Editorial Stiri

Lansare de carte „Ministerul Lucrarilor Publice 150 de ani”

„Ministerul Lucrarilor Publice 150 de ani”, de Nicolae St. Noica
Editura Vremea, Colectia “Planeta Bucuresti”, 2012
Lector Maria Giugariu
Fotografii din colectia Nicolae St. Noica
Realizat la Impremeria Arta Grafica Bucuresti

Dupa ce marti seara (marti 13), pe o straduta prost luminata m-am impiedicat de unul dintre multele santuri abia sapate care isi asteapta finalizarea lucrarilor (si mi-am ranit genunchii si palmele), dupa ce marti spre miercuri noapte mi-a curs ploaia prin tavanul dormitorului (toata vara administratia blocului, dar si edilii orasului au tot amanat reparatiile), miercuri dimineata mi-am oblojit sufletul si mintea zdruncinate si am dat curs invitatiei Editurii Vremea si a Bancii Nationale – gazda,  de a participa la lansarea unei noi carti a domnului ministru Nicolae St. Noica. In incinta Bancii Nationale a Romaniei, o cladire impresionanta in care nu am mai patruns pana in prezent.

Un volum superb realizat grafic la una dintre imprimeriile cu staif si traditie pe meleagurile noastre si prefatat de catre Academician Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale, care ne spune: “In cartea de fata Nicolae Noica nu insista asupra acestor constructii de anvergura (<Micul Paris> nota mea). Doar le aminteste. Dar insista asupra personalitatilor care au contribuit la inaltarea lor. Cercetarile Domniei Sale, prin dosare cu file ingalbenite si albume cu vechi fotografii, scot la iveala planuri, documente scrise si imagini de epoca. Sunt descrisi pasii facuti pentru realizarea acestor constructii. N-o sa rezum, in cuvantul inainte pe care am acceptat cu placere sa-l scriu, toate detaliile. Voi reveni insa asupra unor intrebari la care raspunsul nu-l avem inca in totalitate. Recapitulez intrebarile: a) Cum a fost posibil ca o tara abia iesita din feudalism sa-si ridice o infrastructura atat de de dezvoltata? 2) Cine a finantat toate aceste lucrari? 3) Cine le-a infaptuit? 4) Cine a organizat constructia lor?

O parte din substanta raspunsurilor o veti gasi in paginile acestui volum, rodul muncii unui “cercetator al zidirii” si un confident “al zidurilor care vorbesc”, dupa cum il numeste Adrian Vasilescu, consilier BNR, pe inginerul Nicolae St. Noica.

Nu am citit inca volumul, doar l-am rasfoit si mi-am pastrat placerea ca tarziu in noptile urmatoare si in linistea orasului despre care ne destainuie autorul, sa il parcurg pe indelete: texte, facsimile, fotografii, marturii inedite.

Primul capitol numit “Ganduri despre o mare institutie: Ministerul Lucrarilor Publice” debuteaza cu citatul Civilizat nu este cel ce stie multe numai pentru sine si pentru epoha sa, ci acela care isi comunica cunostintele si le lasa mostenire la posteritate, spre a folosi si ajunge mai departe cu dansele” – Ion Heliade Radulescu.

Sediul Ministerului, construit intre anii 1906-1910, arhitect Petre Antonescu. Constructor ing. Elie Radu

Ceea ce vreau sa va impartasesc acum sunt cateva impresii legate de mesajele vorbitorilor la aceasta elevata lansare de carte.

In primul rand trebuie sa relevez faptul ca toate luarile de cuvant au subliniat deosebitul respect si admiratie pentru omul si profesionistul Nicolae St. Noica, coborator din “boierii pamantului si ai mintii romanesti” (Presedintele Emil Constantinescu).

Pentru inceput, cu vana sa specifica de ziarist cu vechi state de serviciu, Dl. Adrian Vasilescu ne-a pus in fata o problema pe atat de simpla si logica in viziunea inaintasilor nostri, dar pe atat de inabordabila si complicata pentru contemporanii care ne diriguiesc supravietuirea si dezvoltarea, aceea a celor patru cercuri concentrice ca mantra a dezvoltarii unui oras,  a unei tari, a unei natiuni moderne: buricul, centrul, il reprezinta EDUCATIA, INVATAMANTUL; urmeaza al doilea cerc, acela al DRMURILOR; cel de-al treilea cerc il reprezinta CAILE FERATE si ultimul, dar nu cel din urma, INTREPRINDERILE. Si toate aceste cercuri au fost bine puse in opera si instrumentate de specialisti romani cu inalte studii tehnice in tara si in strainate si devotati profesiunii lor si interesului tarii.

Dl. Prof. Univ. Dr. Emil Constantinescu a subliniat faptul ca acest volum releveaza relatia stransa dintre constructor si constructiile sale, subliniaza importanta institutiilor solid constituie in scopul dezvoltarii urbane moderne si a insistat asupra faptului ca in toata activitatea sa publica specialistul Nicolae Noica a vadit o larga viziune strategica Astfel, in eforturile sale in calitate de Ministru al Lucrarilor Publice, a pus la punct cateva proiecte-directii de mare importanta si substanta: programul alimentarii cu apa potabila a satelor tarii, programul ANL si programul identificarii si tabelarii cladirilor cu factor ridicat de risc seismic (bulina rosie). Totodata Domnia Sa ne-a impartasit si convingerea ca un specialist competent dublat de un om onest, precum Ministrul Noica poate influenta in bine soarta unui oras, comandament pe care l-a dus de multe ori la indeplinire in functiile pe care le-a detinut. Si a incheiat Dl. Presedinte Constantinescu citand din Ex libris – poezia lui Tudor Arghezi “ Carte frumoasa, cinste cui te-a scris!”.

P.S. Varlaam l-a numit pe Nicoale Noica “boier al spiritului”, subliniind sprijinul pe care acesta il acorda proiectului Catedralei Mantuirii Neamului.

Dl. Prof. Univ. Dr. Stelian Tanase, scriitor, iubitor si aplecat cercetator al istoriei Bucurestilor, a spus ca aceasta lucrare “este o carte de curaj”, pentru ca ne arata ca in Romania a existat o istorie glorioasa a constructiilor, a legislatiei aferente si a oamenilor care si-au dat obolul. “Calitatea elitelor”!!!  Au disparut azi aceste elite sau sunt in evanescenta si sugrumate de grosolana dospire a mediocratiei? Si a mai subliniat Stelian Tanase, care a reusit sa citeasca integral volumul, ca este scris bine, alert, fara lungiri inutile, intr-un stil influentat de formatie inginereasca a autorului.

Domnul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric si genealog a subliniat faptul ca cititorul care parcurge acest volum va face cunostinta cu “personalitati care si-au unit timpul, competentele, eforturile si banii” pentru edificarea Romaniei moderne. “Modele de invatatura cetateneasca si spirit civic”. Pana la punctul 1947, dincolo de care in Romania s-a construit cu pret de sange si moarte si …subliniez eu … s-a demolat criminal!!! Si cand multi dintre marii specialisti si demnitari publici care ne-au inscris in randul civilizatiei europene, au pierit in inchisorile comuniste.

Doamna Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea si care strabate vremurile alaturi de fiecare volum si autor lansat, ne-a imparasit ca “aceasta carte ne spune cine suntem – respectiv urmasii unor oameni integri care au realizat ceva solid si nepieritor”. Ei sunt “meritocratia” Romaniei. Si “asteptam momentul cand civilizatia trebuie sa se reintoarca spre trecutul ei sanatos”. Nu este vorba despre “o nostalgie handicapata, ci despre o atitudine luptatoare, valorificanta”.

Doamna Silvia Colfescu a multumit in mod deosebit Bancii Nationale a Romaniei, “o institutie pura care indeplineste modelul european de sprijin al culturii”.

In final, autorul volumului a multumit antevorbitorilor sai si celor prezenti in sala si a ales sa prezinte o selectie de imagini vorbitoare-convingator despre istoria, realizarile si specialistii Ministerului Lucrarilor Publice (la care trebuie revenit ca la o speranta luminoasa si solida a viitorului nostru) – selectie debutand cu firmanul de la 1862 semnat de Suleiman Pasa si decretele din 1862 semnate de domnitorul Al.I. Cuza “spre formarea noului minister al Romaniei, cu ocazia realizarii unirii definitive”!

O carte densa, pe care ne-o recomanda Academician Mugur Isarescu la cuvintele caruia revin in final: “…remarc ca merita sa fie citita aceasta noua carte scrisa de Nicolae Noica. Se vede limpede ca tema il preocupa, il pasioneaza si il arde. Fapt firesc pentru un remarcabil intelectual care, ca ministru, a raspuns de constructii; ca profesor ii invata pe studenti stiinta de a construi; ca inginer, proiecteaza constructii; iar ca <istoric al zidirilor> s-a dovedit a fi un atent si profund cercetator al arhivelor, scotand la lumina, in carti remarcabile, vocatia de a construi. De a construi durabil si monumental.

Articole similare

Nou la Editura Herald: ‘Misticism si logica’ de Bertrand Russell

Jovi Ene

Mișcarea romantică a lui Alain de Botton – romanul „Sex, shopping şi un roman”, în premieră la Librăria Humanitas de la Cişmigiu

Andreea Andrusca

Unde s-au filmat ”The Lord of the Rings” și ”The Hobbit”?

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult