Stiri

O noua aparitie la Editura Compania

« Precum în cer, aSa Si pe pamânt »

Calatorie foto prin lumea ortodoxa româneasca

de Cristina Nichitus Roncea

Cu un cuvânt înainte al acad. Florin Constantiniu

Album în editie bilingva (româna-engleza)

« On earth as it is in heaven ». A photo journey into the Romanian
Eastern Orthodox realm

Versiunea engleza : Vlad A. Arghir

Unul si acelasi fotograf poate face zeci de feluri de poze. Uneori, cu unul si acelasi aparat. Poate raspunde unei comenzi de reportaj ; poate imortaliza cunostinte, situatii, locuri ; se poate mira, bucura, înduiosa pe cont propriu, acumulând poze « pentru sertar » ; poate « fura » nostalgii, ezitari, asteptari, înaltari si uniri colective de care imaginea da seama mai bine decât propria lui judecata ; poate declansa ca sa-si asigure o amintire plata si poate obtine… un miracol.

S-au asezat în acest album peste 210 cadre ca sa spuna povestea unui fel de a fi din interiorul ortodoxiei românesti, asa cum arata ea în ultimii doi-trei ani (2008-2011).

Cristina Nichitus Roncea si-a deschis aici arhiva de mirean care fotografiaza în biserici si manastiri, în atelierele si bucatariile lor, în chilii si prin muntii în care calugarii se duc « la pustie ». A avut sansa de a fi acceptata si îngaduita cum putini sunt, gratie unui firesc si unei simplitati inspirând liniste si încredere. Sentimente justificate din ceea ce se poate vedea în album : o priza directa a evenimentului, iar nu punerea lui în scena ; bucurii mari si sarbatori ale inimii, nu o antologie a fastului ; momente de meditatie autentica si altele de munca la fel de adevarata, care tin laolalta viata spirituala si întruchiparea ei materiala, cerul si pamântul existentei, iar nu plasmuiri eterice asociate cu cine stie ce abstractii.

Pentru cei care vor sa-si curete sufletul, ca si pentru cei care nu cunosc aceasta anume Românie sau pentru strainii care n-o cunosc deloc, invitatia la calatorie prin ortodoxia rasariteana de la noi are gustul fermecat al traditiei traite chiar la timpul prezent.

Printr-un noroc, obiectivul proaspat al aparatului de fotografiat s-a mutat de pe monumentul de arhitectura mereu pus în rama pe omul în rasa neagra care matura împrejurul lui, pe cel care aprinde candela, coase vesminte preotesti, duce vitele la pascut si îngrijeste de batrâni ! O mica deplasare de accent : pasul de furnica dintre idee si inima.

Adina Keneres

« De obicei, lucrarile de acest fel staruie asupra valorii artistice a ctitori­ilor – manastiri sau biserici de mir – din tara noastra si a comorilor de arta si cultura – icoane, obiecte de cult, manuscrise, carti – pastrate între zidurile lor. De asta data însa, obiectivul fotografic a urmarit altceva : trairea întru Domnul a celor care au cautat mântuirea prin desa­vârsire, dar si legatura lor cu lumea cre­dinciosilor, în mijlocul carora continua sa traiasca. »

Acad. Florin Constantiniu

Articole similare

Marius Daniel Popescu și Culorile rîndunicii la Timișoara

Jovi Ene

PSIHOatelier: „Mami nu mi-a spus!” | cu psihologul Anca Ganciu

Jovi Ene

Editura Tracus Arte la Gaudeamus, Bucuresti 2024

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult