Stiri

Un răspuns la acuzațiile deputatului Traian Dobrinescu. Comunicat de presă Editura Polirom

sigla-POLIROMAm aflat cu surprindere din comunicatul emis de Asociația Editorilor din România și preluat de mass-media despre afirmațiile publice ale deputatului Traian Dobrinescu privind adaosul comercial de 550% pe care editura Polirom l-ar fi practicat în cazul romanului său apărut la Cartea Românească. Dincolo de eroarea aritmetică elementară pe care Traian Dobrinescu o face, dorim să precizăm următoarele:

  1. Traian Dobrinescu confundă în mod evident costul de tipar cu prețul cărții în librării. Eroarea e cu atât mai regretabilă cu cât e de presupus că un membru al Comisiei de Cultură ar trebui să aibă cunoștințe minime cu privire la mecanismul formării prețului produselor culturale și la efectele pe care legile în domeniu le au asupra agenților economici culturali.
  2. Îl informăm pe domnul deputat că prețul cărților în librării include TVA și rabatul comercial – reprezentând cumulat cca 50% din preț –, precum și costurile de editare (redactare, punere în pagină, design copertă, corectură, tipar, distribuție, promovare, costuri indirecte ș.a.d.). A acuza o editură că nu vinde cartea la preț de tipar e ca și cum producătorii agricoli ar fi acuzați că prețul legumelor în supermarket e de zece ori mai mare decât al unui răsad.
  3. În ce privește romanul al cărui autor e, dorim să-l asigurăm pe Traian Dobrinescu că editura nu a obținut profit, dimpotrivă, din rapoartele primite din librării rezultă că după două luni de la apariție s-au vândut 146 de exemplare dintr-un tiraj de 1000 tipărite. Este cunoscut faptul că, mai ales în cazul scriitorilor români – cu excepții notabile –, tirajul unei cărți nu se vinde în proporție de 100%, încât sperăm că domnul deputat nu a luat în calculele sale exemplarele nevândute ca fiind tot o modalitate oneroasă a editurii de a obține profit.

Întrucât afirmația menționată a fost făcută cu referire la inițiativa legislativă privind timbrul cultural, ținem să mai facem următoarele precizări:

Traian Dobrinescu, ca și alți membri ai Comisiei de Cultură din Cameră, susținători înfocați ai proiectului legislativ, sunt și membrii ai unor uniuni de creatori, motiv pentru care se află într-un vădit conflict de interese în tentativa lor de a impune prevederi legale în folosul acelor uniuni.

Editorii și presa au atras atenția în repetate rânduri asupra consecințelor negative pe care proiectul de lege le va avea asupra activității editoriale. Menționăm doar câteva:

  • blocaje financiare cauzate de obligativitatea editurilor de a plăti în avans contravaloarea timbrului literar, chiar și pentru exemplarele nevândute;
  • creșterea prețurilor cu cca 7-8% pentru cărțile care azi costă 25 lei și cu peste 10% pentru cele mai ieftine, adică anularea beneficiilor rezultate din reducerea TVA aplicată începând cu luna ianuarie 2016 (practic, prin efectele legii, sumele care anterior se virau către bugetul de stat sub formă de TVA vor fi direcționate către U.S.R.);
  • editurile vor fi obligate să își reconsidere portofoliul, publicând cu precădere titluri care să nu intre sub incidența legii timbrului literar, încât cei care vor avea de suferit vor fi nu doar cititorii și acele edituri care fac eforturi (inclusiv financiare) pentru promovarea literaturii contemporane, ci și scriitorii autohtoni.

În consecință, Editura Polirom solicită legiuitorului și domnului Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să organizeze o analiză cu toți factorii implicați a acestei propuneri legislative cu caracter unic în UE, inclusiv în ce privește valoarea timbrului literar (pentru care este propusă o creștere medie de 2-3 ori), și să revadă acele prevederi cu caracter tehnic menite a prejudicia grav piața de carte din România, una dintre cele mai firave pe plan european.

Articole similare

Tablou mohorât al Rusiei revoluționare. Narațiune de excepție: ”Revoluția rusă 1891-1924”, de Orlando Figes

Iulia Dromereschi

Recomandări cărţi week-end: 29 noiembrie 2012

Jovi Ene

Beyond Clueless și The Cremator – Despre conflicte adolescentine şi incinerare; ce trecem sub tăcere

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult