Stiri

Noi titluri de Orhan Pamuk, Vladimir Nabokov si Jack Kerouac, in pregatire in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”

Si in luna februarie, colectia „Biblioteca Polirom” continua sa ofere cititorilor titluri de referinta din literaturile lumii: atit traduceri inedite din operele unor scriitori apreciati precum Orhan Pamuk, Vladimir Nabokov sau Jack Kerouac, cit si carti semnate de autori care vor aparea in premiera in limba romana, precum Sofi Oksanen sau Kate Williams.

Dupa ipostaza de memorialist a lui Orhan Pamuk, ilustrata de volumul Istanbul, tradus in urma cu citeva luni in limba romana, Editura Polirom le propune cititorilor autohtoni o noua infatisare a laureatului Nobelului literar: aceea de eseist. Volumul Romancierul naiv si sentimental (traducere din limba engleza de Rebeca Turcus), o interpretare impresionanta a faptelor care se petrec in mintea romancierului, este una dintre cele mai formidabile tentative de elaborare a unei teorii a romanului intreprinse de un practicant al scrisului: „Fermecatoare, autoreflexiva si meditativa!”. (The Guardian)

Primul roman pe care Vladimir Nabokov l-a scris dupa ce s-a stabilit in America si cel mai provocator din punct de vedere politic, Blazon de bastard, va intra in librarii in urmatoarele saptamini. Carte clasica a literaturii moderne, Blazon de bastard apare in traducerea Ancai-Gabriela Sirbu.

Pe lista noilor aparitii se afla si un nou titlu de Jack Kerouac, scriitorul-emblema al „Generatiei Beat”. Volumul Oceanul e fratele meu, aparut in traducerea lui Ciprian Siulea, este o antologie de texte inedite, care contine, printre altele, asa-numitul „roman pierdut” al lui Jack Kerouac, prima sa scriere de anvergura, descoperita recent printre hirtiile personale ale autorului. Editia in limba romana este insotita de fotografii inedite din arhiva scriitorului.

O noua editie, revazuta, a volumului Masca Mortii Rosii si alte povesti de Edgar Allan Poe va intra de asemenea in librarii in prima saptamina a lunii februarie. Tradus integral de Liviu Cotrau, textul noii editii este precedat de un studiu introductiv si completat de numeroase note si comentarii.

Cea mai importanta prozatoare finlandeza din noua generatie, Sofi Oksanen, va aparea, peste doua saptamini, in traducere in colectia „Biblioteca Polirom”, cu cel mai important roman al sau: Purificare (traducere din limba finlandeza de Adela Victoria Korshin). Bestseller international, publicat pina acum in 41 de tari, cartea – recompensata in 2010 cu prestigiosul Femina Etranger – este o tragica istorie de familie, cu povesti infioratoare ale trecutului impletite cu momente de uluitoare tandrete.

O alta scriitoare tradusa in premiera in limba romana in colectia „Biblioteca Polirom” este Kate Williams. Cartea pe care Editura Polirom le-o propune cititorilor autohtoni in luna februarie este chiar cel mai recent roman al scriitoarei de origine britanica, Placerile barbatilor (traducere din limba engleza de Miruna Voiculescu), un roman istoric, amintind de Parfumul lui Patrick Suskind, care descrie in culori grotesti si deosebit de vii societatea de la inceputul domniei reginei Victoria, marcata de lipsuri cauzate de criza financiara si de violenta pe care acestea o nasc.

Mikkel Birkegaard, autorul bestsellerului Biblioteca umbrelor, una dintre marile surprize ale literaturii daneze contemporane, revine in atentia cititorilor romani cu cel mai recent roman al sau, Condamnat la moarte (traducere din limba daneza de Gabriela Sauciuc). Plina de mister si suspans, cartea este povestea lui Frank Fons, un autor de romane politiste, celebre pentru descrierile amanuntite ale unor crime extrem de singeroase, intimplari livresti pe care cineva incepe sa le puna in practica, adevarate copii la indigo. Numai ca, spre deosebire de romanele sale, nu se gaseste nici un detectiv superinteligent care sa prinda criminalul, asa ca va trebui sa-si conduca propria investigatie.

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Hillbilly Elegy, Over the Moon

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Odiseea căpitanului Cousteau”, de Alexandru Marinescu

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (18 – 24 ianuarie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult