Stiri

Interpretări ale realității #4

Seria de întâlniri “Interpretări ale realității” continuă cu o discuție care pornește de la volumul „Mașinăria de minciuni”, apărut în 2023, la Editura Paralela 45, în traducerea lui Claudiu Neacșu. Câteva dintre temele centrale vor fi: fake news și roboți înșelători, propaganda generată de inteligența artificială și vulnerabilitatea individului în fața tehnologiilor care ne influențează alegerile politice.

Invitați:

🎙Ioana Jigau, psiholog clinician, psihoterapeut sistemic de cuplu și familie, executive coach și co-autor al cărții Metaskills of highly charismatic leaders.

🎙Cătălin Gomboș, jurnalist. Între 2003 și 2008 a fost corespondent de război Radio România în Irak și Afganistan; interesul său pentru Orientul Mijlociu datează însă din perioada 1993 – 1997, când a locuit și a studiat în regiune. Între 2009 și 2012 a fost corespondent Radio România în Republica Moldova.

Moderează:

🎙Cătălina Bălan, absolventă a secției franceze a Facultății de Științe Politice, Universitatea din București (2017) și a unui Master de Diplomație în Economia Internațională, Academia de Studii Economice, București (2019). În prezent, este doctorandă a Școlii Doctorale a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București.

🖥️ La fel ca un motor, mașinăriile de minciuni sunt construite din mai multe piese. Atunci când toate componentele funcționează bine, sunt șanse mari ca mașinăria să manipuleze cu succes opinia publică. În cadrul discuției invitații vor analiza și mecanismele tehnologice care produc și promovează știri false pentru a modela agenda publică și a determina comportamentul oamenilor la vot, dar și felul în care ne afectează expunerea permanentă la ecrane luminoase, dezinformare online, despre fake news și propagandă.

📍 Philip N. Howard este profesor la Universitatea Oxford și director al Programului pentru Democrație și Tehnologie de la aceeași universitate, cu o vastă expertiză în tehnologie, politici publice și afaceri internaționale.

📽 Evenimentul va fi transmis live pe pagina Cărturești Carusel și accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Despre seria Interpretări ale realității

💡Cum va arăta viitorul într-o lume hyper conectată și super tehnologizată? În explorarea răspunsurilor la această întrebare lansăm seria “Interpretări ale realității”, un program de evenimente care își propune să clarifice anumite idei și concepte din știința contemporană care influențează modul în care ne proiectăm viitorul și ne pregătim pentru el.

💡În cadrul acestor întâlniri lunare grupate sub titlul Interpretări ale realității ne propunem să aducem împreună pasionații de știință, inginerie, biologie, biodiversitate, astrofizică, neuroplasticitate, neuroștiință, filosofia, științei chimie – indiferent dacă sunt amatori sau profesioniști în domeniu. Cu această ocazie, vrem să oferim o șansă în plus cărților valoroase din librărie care tratează aceste teme, dar sunt mai puțin cunoscute publicului. Sperăm ca seria să angajeze în dezbatere cât mai mulți cititori și să aducă în prim-plan poveștile uimitoare de la granița științei contemporane. – Carmen Florea, coordonatoare proiect.

📍Întâlnirile sunt organizate cu sprijinul editurilor Corint, Polirom, Paralela 45, Litera, Curtea Veche, Trei, Publica, Vellant, Nemira și Humanitas.

📍Parteneri media: Revista Golan, Reading is cool, Filme-cărți.ro, Observator Cultural, Matca.

Articole similare

Filmele TIFF continua la Uranus 144 si in septembrie (program 3-9 sept)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (1 – 7 octombrie 2018)

Jovi Ene

Tango cu stil în Cafeneua Actorilor

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult