”Poezioare mici-mici”, de Aurora Georgescu
Editura Adenium, Iași, 2015, 32 p., Ilustrații de Mirela Petre
”Iarna cu Moș Crăciun”, de Aurora Georgescu
Editura Adenium, Iași, 2015, 56 p., Ilustrații de Șerban Andreescu
Este mai mult decât oricând în literatura română timpul literaturii pentru copii. Autori „mari”, „adulți” (dacă se poate face această distincție în lumea autorilor), s-au exersat în ultima vreme în narațiunile pentru copii (Ioana Nicolaie, Ciprian Măceșaru), cu un public-țintă bine definit, în funcție de vârsta destinatarilor. Mai rari sunt scriitorii care aparțin exclusiv genului „literatură pentru copii”, așa cum este Aurora Georgescu. Astfel, o excelentă autoare pentru copii, în condițiile deosebite ale Editurii Adenium, a lansat de curând două volume pentru copii: Poezioare mici-mici și Iarna cu Moș Crăciun.
Primul dintre acestea este un text semnat de fapt de „Buni”, pentru nepoțeii Giulia, Tavi și Meme, așa cum se citește din motto-ul dedicație. Iar bunica spune povestioare cu personaje din lumea rurală (pisicuța, fluturașii, măgărușul, căprița, purcelul), dar și cu Moș Martin sau despre evenimente deosebite (precum Ziua Mamei) sau evenimente cotidiene (băița). Volumul este ilustrat de Mirela Petre.
Cel de-al doilea volum este ilustrat de Șerban Andreescu, apreciat încă de la benzile desenate după poveștile lui Creangă, publicate anul trecut tot la Editura Adenium; Iarna cu Moș Crăciun este volum recomandat pe coperta IV de Andreea Marin, Mihai Mălaimare și Bianca Brad: o narațiune pornind de la „Cum au dispărut scrisorile copiilor către Moș Crăciun”, la care participă animalele pădurii; de vină este cumătra vulpe, care a furat tolba iepurașului-mesager.
”Sarinne & Elenore and their splendid first adventure”, de Adina Chirica
Editura Adenium, Iași, 2015, illustrated by Anda Ansheen
Cu o recomandare a Irinei Margareta Nistor pe coperta a IV-a, Sarinne & Elenore and their splendid first adventure (și ilustrații de Anda Asheen) aduce în atenție o altă autoare pentru copii, Adina Chirica, aflată la prima carte. Și acest volum este dedicat cuiva: unui pisoi, Bosfy pe numele său, un pisoi real și, mai ales, unei fete, Sara. Povestea în versuri e simplă: o fată (Sarinne) și o pisică (Elenore), undeva în „timpurile moderne” („once upon a modern day”, începe textul), și anxietatea fetei în fața întunericului, pe care o depășește cu ajutorul pisicuței.
Noile cărți pentru copii ale Editurii Adenium confirmă deschiderea pe o piață pe care au pășit cu succes anul trecut prin clasicele povești și Amintiri ale lui Creangă (benzi desenate adaptate însă timpurilor noastre!), o lume complexă din care nu lipsește acest univers al limbii engleze, omniprezent în realitatea noastră, dar și o lume în care eroii nu au înfățișări supranaturale: pot fi un iepuraș, o fetiță, o pisicuță…