Sâmbătă seara, 9 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj, în prezenţa invitaţilor speciali şi a publicului, TIFF 2012 şi-a premiat câştigătorii. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român (ICR), merge anul acesta în Norvegia: Oslo, 31 august / Oslo, August 31st, în regia lui Joachim Trier, este marele câştigător al ediţiei. Premiul i-a fost înmânat lui Laurenţiu Merişan, reprezentantul distribuitorului Independenţa Film, de către actriţa Geraldine Chaplin şi Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR.
Celui de-al doilea lungmetraj al regizorului norvegian i-a revenit şi Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Evenimentul Zilei şi prezentat pe scena Teatrului Naţional de actriţa Ana Ularu, membră a juriului Competiţiei. Scris de Joachim Trier şi Eskil Vogt, Oslo, 31 august este drama unui dependent de droguri care se confruntă cu propriul trecut, pe parcursul unei zile.
La ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, au luat parte personalităţi din lumea filmului românesc şi invitaţi străini. În aplauzele îndelungi ale sălii şi ale actorilor din 10 pentru FILM, prezenţi pe scenă, Geraldine Chaplin, onorată cu Premiul pentru întreaga carieră, a povestit despre legăturile ei cu România. „România a fost prima ţară de a cărei existenţă am aflat, în copilărie. Ştiam de casa mea din Beverly Hills şi de România, ţara de unde venea soţia unchiului meu, Sydney Chaplin. Ea ne-a alintat teribil în copilărie şi mi-aş fi dorit ca şi părinţii mei să fie un pic mai români”, a spus actriţa pe scenă, adăugând la final că a fost atât de răsfăţată la Cluj, încât s-a simţit ca în copilărie. „This festival is really mishto!”, a încheiat Geraldine Chaplin, în aplauzele audienţei.
Ion Caramitru, distins la rândul său cu Premiul pentru întreaga carieră, şi-a primit trofeul din mâinile unuia dintre cei mai apreciaţi actori români, Andi Vasluianu. Mari Törőcsik, prezentată de politicianul clujean Péter Eckstein-Kovács drept „o legendă vie a filmului unguresc şi european”, a mărturisit că momentul înmânării Premiului pentru întreaga carieră la TIFF este unul dintre cele mai frumoase din viaţa sa.
Două premii-supriză au recompensat două cariere impresionante. Scenograful Helmut Stürmer şi directorul de imagine Iosif Demian, ambii parte a echipei filmului Nunta de piatră, care şi-a aniversat 40 de ani la TIFF, au fost distinşi cu Premii de Excelenţă, oferite de Mercedes-Benz. Distincţiile le-au fost înmânate de actorul Ovidiu Schumacher şi de reprezentantul Mercedes-Benz, Gabriel Crăciun.
Premiul pentru Cea mai Bună Regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, a fost adjudecat de Maja Milos, cu filmul Clip (Serbia, 2012). Regizorul Samuel Maoz, membru al juriului Competiţiei, şi Eugen Şerbănescu, directorul CNC, i-au înmânat premiul regizoarei.
Din Rusia vine câştigătorul Premiului Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone: Chapiteau Show, în regia lui Sergei Loban (Rusia, 2011). Distincţia le-a fost înmânată scenaristei Marina Potapova şi producătorului Alexei Layfurov de către Mike Downey, membru al juriului Competiţiei, şi Mihai Ghyka, Chief Comercial Officer Consumer Business Unit la Vodafone.
Premiul pentru Cea mai Bună Imagine, în valoare de 5000 de euro, constând în cotă de peliculă Kodak Vision 3, oferită de Kodak Cinelabs România, i-a fost acordat Bárbarei Álvarez, pentru De joi până duminică / Thursday Till Sunday (Chile-Olanda, 2012). Regizoarea Dominga Sotomayor a ridicat premiul înmânat de criticul de film Mark Adams, membru al juriului, şi Cornelia Popa, manager Kodak Cinelabs România.
Actorul Kim Kold, protagonistul din Teddy Bear (r. Mads Matthiesen, Danemarca, 2011), a fost remarcat de juriul TIFF 2012 şi recompensat cu Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Kjartan Sveinsson, membru al formaţiei Sigur Ros şi al juriului TIFF, i-a înmânat premiul regizorului Mads Matthiesen.
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, a fost adjudecat de Tiranozaur/ Tyrannosaur (r. Paddy Considine, Marea Britanie, 2011), proiectat în secţiunea tematică Oameni şi zei. Iar cel mai popular film la TIFF 2012 a fost Chapiteau Show (regia Sergei Loban, Rusia, 2011). Voturile spectatorilor i-au adus Premiul Publicului, oferit de MasterCard şi înmânat de actriţa Ioana Flora şi Ioana Gorgănean, Marketing Manager MasterCard.
Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude) este marele câştigător al competiţiei Zilelor Filmului Românesc. Criticul de film Michel Ciment şi Corina Şuteu, directoarea ICR New York, i-au înmânat trofeul producătoarei Ada Solomon. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, este oferit de Institutul Cultural Român.
Cel mai bun film scurt din competiţia ZFR a fost desemnat Blu, în regia lui Nicolae Constantin Tănase. Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj constă în 1.500 de euro, oferiţi de Volksbank, şi o zi de filmare oferită de Studiourile MediaPro. Distincţia i-a fost înmânată tânărului cineast de membrii juriului secţiunii de scurtmetraje, regizorii Bogdan Mirică, Tihomir Rachev şi Nora Lakos şi de Alina Luncaşu, reprezentanta Studiourilor MediaPro.
La categoria Debut, favoritul juriului a fost documentarul Un gând, un vis, Doyle… şi-un pix, în regia lui Bogdan Ilie-Micu, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Ursus. Dorotheea Petre şi Victor Teioşanu, Brand Manager Ursus, au anunţat câştigătorul.
Impresionat de prestaţia lor, juriul a decis să acorde o Menţiune Specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc actorilor Constantin Cojocaru şi Victoria Cociaş, pentru interpretarea din Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu), regia Radu Gabrea. „Surpriza este la fel de mare ca atunci când am fost anunţat că îl voi juca pe Nicolae Ceauşescu”, a spus Constantin Cojocaru pe scenă.
Artistul Joachim Luetke şi producătorul TV Ovidiu Uscat au premiat Cel mai Bun Scurtmetraj din secţiunea Umbre – Hope, regia Pedro Pires (Canada, 2011). Premiul este oferit de Transilvania Media Group, iar misiunea de a-l duce regizorului i-a fost dată criticului canadian Guilhem Caillard, membru în juriul Zilelor Filmului Românesc.
Munca adolescenţilor selectaţi în atelierul Let’s Go Digital! a fost răsplătită la final de TIFF. Filmul It sees you, realizat de echipa formată din Mara Şimon, Denisse Conn-Tubacu şi Cristian Georgescu, a primit Premiul Let’s Go Digital!, oferit de UPC.
La Gala de închidere de sâmbătă seara au fost anunţaţi şi câştigătorii Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu TIFF. Cristina Bîlea a obţinut Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 de dolari, cu scenariul Vara s-a sfârşit, Adina Militaru a fost recompensată cu Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj, în valoare de 1.500 de dolari, cu scenariul Dus întors: 3 minute, iar Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas au primit Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar, în valoare de 2.000 de dolari, cu scenariul 10 perfect. Premiile au fost anunţate pe scenă de Carmen Harabagiu, Country Manager HBO România.