Stiri

Romanul lui Michel Houellebecq recompensat cu Premiul Goncourt 2010

Scriitorul francez Michel Houellebecq a fost recompensat luni, 8 noiembrie, cu Premiul Goncourt, cea mai prestigioasa distinctie literara din Hexagon, pentru romanul sau La carte et le territoire (Harta si teritoriul).

Cartea urmeaza sa apara in traducere in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM la inceputul anului viitor (traducere de Daniel Nicolescu).

Harta si teritoriul este cea de-a sasea traducere din opera lui Michel Houellebecq publicata in cadrul colectiei Biblioteca Polirom, dupa Platforma (2003), Extinderea domeniului lupteiParticulele elementare (editia a doua revazuta, 2006), Posibilitatea unei insule (2005), Inamici publici (2009, in colaborare cu Bernard Henry-Levy).

Michel Houellebecq (n. la 26 februarie 1958, La Reunion, Franta). Unul dintre cei mai cunoscuti si mai controversati scriitori francezi contemporani. In 1992, vede lumina tiparului primul sau volum de poeme, Pe urmele fericirii, distins cu Premiul Tristan Tzara. In 1994, publica primul roman, Extinderea domeniului luptei, care il face cunoscut publicului larg. Al doilea volum de poeme, Sensul luptei, obtine Prix de Flore in 1996. In 1998, publica simultan volumul de texte critice Interventii si romanul Particulele elementare, tradus in peste douazeci si cinci de limbi si recompensat cu Prix Novembre. In 2000, ii apar un disc, Prezenta umana, cu poeme in lectura proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, si Lanzarote, un volum intre reportaj si fictiune, cu fotografii. Se stabileste in Irlanda. In 2001, publica romanul Platforma, care cunoaste, asemenea Particulelor elementare, un succes fulminant. In anul 2002, devine primul francez caruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award. La Editura Polirom, de acelasi autor, au fost traduse: Platforma (2003), Extinderea domeniului luptei (2005), Particulele elementare (editia a doua revazuta, 2006), Posibilitatea unei insule (2006) si Inamici publici (2009, in colaborare cu Bernard Henry-Levy).

Articole similare

Spațiul dintre nori. Cu rucsacul prin India, de Desirée Halaseh

Jovi Ene

Avanpremieră editorială: Amintiri despre Regele Carol I

Jovi Ene

2017: Anul ficțiunii la Editura Litera

Jovi Ene

1 comment

Monica Tarţa 15 noiembrie 2010 at 20:23

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi controversaţi. Îmi place foarte mult atunci când un autor controversat ia un premiu şi se simte evoluţie, nu premii date în format clasic de rutină. Mă bucur!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult