Stiri

O seară în atelierul părinților mei, expoziție La Cave Cluj-Napoca, iunie 2019

Artiști: 2META+ (Eva Pervolovici, Maria Manolescu, Romelo Pervolovici)

Curator: Georgiana Buț

Scenografie expozițională: Radu Pervolovici

Design sonor: Benoit Maerens

Vernisaj: duminică, 2 iunie 2019, ora 18:00, LA CAVE

Expoziție: 3-21 iunie (LA CAVE, GALERIA REFLEX)

Expoziția propune o reflecție asupra transmiterii imaginarului într-o familie de artiști: cuplul Maria Manolescu-Romelo Pervolovici și copiii lor, un arhitect urbanist și o regizoare, reuniți sub numele Grupul 2META+. Proiectul pornește de la filmul omonim al Evei Pervolovici, în care aceasta se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și, în egală măsură, rolul moșternirii artistice în formarea lumii ei interioare și conturarea stilului cinematografic. „O seară în atelierul părinților mei” devine astfel povestea formării artistice a unei regizoare.

Narațiunea este redată prin intermediul expoziției, în care se întâlnesc complementar filmul, pictura, designul sonor și instalația expozițională. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii, dar și ca metaforă a legăturii artistice dintre generații.

La 30 de ani, Eva, regizoare stabilită la Paris, își vizitează familia din România. Intrând în atelier, cineasta descoperă în pânzele părinților reîntorși la pictură, elemente prezente în practica sa, fragmente de memorie, „vise din copilărie și filme visate” (E.P.). Hotărârea de a face un film reia o dorință de la vârsta copilăriei – Eva obișnuia să își schițeze idei de filme pe care le comunica în jurnalul ei Evei din viitor. Pornind de la întrebarea „Există un imaginar genetic, celule de creativitate, o memorie comună care se transmite între părinți și copii?” regizoarea își începe documentarea autobiografică.

Cele două părți ale scurtmetrajului – călătoriile copilăriei și călătoriile femeii care creează – corespund celor două capitole ale narațiunii expoziționale dedicate picturii părinților: „Tablourile tatălui meu” și „Tablourile mamei mele”. Maria Manolescu și Romelo Pervolovici au practici distincte care păstrează în comun componenta meta și paradigma estetică post-conceptuală. În picturile lor sunt „imagini care trimit întotdeauna la alte imagini” (Maria Manolescu), iar jocul intertextual și pluralitatea straturilor discursive converg în acel tip de imagine „conștientă de caracterul său de imagine” (Victor I. Stoichiță).

Atelierul este transpus în spațiul expozițional prin intermediul narațiunii cinematografice, dar și prin scenografie. Pânzele, muzica din atelier și cei doi protagoniști care apar în scena finală a filmului aparțin lumii în care au fost create lucrările și se regăsesc într-o instalație expozițională ce reduce distanța dintre spațiul de producție și cel de expunere (atelierul și expoziția). Folosindu-se de film, picturi, design sonor și elemente arhitecturale, Radu Pervolovici își propune să articuleze conceptul expoziției în spațiul tridimensional și să surprindă totodată spiritul colaborativ al grupului 2META+ .

Grupul 2META+ : Reuniți din 1998 sub numele Grupul 2META, Maria Manolescu și Romelo Pervolovici dezvoltă începând cu 2010/11 interesul comun pentru pictură și două estetici distincte, după o perioadă de experiment în care lucrează cu medii variate în jurul noțiunii „meta”. Grupul 2META+ s-a născut prin lărgirea binomului inițial la un cvartet, compus din cei doi artiști și copiii lor: o regizoare și un arhitect urbanist. Împreună, ei contribuie la difuzarea artei contemporane românești la scară națională și internațională prin activitatea Fundației META, un proiect cultural căruia i se dedică întreaga familie. Eva Pervolovici (n. 1984, București) trăiește și lucrează la Paris. În 2011 prezintă scurtmetrajul Little Red la Festivalul de Film de la Berlin și câștigă Premiul „Cannes à la Flip” pentru cel mai bun scurtmetraj. Debutează în lungmetraj cu Marussia, prezentat la festivalul de la Berlin în 2013, în competiția Generation. Radu Pervolovici (n. 1987, București) trăiește și lucrează la București. Este Director al Fundației Culturale META din 2011, al Bienalei Tinerilor Artiști incepând cu ediția a V-a și inițiatorul proiectelor on-line Un secol de sculptură românească și Un secol de arhitectură românească.

Georgiana Buț (n. 1986, Târgu Mureș) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent, este doctorand al Departamentului de Filosofie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cercetarea ei este concentrată pe expoziția de artă contemporană ca mediu artistic. Activitatea sa educațională include colaborări cu University of Connecticut, Colorado State University, SUA și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj. A fost coordonator de comunicare și programe al galeriei SPAȚIU INTACT, Fabrica de Pensule, și al Galeriei Quadro, Cluj; activitatea sa curatorială cuprinde: End of the Line, Camera K’ARTE, Tîrgu-Mureș (2018-19); Memoria ca viziune (asistent curator), spațiile Fabricii de Pensule (2018); Oana Năstăsache: Albastru. La punctul de fierbere al culorii, Camera K’ARTE, Târgu-Mureș (2016); Pulse, within the Veil, Casa Tranzit, Cluj (2011).

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală META în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, Institutul Francez din Cluj-Napoca și Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019. Filmul „O seară în atelierul părinților mei” este o coproducție a Ysé Production și a Fundației META, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, beneficiind de ajutorul Primăriei din Paris (Mission Cinéma), din partea Organizației Internaționale a Francofoniei, filiala Europa de Est și a Institutului Cultural Român.

Sponsor: Impuls Leasing | Parteneri media: Radio Guerrilla, AaRC, Filmsi, Filme-Cărți, Modernism.ro, Onlinegallery.ro

Expoziția este deschisă până vineri, 21 iunie 2019.

Locații: Galeria LA CAVE a Institutului Francez din Cluj-Napoca, Str. Ion I. C. Brătianu, nr. 22  și GALERIA REFLEX, Str. Iuliu Maniu, nr. 3.

Program de vizitare: 3-21 iunie, de luni până vineri, între 10:00-17:00.

*La Institutul Francez, expoziția este deschisă și înaintea proiecțiilor de film din cadrul TIFF, astfel: 3-9 iunie, de luni până duminică, între 21:00-22:00.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/295183258029327

Articole similare

ANUL NOU CARE N-A FOST, premiat la Veneția!

Jovi Ene

Gaudeamus 2017 – lansările Editurii Vremea

Jovi Ene

Humanitas și Humanitas Fiction la Bookfest 2017, 24–28 mai

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult