseninăm viața copiilor bolnavi de leucemie și cancer. Olga Gudynn va dona jumătate din drepturile de autor pentru amenajarea acestui atelier. Cealaltă jumătate aparține fiului ei, Andreas, care a fost coautor. Andreas este mare iubitor de animale și își dorește să facă voluntariat la ZOO în timpul său liber.
De asemenea, Editura Pandora M va dona cărți pentru biblioteca micuților pacienți de la Spitalul Marie Curie.
Omagiu memoriei Reginei Ana, printr-un Supliment special al revistei TIMPUL
Ediția din luna august 2016 a revistei de cultură contemporană TIMPUL va conține un Supliment special dedicat memoriei Majestății Sale Regina Ana a României. Personalitate care, alături de Majestatea Sa Regele Mihai I, rămâne un simbol al rezistenței Monarhiei Române în fața tuturor vicisitudinilor istorice, Regina Ana a însemnat, totodată, un exemplu de dăruire situată dincolo de sine, păstrătoare a valorilor tradiției marcate de primele trei mari Regine ale României. Majestatea Sa a transformat, de-a lungul vieții, vocația în destin, fiindu-i un necontenit sprijin Regelui și raportându-se la România ca la propria Țară și la români ca la poporul său. Istoria va consemna măreția unei Regine care s-a remarcat, cu demnitate, prin modestie și decență, prin rezistență și prin dragoste de oameni.
În Suplimentul special dedicat memoriei Majestății Sale Regina Ana, primul proiect publicistic de acest gen, vor semna texte de evocare personalități culturale, membri ai corpului academic, jurnaliști, specialiști în istorie și științe politice. Acesta va fi distribuit împreună cu revista de cultură contemporană TIMPUL și va putea fi găsit, începând cu data de 25 august, în rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași) și în format digital pe elefant.ro.
Cătălina Matei, Alexandru Povarnă și Sînziana Șipoș, la cea de-a noua ediție „Citesc poezie”
Cătălina Matei, Alexandru Povarnă (invitată: Eva) și Sînziana Șipoș vor fi participanții celei de-a noua ediții a întâlnirilor literare „Citesc poezie”. Aceasta se va desfășura vineri, 12 august, la Ceainăria Cărturești Verona (str. Arthur Verona, 13-15), de la ora 19:00. Realizatori și moderatori: Emilia Zăinel și Mircea Dan Duță.
În edițiile precedente au fost abordate teme diverse, precum: transmiterea și receptarea poeziei, căutarea poeziei, moduri de „așteptare” al poeziei, dar și „dăruirea” poeziei către publicul feminin, „dansarea” poeziei, serbarea poeziei, fragmentarea poeziei, precum și „imaginarea” poezie. Întâlnirea literară din 12 august își propune să creeze o armonizare între poezie și muzică. Spectatorii vor avea parte de premii și surprize, atât din partea invitaților, cât și a moderatorilor.
Întâlnirile au ca scop popularizarea și atragerea către poezie a unui număr cât mai mare de cititori. Vor avea loc în fiecare a doua vineri din lună, la Ceainăria Librăriei Cărturești Verona, următoarea ediție fiind programată pe 9 septembrie, de la ora 19:00.
„Citesc poezie” este numele unei campanii care a debutat în urmă cu nouă luni și care are ca scop conștientizarea importanței poeziei în viața noastră. Ea se adresează atât celor care citesc poezie, cât și celor care vor să descopere lumea unică a versurilor. Pe pagina de facebook a campaniei se pot citi poeme ale unor autori consacrați, nenumărate motive pentru care scriitori, jurnaliști, critici etc. citesc poezie, dar și motive pentru care cititorii aleg să descopere această delicată formă de expresie.
Interfețe mai inteligente: mediul online și comportamentul nostru
Booking.com, Kayak, sau Hotels.com nu administrează și nici nu dețin hoteluri. Sunt intermediari. Daca vă întrebați ce comision încasează aceste agenții de turism online, veți fi șocați să aflați că cer undeva între 20 și 30%. Comisioanele mari ale acestor site-uri ar putea să pară ridicole, dar ele au identificat oportunitatea de a-i ajuta pe oameni să gândească mai eficient și să ia decizii mai bune în mediul online. Ideea cărții Interfețe mai inteligente este că asemenea oportunități sunt la tot pasul. Însă numai dacă știți cum să le găsiți.
Puțini dintre noi suntem conștienți de elementele vizuale și de tiparele comportamentale care ne influențează gândirea atunci când ne folosim laptopurile, iPad-urile, telefoanele sau ceasurile inteligente. De exemplu, știai că ești mai predispus să adaugi șuncă la o pizza dacă o comanzi online? Sau că dacă citești această carte pe un ecran, este mai puțin probabil să îți amintești conținutul ei? Sau că s-ar putea să cumperi ceva doar pentru că se află într-un punct de interes al ecranului, chiar dacă sunt disponibile alternative mai bune?
Economistul comportamental Shlomo Benartzi dezvăluie studii de caz provocatoare, în urma cărora pune întrebări concrete care îi implică pe cititori, cu scopul de a-i învăța un set de instrumente utile în epoca digitală.
Shlomo Benartzi este profesor la UCLA și unul dintre coordonatorii Behavioral Decision-Making Group al acestei instituții de învățământ. Are o experiență bogată în aplicarea în lumea reală a subtilităților economiei comportamentale, a reușit să crească nivelul economiilor a milioane de americani în urma colaborării cu Richard Thaler la cartea Save More Tomorrow și a consiliat numeroase agenții guvernamentale și afaceri.
Fenomenul literar al momentului, creat online și devenit Bestseller Internațional, acum la Editura Litera!
Prima parte a trilogiei „My Dilemma Is You”, de Cristina Chiperi, este acum disponibilă la Editura Litera!
Cristina Chiperi, o liceană din orașul Padova, născută în Moldova, a reușit să devină una din cele mai citite scriitoare ale tinerilor italieni. Istoriile sale, scrise cu ajutorul smartphone-ului și publicate pe platforma web wattpad, au devenit foarte populare, astfel că au ajuns într-un final în librăriile din Italia, materializate într-o trilogie.
Cristina Evans trăiește la Los Angeles și crede că are o viață perfectă, până în ziua în care părinții ei hotărăsc să se mute la Miami. Totul se năruie pentru adolescenta de șaisprezece ani, care se vede obligată să-și părăsească prietenii dintotdeauna și să ia totul de la capăt într-un alt oraș, la o altă școală. Deși Los Angeles-ul și cei mai buni prieteni de acolo rămân permanent în gândurile ei, Cristina reușește foarte repede să se acomodeze în noua casă și să se împrietenească cu câțiva dintre cei mai populari elevi ai liceului. Toți o primesc în cercul lor, mai puțin Cameron și Susan, iubita lui, care o privesc amandoi cu ostilitate. Și astfel, printre tot felul de întâmplări mai mult sau mai puțin plăcute, Cris reușește să-și facă o nouă prietenă, Sam, și se îndrăgostește de Matt. Deși lucrurile par să meargă din ce în ce mai bine în viața ei, ițele inimii ajung să se încurce tot mai mult când Cris și Cameron încep să-și dea seama că antipatia pe care o simt unul față de celălalt ascunde, în realitate, un sentiment complet diferit. Vor accepta oare cei doi tineri să privească în față această descoperire și să lupte pentru a fi împreună?
În timpul liber, Cristina Chiperi, o tânără născută în Moldova care învață într-un liceu din Padova, scrie povești de dragoste dedicate tinerilor.
Una dintre ele a devenit celebră în vara anului 2014, după ce a fost publicată pe platforma wattpad și a adunat milioane de vizualizări.
„Totul a început ca o distracție. Nu mă așteptam ca istoriile mele să fie tipărite și să ajungă într-o librărie. Am publicat mai multe povești care au devenit populare pe wattpad, astfel că s-a ajuns la publicarea unei cărți”, a declarat Cristina.
Cartea “My Dilemma Is You 1” este acum disponibilă în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară, online pe www.litera.ro și pe www.elefant.ro.
De la Nadia până azi: apariția și dispariția zecelui perfect în gimnastică
Odată cu începerea Jocurilor Olimpice de la Rio și cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a ,,notei 10” primită de Nadia Comăneci, Dvora Meyers ne oferă în cartea De la Nadia până azi o perspectivă incitantă și pătrunzătoare asupra lumii gimnasticii.
Dvora Meyers folosește cea mai celebră notă a gimnasticii ca punct de plecare al unei încântătoare explorări a trecutului, prezentului şi viitorului acestui sport.
De la Nadia până azi explorează schimbarea sistemului de punctaj și efectele lui asupra gimnasticii de elită, bazându-se pe zeci de interviuri exclusive cu profesioniști din domeniu.
Dvora Meyers, scriitoare și jurnalistă newyorkeză, este invitată ca speaker anul acesta la conferința The Power of Storytelling, care va avea loc între 14 și 15 octombrie.
Un roman despre iluzia marilor prietenii: O fecioară nesăbuită, de Ida Simons
Scris cu vervă ironică şi umor, romanul Idei Simons, O fecioară nesăbuită (traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu), este povestea unei adolescente aflate în căutarea unui loc sigur în vremuri nesigure şi într-o lume în care haosul e pe cale să se dezlănţuie. Apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, O fecioară nesăbuită este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro, în curînd şi în format digital.
Bogat în elemente autobiografice, romanul O fecioară nesăbuită evocă scene din viaţa unei familii de evrei peregrinînd în perioada interbelică prin Haga, Anvers şi Berlin. Vocea care povesteşte este a lui Gittel, o fată de doisprezece ani pe care pasiunea pentru muzică o apropie de oameni, dar îi oferă şi refugiu atunci cînd lumea din jur devine ameninţătoare. Părinţii ei se ciondănesc fără oprire, aşa că, după fiecare ceartă mai serioasă, mama îşi ia fiica şi se mută pentru cîteva săptămîni la rudele din Anvers. Gittel ajunge astfel să fie invitată de un fost prieten al tatălui ei să cînte la pian pentru Lucie, fiica lui de douăzeci şi nouă de ani. Între cele două tinere pare să se lege o prietenie strînsă, însă Gittel îşi vede înşelată încrederea, ca din senin, în cel mai crud chip cu putinţă.
„Romanul O fecioară nesăbuită ne vorbeşte, printre altele, şi despre «fragila prietenie dintre două fete care trăiesc într-o comunitate evreiască».” (Publishers Weekly)
„O adevărată Jane Austen a anilor 1920. Romanul Idei Simons îşi păstrează încă farmecul.” (Trouw)
Ida Simons (1911-1960) debutează ca pianistă la nouăsprezece ani. După studii muzicale la Londra şi la Paris, concertează cu orchestre renumite în întreaga Europă. Cariera îi este întreruptă de dezastrul celui de-al Doilea Război Mondial; a trecut prin mai multe lagăre de concentrare (Barneveld, Westerbork, Theresienstadt). Supravieţuieşte, dar suferinţele îndurate îi şubrezesc sănătatea, aşa că renunţă la cariera muzicală. Descoperindu-şi vocaţia literară relativ tîrziu, publică puţin: un volum de poezii în 1946, o culegere de nuvele în 1956 şi romanul O fecioară nesăbuită în 1959, cu doar un an înainte de moarte. Postum, în 1961, apare romanul neterminat Ca apa în deşert.
PANAMA PAPERS, cea mai mare scurgere de documente din istorie, acum într-un Bestseller Internațional!
Cum își ascund banii cei bogați și puternici? Cum au fost găsite miliardele ascunse ale unor premieri, dictatori, funcționari FIFA, șefi de concerne și magnați – și banii secreți din cercul intimilor lui Putin?
“Panama Papers”, Bestseller Internațional, carte scrisă de jurnaliști de investigație premiați, ne oferă date despre firme secrete offshore a zeci de şefi de state şi de dictatori, în peste 350 de pagini care explică în detaliu cum se câştigă miliarde prin comerţul de arme, droguri, diamante de război şi alte afaceri murdare şi subiecte ce aduc în faţa ochilor cititorilor modul în care magnaţii lumii eludează fiscul.
Bastian Obermayer și Frederick Obermaier au fost primii care au avut acces la documentele Panama și au făcut parte anterior dintr-o echipă de jurnaliști care au dezvăluit Offshore Leaks, Luxembourg Leaks și Swiss Leaks.
“Cea mai mare scurgere de informații din istoria jurnalismului.” Edward Snowden
Autorii cărții explică aici cum au început și cum s-au derulat cercetările în cazul Panama Papers.
Inegalitatea de venituri este una dintre problemele definitorii ale vremurilor noastre. Ne afectează pe toţi, din lumea întreagă. Dezbaterea despre creşterea sa bruscă s-a dezlănţuit de mulţi ani, iar politicienii, oamenii de ştiinţă şi activiştii sunt neputincioşi în a opri acest fenomen, în ciuda numeroaselor discursuri, a analizelor statistice, a câtorva proteste firave şi a dezvăluirilor ocazionale. Totuşi, o întrebare rămâne: de ce? Şi de ce acum?
Documentele Panama Papers furnizează un răspuns convingător la aceste întrebări: corupţia masivă, generalizată. Şi nu este o coincidenţă că răspunsul vine de la o firmă de avocatură. Impactul colectiv al acestor eşecuri [al băncilor, al autorităţilor de reglementare financiară şi fiscale, al instanţelor judecătoreşti, al instituţiilor media, al profesiunilor juridice] este o eroziune completă a standardelor etice, care conduce în cele din urmă la un nou sistem pe care continuăm să îl numim capitalism, dar care este echivalent cu sclavia economică.
Din manifestul lui John Doe: „Dezvăluiri din interior despre cum guverne, corporaţii şi grupuri de crimă organizată au folosit lumea secretă a jurisdicţiilor offshore pentru a se implica în fraude şi furturi sistematice. Povestea aproape perfectă pentru secolul XXI – eşecul democraţiei, triumful puterii comerciale şi lăcomie, lăcomie, lăcomie.”
The Guardian
Cartea “Panama Papers” este acum disponibilă în rețeaua Bookstop Litera, în toate librăriile din București și din țară, online pe www.litera.ro și pe www.elefant.ro.