Stiri

Itinerarele Culturale ale Consiliului Europei

Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Institutul European pentru Itinerare Culturale au realizat in perioada 18 – 31 martie o campanie de informare asupra Programului de Itinerare Culturale ale Consiliului Europei. In cadrul acestei campanii a fost dezvoltat si un website – www.culture-routes.ro – care ofera informatii despre cadrul general al Programului, detalii despre fiecare din cele 29 de itinerare deja certificate, stiri si evenimente relevante pentru itinerarele culturale si acces la baza de date a bibliotecii Centrului de Resurse din Sibiu.

Va reamintim ca primul Centru de Resurse al Institutului European pentru Itinerare Culturale (IEIC) a fost inaugurat pe 19 mai 2010 in Sibiu. Sustinut de Consiliul Europei, el reprezinta un centru regional de asistenta pentru operatorii ce lucreaza la dezvoltarea itinerarelor culturale europene in sud-estul Europei si zona Caucazului de sud.

La ceremonia de inaugurare care a avut loc in Casa Luxembourg din Sibiu au fost prezenti:
– delegatia Marelui Ducat de Luxemburg (tara care gazduieste IEIC) alcatuita din doamna Octavie Modert, ministrul culturii, doamna Erna Hennicot-Schoepges, presedinta a IEIC, domnul Guy Dockendorf, director general pentru cultura, domnul Michel Thomas Penette, director al IEIC, domnul Jean-Marc Reding, reprezentant al Ambasadei Luxemburgului;
– reprezentantii Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN): domnul Vasile Timis, secretar de stat, doamna Irina Cajal, sub-secretar de stat in MCPN si reprezentantul Ministerului Dezvoltarii Regionale si al Turismului (MDRT): doamna Iulia Dangulea, consilier al secretarului de stat in MDRT,
– reprezentanta Directiei de Cultura a Consiliului Europei, Doamna Mariana Nitelea, directoare a Biroului de Informare a Consiliului Europei la Bucuresti (BICE),
– reprezentantul orasului Sibiu, domnul Klaus Johannis, primar al orasului, insotit de directorii organismelor specializate locale si domnul Killian Dorr, prim-preot al Bisericii Evanghelice din Sibiu.

Centrul de Resurse functioneaza ca o antena a IEIC, fiind gazduit in Casa Luxemburg din Sibiu (Piata Mica nr. 16), proprietate a Bisericii Evanghelice, ce a fost restaurata in 1999 printr-o initiativa comuna a guvernelor Romaniei si Luxemburgului si a orasului Sibiu. Centrul de Resurse are ca scop dezvoltarea itinerarelor culturale in Romania si in celelalte tari din regiune. El constituie atat un spatiu de intalnire a operatorilor din turism si cultura cat si un loc de informare si documentare.

Programul de Itinerare Culturale al Consiliului Europei a fost lansat in Europa in 1987 si urmareste cunoasterea istoriei si a patrimoniului comun, a culturii, a traditiilor, a memoriei prin intermediul turismului cultural. Aceste valori ce unesc europenii incurajeaza o mai buna intelegere a Celuilalt, dezvoltand dialogul inter-cultural si inter-religios ca baza a intelegerii si acceptarii reciproce. In acelasi timp, ele reprezinta instrumente de imbunatatire a calitatii vietii si surse de dezvoltare locala sociala, culturala si economica.

Itinerarele Culturale reprezinta un cadru de cooperare intre guvernele Europei, in acord cu prioritatile politice ale Consiliului Europei si Uniunii Europene, promovand Europa ca principala destinatie turistica si sprijinind turismul cultural si durabil.

Articole similare

Ce se pregătește la Corint Junior în 2020

Jovi Ene

Întâlnire cu Mircea Cărtărescu, dialog cu Adela Greceanu și Matei Martin

Jovi Ene

Lansarea volumului Bosnia. Partaj, de Miruna Vlada, la Cărtureşti Verona

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult