Lansarea cărții lui Paul Grigoriu de memorii radiofonice: Cutele și cutrele memoriei
Editura Publica lansează vineri, 20 noiembrie 2015, începând cu orele 18:30, cartea de memorii a cunoscutului om de radio Paul Grigoriu. Evenimentul va avea loc la standul 15, pavilionul central Romexpo, din cadrul Târgului internațional Gaudeamus. Carte de învățătură organizat de Radio România Actualități. La eveniment vor lua cuvântul fiul autorului – Paul Slayer Grigoriu, Bedros Horasangian, oamenii de radio Mugur Corpaci și Bogdan Matei.
Paul Grigoriu este omul de radio care s-a remarcat, de-a lungul timpului, prin emisiuni de mare succes, precum MATINAL, NOAPTE ALBASTRĂ, SFERTUL ACADEMIC și, în cele din urmă, K-DRANE. Din 1992 până în 2002 a ocupat funcția de director general adjunct la Radio România Actualități.
Cutele și cutrele memoriei este cartea lui Paul Grigoriu de memorii radiofonice. Dată fiind amprenta pe care autorul și-a lăsat-o asupra radioului românesc, dintr-un anumit punct de vedere este și cartea lui cea mai așteptată. Perioadele vieții sale profesionale sunt descrise în ordinea amintirilor, nu riguros cronologic, însă cu un fir roșu ce ne duce de la primele experiențe până la momentul retragerii.
Scriind despre cele trăite de el, Paul Grigoriu povestește și despre una dintre perioadele cele mai tumultuoase ale istoriei României, iar călătoria literară ne duce prin meandrele abuzurilor politrucilor comuniști, ale puternicilor de după 1989, uneori insistenți în a se implica în conținutul editorial al emisiunilor, dar zugrăvește și o galerie de portrete ale unor oameni de toate felurile, unii remarcabili, alții abjecți, cei mai mulți obișnuiți, cu luminile și umbrele lor.
Nota personală se îmbină cu privirea generală, instituția se dezvăluie prin oameni, nu lipsesc accentele polemice – însă fără implicații revanșarde –, nici amintirile impregnate de o anumită duioșie. Pentru a parafraza o mai veche carte a lui Paul Grigoriu, avem în față o „radio-grafie” unică în peisajul presei și al memorialisticii românești.
Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/771993052928548/
Editura Publica
Elon Musk. Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic
În această investigație dinamică, jurnalistul Ashlee Vance ne oferă o incursiune fără precendent în viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley. Autorul a obținut exclusivitatea publicării acestor informații de la Musk, de la familia și prietenii săi.
În această carte, Vance prezintă în detaliu evoluția lui Musk, de la copilăria dificilă din Africa de Sud până la escaladarea celui mai înalt vârf al lumii afacerilor. Vance a petrecut peste 50 de ore de conversații cu Musk și a intervievat aproape 300 de oameni pentru a putea spune poveștile tumultoase ale companiilor revoluționare ale lui Musk și pentru a-i face un portret complex omului care transformat și a inovat industria americană, făcându-și în același timp și numeroși dușmani. Într-o perioadă în care nenumărate companii sunt interesate mai degrabă să câștige bani și mai puțin să-și asume unele riscuri în dezvoltarea unor tehnologii radicale, Musk iese în evidență drept singurul om de afaceri cu suficient dinamism și viziune pentru a ataca – și revoluționa – trei industrii diferite în același timp.
Contagios. Cum se răspândesc ideile
Care este motivul pentru care anumite lucruri ne captivează? De ce oamenii vorbesc despre anumite produse și idei mai mult decât despre altele? De ce anumite povești și zvonuri sunt mai palpitante decât altele? Și cum de anumite tipuri de conținut online devin virale?
În Contagios, Jonah Berger dezvăluie secretul care stă la baza comunicării orale și a transmiterii informației prin intermediul mediului social. În această carte veți afla care sunt cele șase principii de bază care fac ca tot felul de lucruri să devină captivante, pornind de la produse de larg consum și inițiative politice la zvonuri și filmulețe postate pe YouTube.
Această carte pune la dispoziția cititorilor un set de tehnici simpe și clare prin care poate fi transmisă informația și prin care pot fi concepute mesajele, reclamele și textele astfel ca oamenii să discute despre ele. Indiferent că sunteți managerul unei mari companii, că dețineți o afacere mică, pe care doriți să o promovați, că sunteți pe punctul de a obține o funcție politică sau că lucrați în domeniul sănătății și doriți să faceți o schimbare, Contagios vă va explica modul în care produsele și ideile voastre pot deveni captivante.
Comportament inadecvat. Nașterea economiei comportamentale
Coautorul cărţii de mare succes Nudge, Richard Thaler le arată cititorilor cum să ia decizii mai inteligente într-o lume din ce în ce mai încâlcită, îmbinând descoperirile recente ale psihologiei cu o înţelegere practică a stimulentelor şi comportamentelor pieţei. Lămureşte cum analiza economică comportamentală deschide noi abordări pentru orice, de la finanţele domestice la împărţirea birourilor profesorilor într-o nouă clădire, de la concursuri televizate până la selecţia în NFL şi afacerile de tipul Uber.
Întreţesută cu poveşti amuzante despre luptele aprige duse de Thaler cu stâlpii gândirii economice tradiţionale, Comportament inadecvat este o privire unică în adâncul slăbiciunilor omeneşti. Când economia se întâlneşte cu psihologia, implicaţiile pentru indivizi, directori de întreprindere şi factori politici de decizie sunt în acelaşi timp profunde şi amuzante.
Expresul urban. 15 reguli urbane pentru a naviga în noua lume modelată de femei şi oraşe
În prezent, orașele – mai degrabă decât țările – sunt entitățile care concurează pentru orice resursă, de la investiții până la talente. Urbanul este din nou pe val. Corporațiile multinaționale sunt afaceri multi-urbane. Orașele se transformă în creuzete sociale eterogene în care toată lumea este invitată, dar unde competiția pentru top este extrem de ascuțită. Talentul, capitalul și ideile se întâlnesc în orașe. Noul și unicul înving.
În Expresul urban, Kjell Nordström și Per Schlingmann oferă instrumentele, perspectivele și ghidurile necesare pentru a naviga în noua realitate emergentă. Cei doi autori arată cum globalizarea, cunoașterea și succesul colosal al orașului din epoca noastră au preschimbat mediul afacerilor și standardele de viață ale oamenilor și demonstrază cum pot fi controlate aceste transformări globale.
Al dumneavoastră irațional. Despre ciorapi rătăciți, formule de agățat gagici și
alte încurcături existențiale
Care-i cea mai bună metodă de a convinge pe cineva să renunțe la fumat? Cum îți poți maximiza câștigul dacă investești într-un restaurant de tipul „mănânci-tot-ce-poți“? Se poate pune un preț pe sufletul omenesc? Poți să justifici vreodată rațional mii de dolari cheltuiți pe un Rolex?
Cu perspicacitatea și umorul care-i caracterizează, Dan Ariely și Haefeli (caricaturist celebru) ne ajută să reflectăm asupra modului în care putem afla soluții raționale atunci când ne confruntăm cu provocări interne și externe. Cititorii vor râde, vor învăța și, lucrul cel mai important, vor dobândi o nouă perspectivă asupra modului de a rezolva inevitabilele probleme care ne sâcâie în viața de toate zilele.
Strategia oceanului albastru. Cum să creezi un spaţiu de piaţă necontestat şi să faci concurenţa irelevantă
Chan Kim şi Renée Mauborgne argumentează că o concurență pe viață și pe moarte nu duce decât la un ocean roșu însângerat, în care rivalii se luptă pentru un profit în scădere. Bazat pe o analiză a 150 de mișcări strategice (acoperind peste 100 de ani și 30 de ramuri industriale), autorii demonstrează că succesul durabil vine nu din înfruntarea concurenților, ci din crearea de „oceane albastre” – noi spații de piață nevalorificate, pregătite pentru creștere.
Strategia oceanului albastru prezintă o abordare sistematică prin care concurența devine irelevantă și schițează principiile și instrumentele pe care orice organizație le poate utiliza pentru a crea și a capta propriile oceane albastre.
Această ediție revizuită și adăugită include:
– O nouă prefață a autorilor: „Ajutor! Oceanul meu se înroșește“
– Informații la zi pentru toate cazurile și exemplele din carte
– Două capitole noi și un al treilea capitol extins – aliniere, reînnoire și capcane ale oceanului roșu – care răspund la cele mai presante întrebări puse de cititori în ultimii zece ani.
Victoria Books:
Copilul nimănui. Biografia completă a lui Eric Clapton – de Paul Scott
Talentul dumnezeiesc de chitarist al lui Clapton a fost dublat de un talent aproape la fel de mare pentru autodistrugere. El n-a ezitat niciodată să spună adevărul despre bătăliile pe care le-a purtat cu băutura și drogurile – sau despre efectul uneori catastrofal al acestora asupra celorlalți oameni din viața lui, inclusiv asupra primei lui soții, Pattie Boyd. Dar fără aceste eșecuri personale majore, probabil că n-ar fi avut niciodată parte de succesele care i-au adus milioane de fani în întreaga lume. Povestea lui Clapton înseamnă un drum lung, dar încununat de succes, spre abstinență, mântuire și fericire.
Copilul nimănui descrie remarcabila călătorie a lui Clapton: puteți găsi aici muzica, femeile, drogurile, mașinile, chitarele, suferința și triumfurile lui. Cartea cuprinde interviuri cu unii dintre apropiații lui Clapton a căror mărturie n-a mai fost consemnată până acum. Ea explorează moștenirea muzicală pe care a lăsat-o în calitate de păstrător al tradiției bluesului și de unul dintre cei mai influenți muzicieni din generația sa.
Ronnie. Autobiografia lui Ronnie O’Sullivan
Talentul superior și perspicacitatea uluitoare ale lui Ronnie O’Sullivan l-au definit ca fiind cel mai spectaculos jucător de snooker. Cu toate acestea, cariera sa sportivă, marcată de performanțe incredibile, a fost dublată constant de căderile unei vieți afectate de autocompătimire, prăbușiri și depresii. De pe culmile succesului pe fundul prăpastiei și înapoi, Ronnie dezvăluie cu sinceritate toate detaliile unei vieți care l-a făcut campionul imbatabil, dar care nu o dată l-a dus în stadiul de a pierde totul. Impresionantă, inspirațională și brutal de sinceră în descrierea a ceea ce înseamnă geniul, dar și a ușurinței cu care acesta poate fi irosit.
Ediția în limba română este însoțită de note explicative ale unor locații din Marea Britanie, ale expresiilor din argoul londonez sau ale unor noțiuni din jocul de snooker, fără de care traducătorul a considerat că s-ar fi pierdut prea mult din savoarea povestirii.
Publica Extra:
Noua colecție reunește cărți de activități și alte proiecte editoriale destinate învățării sau exersării unor deprinderi creative și recreative.
Dincolo de linii. Colorează 119 lucrări de artă contemporană
Curator: Souris Hong
Souris Hong este pasionată de artă, susținătoare entuziastă a ideilor din zona artei. Este cofondatoare a Creative Cabal, o agenție care impresariază artiști vizuali și se ocupă de promovarea talentelor, muzicienilor și sportivilor în mediul virtual.
”Fiica mea, Lulu, a fost sursa mea de inspirație pentru această carte. Puștoaica are zeci de cărți de colorat din toată lumea, dar, cu toate acestea, tot desenele lui Moebius și Andy Warhol le preferă. Lui Lulu i‐a plăcut mereu să coloreze operele de artă ale artiștilor consacrați. Privind‐o, m‐am întrebat: „N‐ar fi interesant ca Lulu să coloreze și lucrările tăticului ei artist și pe cele ale prietenilor lui?“. La momentul respectiv, mi‐am imaginat o carte de colorat cu lucrările artiștilor din tagma noastră. Și așa a luat naștere DINCOLO DE LINII.
Lucrez cu artiști vizuali de mai bine de cincisprezece ani, așa că proiectul a prins contur foarte repede. Toți au fost încântați de idea unei cărți de colorat cu desene realizate de peste o sută de artiști geniali, printre care animatori, desenatori, artiști plastici, artiști grafici, ilustratori, muzicieni, artiști amatori, fotografi, grafferi și creatori de jocuri video. Rezultatul îl veți vedea în paginile acestei cărți.”
Brain Pickings: Această colecție încântătoare este o invitație la a admira, a savura și a descoperi frumusețea și inventivitatea care stau în spatele infinitelor și fascinantelor permutații al unor simple linii.
Huffington Post: Această carte de colorat destinată iubitorilor de artă ar putea fi cea mai bună pe care ați văzut-o vreodată.