Stiri

Timp de 8 zile, 8 ipostaze feminine – 8 martie: „Femeia, exercitiu confesiv”

8 martie: Femeia, exercitiu confesiv
Fragmente de jurnal si publicistica, alaturi de cele mai reusite povestiri si scrieri in proza ale Sylviei Plath, reunite in volumul Johnny Panic si Biblia Viselor – un volum ingrijit chiar de poetul Ted Hughes, fostul sot al poetei, cel despre care se spune ca ar fi fost motivul sinuciderii acesteia, in 1963.

Volumul ofera cititorilor ocazia de a descoperi tainele atelierului de creatie al Sylviei Plath, una dintre cele mai talentate poete americane ale secolului XX, modul in care o istorie personala se fictionalizeaza, devenind literatura pura. In plus, textele din volum dau adevarata masura a scriitoarei: rafinata si directa, cruda si sensibila, intelegatoare si ironica, Sylvia Plath e, intr-adevar, o artista proteica.

Putini scriitori ai secolului trecut au stirnit un asemenea interes precum o face Sylvia Plath: zeci de carti sau poeme o au drept personaj, mii de articole i-au fost dedicate, zeci de mii de disertatii analizeaza opera ei, sute de volume inceraca sa-i refaca biografia, totul culminind cu interesul Hollywood-ului pentru personajul Sylvia Plath, materializat in filmul Sylvia, din 2003, cu Gwyneth Paltrow, Daniel Craig si Jared Harris in rolurile principale.

„Sint scrieri deosebit de interesante, care merita pastrate, fie si doar ca indicii cu privire la autobiografia launtrica a Sylviei Plath. Unele dintre ele demonstreaza, chiar mai clar decit povestirile mai reusite, cit de mult i-a imobilizat fantezia si inventivitatea simpla prezenta obiectiva a lucrurilor si intimplarilor. Pictorita de natura moarta din ea era loiala obiectelor. Faptul direct ucidea orice putere sau inclinatie de a-l rearanja sau de a-l vedea altfel. Aceasta limitare la circumstantele prezente, temnita atit de multor scrieri ale ei in proza, a devenit o parte integranta a duritatii si adevarului poeziilor pe care le-a scris mai tirziu”, declara Ted Hughes in prefata editiei in limba engleza.

Sylvia Plath s-a nascut la 27 octombrie 1932 in Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s-a facut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu-i publicata la virsta de opt ani. Vara anului 1953 (saptaminile petrecute la New York, cind a lucrat ca redactor colaborator la revista Mademoiselle, si lupta agonizanta cu depresia ulterioara intoarcerii acasa) constituie materialul brut al romanului Clopotul de sticla. Spre sfirsitul acelei veri Sylvia Plath  incearca sa se sinucida. Dupa o lunga perioada de terapie psihiatrica si tratamente cu socuri electrice, isi revine si in 1955 absolva Smith College, dupa care pleaca in Anglia, la Cambridge, cu o bursa Fulbright. Aici il cunoaste pe poetul englez Ted Hughes, cu care se va casatori un an mai tirziu. Cuplul se stabileste in Anglia, unde li se vor naste cei doi copii. In toamna anului 1960 ii apare primul volum de versuri, The Colossus. Anul 1962, trait la intensitate maxima, o pune pe Sylvia Plath la grea incercare. Definitiveaza  romanul Clopotul de sticla, se desparte de Ted Hughes si scrie poezii intr-un ritm frenetic (majoritatea aparute in volumul postum Ariel). Dar la inceputul anului 1963, cind ii apare Clopotul de sticla, publicat sub pseudonimul Victoria Lucas, situatia Sylviei e disperata. Mariajul ii esuase, ea si copiii erau macinati de boala si, intr-un apartament neincalzit, aveau de infruntat cea mai crunta iarna a secolului. In zorii zilei de 11 februarie 1963, la Londra, Sylvia Plath se sinucide. Ulterior i se publica volumele Ariel (1965), Crossing the Water (1971), Winter Trees (1971) si Collected Poems (1981). In 1982 i se acorda postum premiul Pulitzer pentru volumul Collected Poems. De altfel, Sylvia Plath cunoaste o faima postuma ce sporeste odata cu trecerea anilor si cu redescoperirea intregii sale opere.
Johnny Panic si Biblia Viselor – traducere din limba engleza si note de Anacaona Mindrila-Sonetto, 464 p., 32,95 lei

• Ascultati aici piesa cu acelasi nume.

Articole similare

Humanitas la Gaudeamus 2017, 22–26 noiembrie

Jovi Ene

Editura Herald sprijina cultura prin campania „Te asteptam in librarie!”

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (17 – 23 aprilie 2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult