Stiri

Timp de 8 zile, 8 ipostaze feminine – 5 martie: „Femeia-calau”

5 martie: Femeia-calau
… sau povestea terifianta a contesei Elisabeta Bathory, surprinsa magistral de Andrei Codrescu in romanul Contesa singeroasa.

Legenda spune ca Elisabeta Bathory a ucis sase sute cincizeci de fecioare si s‑a imbaiat in singele lor, dorind cu orice chip sa‑si reintinereasca astfel propriul trup. De asemenea, credintele populare sustin ca in noptile friguroase stelele coboara pe pamint si se impreuneaza cu lupii. Sau vorbesc despre instrumente de tortura neobisnuite care atita imaginatia. O multime de asemenea scene, creionate intr‑un stil atit de verosimil incit iti dau fiori pe sira spinarii, aduc laolalta tabloul Ungariei din secolul XVI si pe acela al Ungariei de astazi. Scene de o extravaganta incintatoare si in acelasi timp de o cruzime inumana, dezbateri pe marginea crestinismului lui Martin Luther si a idealurilor postcomuniste se impletesc in acest roman care fascineaza si inspaiminta in egala masura.

Contesa singeroasa
este o splendida si foarte exacta reprezentare a doua epoci istorice, apartinindu-i unui autor bine documentat. O lectura captivanta!” (William S. Burroughs)

„Andrei Codrescu ne ofera un roman gotic in care sexualitatea se impleteste cu violenta, o poveste care delecteaza si inspaiminta in egala masura.” (Library Journal)

„Descrierea halucinanta a faptelor singeroase ale Elisabetei Bathory in decorul opulent al Ungariei medievale pare un basm de Fratii Grimm, revazut de Marchizul de Sade. Un roman care propune o viziune tulburatoare asupra persistentei raului.” (The Boston Sunday Globe)

Traducere din limba engleza de Ioana Avadani, 480 p., 33,95 lei

Miine, 6 martie: Femeia puternica, prinsa in virtejul istoriei


Articole similare

Interviu Marta Petreu: ”Pentru romane mă gîndesc întotdeauna la persoane obişnuite, chiar umile”

Dan Romascanu

Integrala prozei scurte a lui John Cheever – un ‘Cehov al suburbiilor’

Jovi Ene

Nonfiction Polirom la Gaudeamus 2017

Jovi Ene

2 comments

rontziki 5 martie 2011 at 23:29

Genială concluzia lui Emil Brumaru! :))

Reply
Jovi 6 martie 2011 at 08:28

De acord, doar sunteţi multe, ca de înţeles, e mai greu sa o facem 😉

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult