• Volumul a fost distins cu trei dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite ale Americii: Pulitzer Prize, National Books Critics Circle Award si American Book Award.
• PHILIP ROTH: „Vocea lui John Cheever este aceea a unui realist magic, iar in povestiri si in romane precum Bullet Park sau Falconer este la fel de bogata si de distincta precum a oricarui scriitor din literatura americana postbelica.”
• MALCOLM BRANDBURY: „John Cheever se afla, in literatura americana, undeva intre Scott Fitzgerald si John Updike. El scrie in povestirile lui despre dragoste si nefericire, intr-o lume in care scurtele si trecatoarele momente de frumusete sint inghitite de haosul istoriei.”
Dupa proiectele dedicate laureatilor Nobelului literar Samuel Beckett si Saul Bellow, Polirom continua seria volumelor de „integrala a prozei scurte” cu John Cheever, unul dintre cei mai importanti prozatori americani ai secolului XX, supranumit de criticii de peste Ocean „Cehov al suburbiilor”.
Publicat in Statele Unite ale Americii in anul 1978, volumul reuneste textele aparute in periodice si in colectiile anterioare de povestiri, oferind o viziune de ansamblu asupra societatii americane din a doua jumatate a secolului XX. Cartea a fost distinsa cu trei dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite ale Americii: Pulitzer Prize, National Book Critics Circle Award si American Book Award.
Scrise in acelasi stil ironic, care imblinzeste tonurile sumbre ale unei lumi marcate de razboi, povestirile lui John Cheever impletesc, in mod deliberat, destinele acelorasi personaje – ca intr-o mare familie a New Yorkului de la mijlocul secolului XX – angajate in relatii amoroase sau afaceri esuate, incercind sa faca fata snobismului suburbiilor de lux, crizei individualitatii intr-un spatiu dominat de rutina si conventionalism sau sentimentului dezradacinarii, resimtit, in mod deloc intimplator, in decorul oraselor cu cel mai pronuntat caracter turistic. Umorul pare sa fi ramas singurul aliat in obsesiva cautare a unei ordini firesti a vietii, in ciuda absurdului si saraciei vietii cotidiene.
John Cheever despre volum: „M-ar fi bucurat daca ordinea de publicare a povestirilor era inversata si eu ma prezentam mai intii ca un om ceva mai in virsta si nu ca un tinar de-a dreptul socat sa descopere barbati si femei, de altfel foarte decenti, care permit sa existe in relatiile dintre ei un erotism amar si chiar lacomie. Parturitia unui scriitor, cred, spre deosebire de cea a unui pictor, nu scoate la lumina nici un fel de aliante interesante cu marii sai maestri.
In cresterea unui scriitor nimeni nu va descoperi nimic in genul unor copii din tinerete ale lui Jackson Pollock dupa imaginile din Capela Sixtina, cu trimiteri interesante si la Thomas Hart Benton. Un scriitor poate fi vazut cum invata, stingaci, sa mearga, sa-si faca nodul la cravata, sa faca dragoste si sa manince mazare cu furculita. Pare sa fie mai tot timpul singur si incapatinat sa se instruiasca pe cont propriu. Naiv, provincial in cazul meu, deseori beat, uneori obtuz, aproape intotdeauna neindeminatic . Chiar si o selectie riguroasa a operelor timpurii ale unui scriitor nu va fi altceva decit o istorie pura a chinurilor depuse intru intelegerea economiei si a iubirii.”
John Cheever (1912-1982) si-a inceput cariera literara scriind povestiri pentru diverse reviste, printre care The New Republic si The New Yorker. A debutat editorial cu volumul de proza scurta The Way Some People Live (1943), urmat de The Enormous Radio and Other Stories (1953). A scris mai multe romane: The Wapshot Chronicle (1957, pentru care a primit National Book Award), The Wapshot Scandal (1964, distins cu Howell’s Medal for Fiction), Bullet Park (1969; Polirom, 2007 ), Falconer (1977; Polirom, 2003), Oh, What a Paradise It Seems (1982; Polirom, 2007). A mai publicat volumele de povestiri The Housebreaker of Shady Hill (1958), Some People, Places, and Things That Will Not Appear in My Next Novel (1961), The Brigadier and the Golf Widow (1964).
Volumul The Stories of John Cheever (1978; Integrala prozei scurte, Polirom, 2011) i-a adus nu mai putin de trei premii: Pulitzer Prize, National Books Critics Circle Award si American Book Award. Supranumit „Cehov al suburbiilor”, John Cheever a descris societatea americana pe un ton ironic, imblinzind viziunea sa in general sumbra asupra vietii.
3 comments
mai e mult pana la cehov, dar e un autor bun!
nu am inteles, ai citit cartea sau doar e prezentarea editurii?
E doar prezentarea editurii, Dragos, am pus articolul la „stiri”…
De altfel, sunt sigur ca mai e mult pana la Cehov, sunt de acord cu tine. Si asta, chiar daca nu l-am citit inca pe John Cheever.
E chiar interesant scrisul lui. Am luat cartea de cateva zile si am citit cateva povestiri (random) si am ramas placut impresionat. Sper sa scriu si pe blog legat de Cheever anytime soon.