Stiri

Lansarea volumului „Tarile Romane intre Imperiul Otoman si Europa crestina”, de Bogdan Murgescu

Editura Polirom, în parteneriat cu Cărtureşti Verona (str. Arthur Verona, 13-15, sector 1), vă invită miercuri, 22 februarie, de la ora 18.00, la lansarea celui mai recent volum apărut în colecţia „Historia”, Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină, semnat de Bogdan Murgescu, unul dintre cei mai importanţi istorici români.

Alături de autor, vor lua cuvîntul prof. dr. Ioan Pânzaru şi dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Moderator: Oana Boca, director imagine editura Polirom

Cartea, apărută şi ca eBook, reprezintă un bilanţ de etapă, reunind cercetări realizate timp de mai binee două decenii şi jumătate cu privire la istoria Ţărilor Române la sfârşitul Evului Mediu şi în epoca modernă timpurie.

Volumul oferă o imagine complexă a Ţărilor Române, de la situaţia politică şi evoluţia comerţului pînă la raporturile dintre economie, finanţe şi activitatea militară, valorificînd documente ale vremii şi avansînd unele teze incitante privitoare la istoria acestei regiuni la sfîrşitul Evului Mediu şi începutul epocii moderne.

Secolele XV-XVIII au o importanţă fundamentală în istoria omenirii: acum se conturează harta lumii moderne, se definesc mecanismele economice, sociale şi culturale ale acesteia şi se afirmă primatul Europei la scară globală. În Ţările Române, această perioadă este marcată de figurile unor mari domnitori şi de rezistenţa antiotomană, dar şi de probleme economice şi sociale.

Din cuprins:

Dimensiunea europeană a domniei lui Ştefan cel Mare • Mihai Viteazul – medieval sau modern? • „Fanarioţi” şi „pǎmînteni”. Religie şi etnicitate în definirea identitǎţilor în Ţǎrile Române şi în Imperiul Otoman • Anul 1711 şi filorusismul românesc în secolul al XVIII-lea • Cîteva observaţii pe marginea datoriilor domnitorilor Ţării Româneşti şi Moldovei în 1594 • Impactul conjuncturii europene asupra comerţului românesc în a doua jumătate a secolului al XVII-lea • Ţǎrile Române în epoca modernǎ timpurie

Carte recomandată de: Cărtureşti

Bogdan Murgescu, unul dintre cei mai importanţi istorici români de la ora actuală, este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi din 2011 preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.

În 1998  este distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române pentru lucrarea Circulaţia monetară în Ţările Române în secolul al XVI‑lea (1996).
Alte lucrări publicate: Istorie românească – istorie universală (600‑1800) (1994), A fi istoric în anul 2000 (2000), Istoria României în texte (coord., 2001).

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: Revoluţia română din decembrie 1989. Istorie şi memorie (coord., 2007) şi România şi Europa. Acumularea decalajelor economice (1500‑2010) (2010), volum distins în 2011 cu Premiul „Historia Magistra Vitae”, Premiul „CriticAtac” şi Premiul „Eugeniu Carada” pentru Economie.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 13 – 15 mai 2011

Delia Marc

La ce să te uiți de 1 decembrie | Netflix

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Chihlimbar”, de Cătălin Pavel

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult