Stiri

LECTURNA – lectură publică la BMB, la „Nocturna Bibliotecilor”

affiche#9VINERI, 25 septembrie 2015, de la ora 21:00, în „Grădina de citit” a Bibliotecii Metropolitane București, vor citi pentru public Gabriel H. Decuble, Marius Surleac și Ion-Valentin Ceaușescu. Moderatorul acestei ediții este Răzvan Țupa. Accesul publicului la eveniment este gratuit și se poate face cu începere de la 20:30.

Doar de această dată, „Lectura de Joi” se mută vineri, de dragul publicului prezent la „Nocturna Bibliotecilor”. Pornind de la tema „Citadela Cărților”, în intervalul 18:00–02:00, în ziua de 25 spre 26 septembrie, publicul bucureștean poate interacționa cu evenimente interesante şi atractive, și pot asista la happening-uri inedite, în spaţiile Bibliotecii Metropolitane București și Bibliotecii Naționale a României.

Despre invitați de vineri:

Gabriel H. Decuble (n. 1968), este poet, prozator, eseist, traducător şi predă Istoria Literaturii Germane şi Literatură Comparată la Universitatea din Bucureşti. A publicat trei volume de poezii şi un roman în limba română, mai multe volume ştinţifice în limba germană, a editat antologii şi volume colective în română şi germană.

Marius Surleac este fizician.

Publică poezie în majoritatea revistelor românești. Colaborează cu Chris Tănăsescu pe traducere de poezie contemporană americană. Scrie poezie în limba engleză, în reviste din Statele Unite ale Americii / America, Marea Britanie, Mexic, Canada, Franța, Austria, Serbia.

A debutat în 2011 cu volumul „Zeppelin Jack”, Editura Herg Benet.

Traducerea volumului „Propaganda Factory, or Speaking of Trees”, de Marc Vincenz, urmează să fie publicată curând la Editura Tracus Arte.

Ion-Valentin Ceaușescu s-a născut pe 24 februarie 1989, în Horezu, Vâlcea. A absolvit Facultatea de Litere (secția de Literatură Universală și Comparată) și un master de Teoria Literaturii / Literatură Universală, ambele în cadrul Universității din București. Încearcă să înțeleagă mai bine piața de carte în calitate de librar.

A colaborat cu mai multe reviste, ca editor și contributor: Accente Culturale, Lectura, Poesis International, Tiuk!, Revista de Povestiri, Conta. În prezent este redactor-șef adjunct al revistei Semne Bune.

În reviste, a debutat cu un articol în Accente Culturale și cu un poem în Lectura, iar editorial a debutat cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni Reale”, editura Humanitas, 2013, coordonat de Florin Piersic Junior. Debutul în volum individual a fost în 2015, cu volumul de poezie „La o țigara cu umbrele”, Editura Karth, imprint Herg Benet Publishers.

Despre moderator:

Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat, „fetiş” (2001), a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, „fetiş – o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. A mai publicat „corpuri româneşti” (2005) la editura Cartea Românească şi „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” la Casa de Editură Max Blecher.

A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum, pe care a condus-o ca redactor-şef din 2005 până în 2007. În perioada 2006 – 2008 a fost redactor-şef al revistei Cuvântul. Din 2010 lucrează la cotidianul bucureştean „ring”.

Până acum, a participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău, Târgovişte, Chişinău şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma şi Zagreb).

Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile „Poeticile cotidianului”, iar din septembrie 2010 a lansat „AtelieRelationale”, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Răzvan Ţupa este membru Pen Club România şi scrie pe www.poetic.ro.

În septembrie anul acesta, a fost publicat la editura Casa de pariuri literare (CDPL) volumul „Poetici relaţionale. Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Ţupa”.

–– ––

Lectura de joieste un proiect cultural organizat de Agenția culturală AdLittera, care cuprinde 10 întâlniri cu publicul rezident bucureștean, într-un spațiu cald și prietenos, cu scriitori consacrați şi debutanți.

Scopul acestei acțiuni este, în primul rând, acela de a încuraja dialogul cultural, încercând să aducă scriitorul mai aproape de public. Dorim ca literatura să nu mai fie percepută ca o nișă a elitelor; scriitura este într-adevăr un act artistic care nu este la îndemâna oricui, dar lectura poate deveni o obișnuință dacă o plasăm într-un mediu confortabil.

Al doilea sezon (2015) de lecturi publice la BMB i-a avut invitați pe Florin Iaru, Anca Vieru și Cristina Andrei, Mihai Duțescu, Bianca Dobrescu și Ciprian Măceșaru, Răzvan Petrescu, Andrei Ruse și Cristian Fulaș, Ioana Nicolaie, Miruna Vlada și Iulia Militaru, Corina Bernic, Sorin Gherguț și Florin Dumitrescu, Ana Maria Sandu, Adela Greceanu și Mihai Radu, Alex Tocilescu, Luca Dinulescu și Bogdan Munteanu, Călin Torsan, un cristian și Cosmin Manolache.

Așadar, invităm bucureștenii pe 25 septembrie, începând cu 20:30, la evenimentul „LECTURNA”, pentru o seară de poezie în cadrul acțiunii comune a tuturor bibliotecilor publice din România. Evenimentul începe la ora 21.00 și are loc la sediul Central al Bibliotecii Metropolitane București, în „Grădina de citit”, Str. Tache Ionescu 4.

Cum stă bine oricărei comunități online, vă invităm pe pagina FB pentru „like”, „share” și „comment”.

––

Acțiune culturală recomandată de: Radio România Cultural, radio Sport Total FM, Semne Bune, Observatorul Cultural, Bookblog, Filme-cărți, Bookaholic, Ceașca de cultură, Serial Readers, Book Hub, România pozitivă, Revista de povestiri, tiuK și Agenția de carte.

affiche#9_cr

Articole similare

Concurs: Câștigă trei cărți ”Negru și Roșu”, de Ioan T. Morar! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Netflix lanseaza teaserul oficial pentru serialul original romanesc Subteran si anunta actorii principali

Jovi Ene

Lansare de carte: Povestea domnitei Marina si a basarabeanului necunoscut, spusa de Tatiana Niculescu Bran

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult