Joi, 18 noiembrie, de la ora 18.00, la Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Litere, Sala de Lectura) va avea loc conferinta „Celan-Fondane: exil si eternitate – dialog intre Norman Manea si Edward Kanterian”. Gazdele intilnirii vor fi Liviu Papadima si Carmen Musat.
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Universitatea din Bucuresti, Institutul Francez, Ambasada Frantei in Romania, Editura Polirom, Editura Hasefer si revista Observator cultural.
„Tema se refera la doi mari scriitori – unul de limba romana si franceza, celalalt de limba germana – legati prin nastere sau limba de Romania, emigrati ambii, in perioade diferite, la Paris, de unde unul a fost deportat si ucis la Auschwitz iar celalalt s-a sinucis, in Sena, dupa ce a retrait prin poezia sa Holocastul in care isi pierduse parintii. Unul ars, celalalt inecat, urmarea aceleiasi catastrofe. Diferiti ca lirica si din multe alte puncte de vedere, ei se contopesc, cumva, prin apa si foc, in martiriul acesta.” – Norman Manea
Intilnirea de la Bucuresti este continuarea unui dialog inceput in 1999, reflectat in volumul Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian publicat in acest an de Norman Manea la Editura Polirom. Atingind toate controversele „fierbinti” ale acestei perioade – culturale, politice si ideologice, internationale sau romanesti – de la Holocaust si antisemitism la problema irakiana si islamism, de la icoana ca manifestare a religiei pina la scriitori si opere marcante ale literaturii moderne, cei doi interlocutori schiteaza un tablou plin de culoare al finalului de secol XX si al inceputului noului mileniu.
„«Trei dezbateri esentiale», crede Edward Kanterian, as fi provocat in Romania ultimelor decenii. Nu stiu cit de esentiale, dar stiu prea bine cit de apasatoare si prelungite au fost urmarile. Deci: de ce, pentru ce, cu ce folos ma supun unor riscuri previzibile? Ezitarile nu au fost putine, chiar daca au fost invinse, pina la urma, de o instinctiva si puerila indirjire de a ramine «moraliceste viu» (tocmai prin imprudenta si nestapinire). Sa ramin, de fapt – mai modest si mai exact spus –, eu insumi. Un raspuns fara inalte indreptatiri morale, fara disculpari sau somatii. Asemenea deloc laudabila si imprudenta consecventa, ca si tematica fara frontiere (chiar cind e inevitabil particularizata) scot, poate, aceste dialoguri din cadrul stramt si efemer al «ograzii» locale…” – Norman Manea
Norman Manea (n. 1936, Suceava) este in prezent profesor de literatura europeana si „writer in residence” la Bard College, New York. Pina in 1986, anul plecarii din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). In 1992 a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur, in 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de „Literary Lion” al bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera omnia”, iar in 2006, Premiul Medicis Etranger pentru Intoarcerea huliganului. In 2010 guvernul francez i-a acordat distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”.
Editura Polirom a iniţiat in 2008 seria de autor Norman Manea in cadrul careia au aparut, pina in prezent, volumele: Intoarcerea huliganului, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow, Vorbind pietrei, Atrium, Variante la un autoportret, Vizuina, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Plicul negru si Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian. Detalii, aici.
Edward Kanterian preda filosofia la Jesus College, Oxford, si este specializat in metafizica lui Kant, in opera lui Gottlob Frege si in filosofia limbajului. A publicat lucrarile Analytische Philosophie (Campus, Frankfurt/ New Zork, 2004) si Ludwig Wittgenstein (Reaktion Books, London 2007), precum si numeroase articole in reviste de specialitate.