Stiri

Horror stilizat în stilul lui Stanley Kubrick și Dario Argento, la filmele de gen din cadrul ZFGXI

zilele-filmului-germanProgramul ediției din acest an a Zilelor Filmului German include două thrillere, semnate de doi regizori ajunși la cel de al doilea lung metraj. Este vorba despre „Noi, monştrii”, de Sebastian Ko, și de „Sibylle”, de Michael Krummenacher, două pelicule pe care iubitorii de film din capitală le pot urmări sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 18.00, respectiv ora 20.00, la Cinemateca Eforie.

„În ultimii ani, tinerii regizori germani sunt atrași tot mai mult de filmele din zona horror & thriller, în ciuda greutăților financiare întâmpinate de astfel de producții. Deși au la dispoziție bugete modeste, acești regizori au avantajul de a nu fi rutinați și mai ales de a fi dornici de experimente și inovații”, notează criticii de la Süddeutscher Rundfunk.

Filmul lui Sebastian Ko este un thriller preponderent realist, cu premise narative de dramă a unei familii în disoluţie, dar care capătă pe parcurs surprinzătoare accente de comedie neagră. Ce este corect, ce este fals? Ce mijloace avem voie să folosim pentru a ne apăra familia și de ce suntem în stare în astfel de situații, aflăm din thrillerul semnat de Sebastian Ko. Pelicula ne propune să ne întrebăm cât de departe suntem dispuși să mergem pentru copii noștri și oferă totodată un răspuns absolut tulburător.

Lansat în 2015, filmul a obţinut șapte premii, inclusiv la „International Film Festival Reykjavik“ (2015) și la „International Film Festival Shanghai“ (2015), devenind astfel filmul german recent cu cele mai multe premii pentru regie.

Declarat de critica germană o adevărată surpriză, „Sibylle”, filmul de debut lui Michael Krummenacher, este un thriller psihologic, pendulând între simbolic şi supranatural, ale cărui note de horror stilizat amintesc de Dario Argento şi Stanley Kubrick. O peliculă în care realitatea de zi cu zi face loc unei lumi imaginare, amenințătoare, în care protagonista, arhitecta Sibylle, se pierde sub privirile noastre. Aflată în concediu în Italia, acesta este martora unei sinucideri, întâmplare care o marchează. În scurt timp, Sybille ajunge să se identifice tot mai mult cu tânăra care s-a sinucis, alunecând într-o psihoză fără ieșire. Chiar de la început – un stuntshow plin de adrenalină în care privitorii sunt catapultați – până la finalul deschis, zguduitor, suntem nevoiți să acceptăm existența irealului. Jocul precis al lui Anne Ratte Polle în rolul lui Sybille contribuie hotărâtor la reușita filmului.

Cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German are loc în perioada 4-10 noiembrie, la Cinemateca Eforie (ultima proiecție, în Control Club), un eveniment organizat de Goethe-Institut și devenit un punct de referință în agenda culturală a capitalei. Timp de șapte zile, până pe 10 noiembrie, iubitorii de film din București au ocazia să vizioneze nu mai puțin de 23 de filme recente (12 lungmetraje și 11 scurtmetraje).

Trailerul filmului „Noi, monştrii”, de Sebastian Ko – https://www.youtube.com/watch? v=mP_NezDwj70

Trailerul filmului „Sibylle”, de Michael Krummenacher – https://www.youtube.com/watch? v=9Rx0FO3odV0

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

VINERI, 4 NOIEMBRIE – DESCHIDEREA FESTIVALULUI

 Ora 19.00

COLONIA DIGNIDAD – ES GIBT KEIN ZURÜCK

Colonia, Regie: Florian Gallenberger (Durata: 110 min. / An: 2015 / N 15)

Un film tulburător plasat la graniţa dintre dramă romantică şi thriller politic, despre abuzurile puterii şi istoriei, îndoctrinare şi manipulare, limitele credinţei şi supunerii, dar şi despre puterea de sacrificiu în numele iubirii. Filmul impresionează și prin distribuţia multinaţională de top (cu Emma Watson, Daniel Brühl şi Michael Nyqvist în prim-plan).

SÂMBĂTĂ, 5 NOIEMBRIE

Sâmbătă e seara filmului de gen. Note de horror stilizat ce amintesc de Dario Argento şi Stanley Kubrick. O seară plină de suspans şi răsturnări de situaţie imprevizibile, care dovedeşte că în cinematografia germană se produc şi filme de gen notabile.

Ora 18.00

Wir Monster

Noi, monştrii; Regie: Sebastian Ko (Durata: 95 min. / An: 2015 / AP 12)

Ora 20.00

Sibylle

Regie: Michael Krummenacher (Durata: 86 min. / An: 2015 / AP 12)

DUMINICĂ, 6 NOIEMBRIE

Programul „Short Export 2016” le propune cinefililor zece producţii recente foarte variate, de la filme de ficţiune, animate sau live action, la filme experimentale. Bonus: „A Quiet Place”, film inclus anul acesta în secţiunea Berlinalei dedicată tinerelor talente ale cinematografiei germane.

Ora 16.00

SHORT EXPORT 2016

Program de scurtmetraje (Durata: 96 min. / An: 2016 / AP 12)

A Quiet Place

Regie: Ronny Dörfler (Durata: 24 min. / An: 2016 / AP 12)

Ora 19.00

DEADWEIGHT

Regie: Axel Koenzen (Durata: 88 min. / An: 2016 / AP 12)

LUNI, 7 NOIEMBRIE

Seară dedicate lui Fritz Lang, unul dintre cei mai importanţi inovatori ai limbajului cinematografic, de la a cărui dispariție se împlinesc, anul acesta, 40 de ani.

Ora 18.00

Fritz Lang

Regie: Gordian Maugg (Durata: 104 min. / An: 2016 / N 15)

Ora 20.00

M – Eine Stadt sucht einen Mörder

M: Un oraș își caută ucigașul, Regie: Fritz Lang (Durata: 117 min. / An: 1931 / N 15)

MARȚI, 8 NOIEMBRIE

Marţi este ziua dramelor de maturizare. Cei doi tineri protagonişti ai lungmetrajelor de debut din program au de depăşit obstacole uriaşe pentru a regăsi căldura căminului, alături de părinţii iubiţi.

Ora 18.00

BABAI

Regie: Visar Morina (Durata: 104 min. / An: 2015 / AP 12)

Ora 20.00

FREISTATT

Regie: Marc Brummund (Durata: 104 min. / An: 2015 / AP 12)

MIERCURI, 9 NOIEMBRIE

Miercuri este ziua incursiunilor în culturi mai mult sau mai puţin exotice. Inevitabil, protagoniştii celor două filme sunt profund transformaţi de timpul petrecut în lumi diferite de cea a lor.

Ora 18.00

Grüsse aus Fukushima

Fukushima, mon amour, Regie: Doris Dörrie (Durata: 108 min. / An: 2016 / AP 12)

Ora 20.00

Fado

Regie: Jonas Rothlaender (Durata: 101 min. / An: 2016 / AP 12)

JOI, 10 NOIEMBRIE

Zilele Filmului German 2016 se încheie triumfal cu „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!”, scris şi regizat de Oskar Roehler, peliculă care are story-ul plasat în Berlinul de Vest al deceniului nouă, cu efervescenta sa viaţă cultural-artistică, din care apar pe ecran figuri legendare precum Blixa Bargeld, Nick Cave şi Rainer Werner Fassbinder.

Program pentru copii în cadrul festivalului Kinodiseea

Ora 14.00

Ente Gut! Mädchen allein zu Haus

Norocul îi ajută pe cei curajoşi, Regie: Norbert Lechner (Durata: 95 min. / An: 2016 / AG)

Ora 16.00

Nellys Abenteuer

Aventurile lui Nelly, Regie: Dominik Wesseley (Durata: 90 min. / An: 2016 / AG)

CLUB CONTROL (str. Constantin Mille nr. 4). Intrarea gratuită.

Ora 21.00

Tod den Hippies!! Es lebe der Punk!

Moarte hipioților!! Trăiască punk-ul!, Regie: Oskar Roehler (Durata: 105 min. / An: 2015/ AP 12)

CONCERT JOLLY GOODS (Germania) / **N15 (nerecomandat minorilor sub 15 ani)  //  AP 12 (acordul părinților pentru copiii sub 12 ani)  //  AG (audiență generală)

Organizator: Goethe-Institut

Parteneri: Control Club, TIFF

Sponsori: Lufthansa, Brot Manufactur

Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O’Clock, Romania Journal, Gratuitor

zfgxi_filme_gen

Articole similare

Editura Herald la Bookfest 2018

Jovi Ene

Filme-carti.ro cauta colaboratori!

Jovi Ene

Romanul care sta la baza filmului Managerul de resurse umane, tradus la Polirom

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult