Stiri

Peste 850 de spectatori in al doilea week-end de filme romanesti

Bucureşti,  16 noiembrie 2010 – Al doilea weekend cu filme romanesti a adus peste 850 de spectatori in Tulcea la Centrul Cultural Jean Bart si la Cinematografului Ostroveni din Ramnicu Valcea, in cadrul evenimentului Zilele Filmului Romanesc. Tineri si varstnici deopotriva s-au bucurat de productii romanesti precum „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, de Andrei Ujica sau „Marti, dupa Craciun”, in regia lui Radu Muntean. Toate filmele au fost extrem de bine primite de public, astfel ca numai in Ramnicu Valcea peste 470 de elevi au participat la proiectii.  Zilele Filmului Romanesc este un eveniment organizat după modelul caravanei  4 3 2, in cadrul careia filmul premiat cu Palme d’OR a putut fi vazut in 15 oraşe din tara. Evenimentul se deruleaza in perioada  5- 28 noiembrie in Botosani, Braila, Tulcea, Ramnicu Valcea, Alba-Iulia si Sighisoara, proiectiile fiind organizate in sali de teatru sau cinema. Mai multe detalii despre programul proiectiilor sunt disponibile pe www.zilelefilmuluiromanesc.ro sau www.zfr.ro.

Al doilea week-end al evenimentului Zilele Filmului Romanesc a fost bine primit de catre cinefilii din Tulcea si Ramnicu Valcea. Faptul ca filmele vizionate surprind realitati romanesti de dinainte si dupa 1989 nu a facut decat sa atraga si mai mult publicul. Peste 850 de persoane au venit sa vada filmele din programul evenimentului, dintre care 470 fiind elevi din Ramnicu Valcea. Cei mai multi dintre ei au fost extrem de curiosi sa vada „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”. Faptul ca epoca le era cunoscuta doar din povestirile parintilor si bunicilor le-a oferit motivatia necesara pentru a merge la film. Celelalte productii vizionate la Tulcea si Ramnicu Valcea au fost la fel de apreciate. Accentele de tragi-comedie specifice poporului roman adauga savoare filmelor si determina publicul sa isi doreasca sa revina la cinema.

Ramnicu Valcea

„Nu ştiu prea multe despre Nicolae Ceauşescu şi tocmai de aceea m-am decis să vin să văd primul film. Sper să pot afla mai multe şi să înţeleg vremurile în care au trăit părinţii mei”, ne spune o elevă în clasa a XI-a din Ramnicu Valcea.

ZFR îşi propune să reînvie ideea spectacolului de cinema ca eveniment – mai cu seamă în acele oraşe unde fie nu mai există sală de cinematograf, fie obiceiul de a vedea filme pe ecran mare s-a pierdut. Mersul la cinema presupune socializare, schimb de opinii şi interacţiune.

„Acest eveniment îşi propune să promoveze filmul românesc, dar mai cu seamă mersul la cinema, un obicei care s-a pierdut în timp. Crearea unor evenimente, cum este Zilele Filmului Românesc, care să atragă atenţia asupra filmului, se pare că este reţeta pentru a aduce publicul înapoi în sălile de cinema.” a declarat Nicoleta Talpeş din partea Media Image Factory.

Programul filmelor pentru acest sfârşit de săptămâna (19 – 21 noiembrie) :

Alba-Iulia, 19 – 20 – 21 noiembrie

Vineri, 19 noiembrie

17.00 „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”

20.00 „Amintiri din Epoca de Aur 1 – Tovarasi, frumoasa este viata!”

Sambata, 20 noiembrie

18.00 „Occident”

20.00 „Marti dupa Craciun”

Duminica, 21 noiembrie

18.00 „Boogie”

20.00 „Amintiri din Epoca de Aur 2 – Dragoste in timpul liber”

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (20 – 26 noiembrie 2017)

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un pachet de 3 cărți ”Minidicționare vizuale”, oferite de Editura NICULESCU! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Jerusalem Jewish Film Festival

Delia Marc

2 comments

m4ri4n 25 noiembrie 2010 at 10:28

genul acesta de campanii ar trebuii facute in mai toate resedintele de judet dar la cinematografele vechi. In aceste conditii promovam si filmul romanesc si in acealsi timp ajutam vechiile cladiri care ne-au oferit filme timp de multi ani.

Reply
Jovi 25 noiembrie 2010 at 19:47

Greu de realizat.
Iti dau simplul exemplu al cinematografului din orasul unde locuiesc, Campina. Desi este locul unde multi ne-am inceput pasiunea pentru cinematografie si orasul este maricel (aproape 40000 de locuitori), el este inchis din 2000 sau 2001, localul s-a transformat pe rand in sala de jocuri, discoteca sau bar.
Colegul meu Codrut, dar si alte asociatii din oras au propus preluarea sediul de catre Primarie, organizarea unor proiectii sau unui festival de film, din pacate, nimanui nu ii pasa.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult