Prăjitoria cu povești și Editura Gri vă invită marți, 20 iunie, de la ora 18.00, la a 11-a ediție a „Sezătorilor culturale urbane”, care îl va avea ca invitat pe scriitorul Viorel Ilișoi, într-un dialog cu Jovi Ene, prilej cu care vom lansa volumul „Eroii mei”.
Viorel Ilișoi spunea despre „Eroii mei”: „Eroii mei sunt anonimi sau prea puțin cunoscuți. I-am întâlnit, i-am îndrăgit, am scris cu admirație despre ei. Învingători sau învinși, încă în viață sau retrași în anticamera uitării, ceva m-a mișcat adânc la fiecare. Sunt oameni remarcabili care, cu aura lor, luminează totul în jur. Citindu-le poveștile, așa cum le-am lăsat să curgă din inimă, eroii mei vor deveni, cititorule, și ai tăi.
Despre autor, pe scurt:
„Viorel Ilișoi este unul dintre eroii mei. Pentru că absoarbe viața într-un mod unic și o transformă în bucurii pentru noi, ceilalți: nu cred că mai există cineva care să cunoască România la fel ca el, care să fi bătut țara în lung și-n lat, ani la rând, și care să fi ascultat, răbdător, cu inima deschisă, atâția oameni de toate felurile.” (Mihnea Măruță)
Născut la 13 februarie 1968, la Ringhilești, județul Botoșani; a crescut la Casa de Copii din Trușești, pe malurile Jijiei. Debutează ca ziarist în primele zile ale anului 1990 și scrie, pe rând, la Atitudinea (1990-1991), Timpul (1991-1998), Național (1998-2003), Cotidianul (2004-2009) și Jurnalul Național (din octombrie 2009 până în 10 oct. 2014, când a fost dat afară fără explicații); mentor la ziarul „Viața liberă” din Galați (oct. 2014 – mai 2015).
În 1992 devine primul ziarist român postdecembrist condamnat pentru delict de presă, fiind condamnat definitiv la 3 luni de închisoare, cu executare, pentru pamfletul “Saddam Hussein se ascunde la Botoșani”. Faptul este trecut sub tăcere în țară, dar scandalizează presa internațională și aceasta va duce la eliberarea sa după doar 19 zile de închisoare. În 2011 va începe publicarea în Jurnalul Național, în foileton, a romanului “Paișpe”, inspirat din această experiență (57 de episoade).
În 2020 publică la Editura GRI volumul de povestiri „Strălucitor”, o incursiune plină de umor în istoria presei postdecembriste văzută prin experiențele reporterului, care a primit Premiul Observator cultural pentru cea mai bună carte la secțiunea Memorialistică și Premiul Agenția de carte pentru cea mai bună carte la secțiunea Eseu/Publicistică/Memorialistică.
Cel mai recent volum publicat este „Eroii mei”.
Cărțile sale pot fi comandate pe site-ul Editurii Gri, la www.edituragri.ro
Un eveniment organizat în colaborare cu Editura Gri și Filme-cărți.ro.
Participarea în cadrul acestui eveniment este gratuită, însă, întrucât există un număr limitat de locuri, vă rugăm să faceți rezervare la office@prajitoriacupovesti.ro sau la 0737.775.244.
Vă așteptăm cu drag!