Stiri

Patrick Modiano, Premiul Nobel pentru Literatura 2014, in Biblioteca Polirom

Patrick ModianoScriitorul francez Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2014, va intra în curînd în portofoliul Editurii Polirom.
Două dintre romanele sale, Bulevardele de centură și Călătorie de nuntă, vor fi publicate în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), și în ediție digitală.
Patrick Modiano completează lista autorilor laureați Nobel apăruți pînă acum în „Biblioteca Polirom”, cel mai puternic proiect editorial românesc dedicat traducerilor din literatura universală: Doris Lessing, Günter Grass, J.M.G. Le Clézio, John Steinbeck, José Saramago, Pearl S. Buck, Tomas Tranströmer, Herta Müller, Orhan Pamuk, Seamus Heaney, Kenzaburō Ōe,  Naguib Mahfouz, Camilo José Cela, Elias Canetti, Saul Bellow, Heinrich Böll, Samuel Beckett, Boris Pasternak, E.M. Hemingway, François Mauriac, Elfriede Jelinek.

În Bulevardele de centură (1972), traducere din limba franceză de Livia Storescu, naratorul, Serge Alexandre, se află în căutarea tatălui, personaj fantomatic care apăruse pentru scurt timp în viața lui în adolescență și care încercase să-l omoare, împingîndu-l pe șine într-o stație de metrou. Au trecut zece ani de atunci. În vremurile tulburi ale Ocupației, Serge își regăsește tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucré, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau. Toți acei indivizi erau implicați în publicarea unui jurnal de denunț și șantaj. Mai mult decît atît, tatăl poartă un alt nume și nu-și recunoaște presupusul fiu. Oare totul s-a petrecut doar în închipuirea tînărului? Va reuși el să-și salveze părintele, evreu deloc îngrijorat de riscurile la care se expune, de legăturile pe care le are?
Modiano
Călătorie de nuntă (1990), traducere din limba franceză de Elena-Brândușa Steiciuc, se construiește în jurul căutării identității și a reconstituirii memoriei, două dintre temele majore ale operei lui Modiano. Ajungînd la Milano, Jean B., un realizator de documentare în vîrstă de patruzeci de ani, află cu surprindere că o femeie s-a sinucis chiar în hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descoperă că în urmă cu douăzeci de ani a cunoscut-o nu numai pe femeie, ci și pe soțul ei și misterul destinului lor ajunge să-l obsedeze. Hotărăște să meargă pe urmele acestei perechi care, în timpul războiului, fusese întruna nevoită să se refugieze din fața ocupanților naziști. Astfel scoate treptat la iveală o viață secretă, plină de îndoieli și incertitudini, petrecută din ascunzătoare în ascunzătoare. Deconstrucția cronologică a biografiei personajelor, la care Modiano excelează, lasă cititorului plăcerea de-a reface parcursul liniar al existenței lor.
Patrick Modiano s-a născut în Boulogne-Billancourt, în 1945. În copilărie a fost foarte apropiat de fratele său mai mic, care s-a stins din viață la doar zece ani; șocul morții sale a marcat pentru totdeauna opera viitorului scriitor. După absolvirea liceului, Patrick nu s-a înscris la universitate, alegînd să se consacre scrisului. Succesul a venit îndată după prima carte apărută, La Place de l’étoile (1968), dublu premiată. A publicat pînă acum peste 20 de volume, romane și culegeri de nuvele. Printre distincțiile importante primite se numără și Prix Goncourt (1978, pentru Rue des boutiques obscures).

Articole similare

„Cărți deschise pentru minți deschise”, a XI-a ediție a campaniei naţionale „Te așteptăm în librărie!” 2019

Jovi Ene

Bărbați fără femei, de Haruki Murakami

Jovi Ene

Proiectie „Procesul” in regia lui Orson Welles

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult