Stiri

Nou la Editura Herald: Filosofia lui Pitagora, de Antelme E. Chaignet

Despre carte:

Autorul anonim al scrierii Despre viata si poezia lui Homer sustine ca Pitagora ar fi imprumutat de la Homer dogma nemuririi sufletului, teoria migratiilor succesive ale acestuia, doctrina numerelor (unde unitatea este principiul binelui iar diada principiul raului), stiinta muzicii si arta de a o folosi in scopuri morale si religioase. Imitandu-si maestrul, pitagoricienii nu au ezitat niciodata sa utilizeze versul pentru a moraliza sufletele, recomandand purificarea trupurilor prin arta medicinei si sufletele prin arta muzicii. Muzica se uneste cu poezia in cantec, iar cantecul, pentru pitagoricieni, este unul din cele mai desavarsite mijloace de purificare si educatie, una din formele cele mai inalte de expunere a ideilor morale; caci muzica, in opinia lor, face sa patrunda in suflet si in trup armonia si ritmurile ei, adica sanatatea si virtutea. In sfarsit, Versurile de Aur, care apartin cu siguranta Scolii Pitagoreice, sunt o dovada autentica a caracterului poetic pe care filosofia pitagoreica l-a pastrat mereu, si care se manifesta atat in esenta doctrinelor sale cat si in forma in care acestea s-au dezvoltat.

„Dupa parerea pitagoricienilor, numerele, proprietatile si combinatiile de numere sunt cauzele a tot ceea ce exista si a tot ceea ce devine, a tot ceea ce a fost si s-a preschimbat, de la origini si pana astazi. Pentru pitagoricieni, chiar si lumea insasi, in unitatea ei, este constituita de catre numar si nu exista alt numar in afara celui care constituie lumea. Cerul sau lumea, dupa cum spuneau pitagoricienii, reprezinta o armonie, adica un numar. Numarul este chiar fiinta. El este fiinta in toate categoriile fiintei; el este elementul material, elementul formal; el reprezinta cauza… Numerele par a fi deopotriva transcendente si imanente.”

Aristotel

Despre autor:

Antelme-Edouard Chaignet a fost istoric si profesor francez. A predat filosofia si literatura veche la Facultatea de Litere din Poitiers si la Prytanee de la Fleche din Saint-Cyr. Printre operele sale remarcabile, in afara studiului de fata, mentionam Histoire de la psychologie des grecs (Istoria psihologiei grecilor) si La Rhetorique et son histoire (Retorica si istoria ei). Filosof apropiat de eruditul Victor Cousin, a publicat de asemenea o lucrare de estetica, intitulata Les principes de la science du beau (Principiile stiintei frumosului). Alte lucrari publicate: Theorie de la declinaison des noms en Grec et en Latin d’apres les principes de la philologie comparee (Paris, Ernest Thorin), Histoire de la psychologie des grecs. Tome premier: avant et apres Aristote (Paris, Hachette).

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (13 – 19 octombrie 2014)

Jovi Ene

Sfârșitul lumii vine toamna aceasta în DORIAN – Spectacol de dans contemporan

Jovi Ene

Cartea regală de bucate aduce o Seară regală cu bucate cititorilor Curtea Veche Publishing

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult