„Anul Nou care n-a fost”, filmul românesc îndelung aplaudat în festivalurile internaționale și în sălile de cinema din România, va fi disponibil online din 22 decembrie pe NETFLIX, pentru abonații platformei din România și Republica Moldova, la 35 de ani de la Revoluția din 1989.
Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (European Film Awards) în categoria European Discovery 2024 – Prix FIPRESCI, „Anul Nou care n-a fost” are la activ peste 20 de selecții în festivaluri internaționale, și 14 premii: Cel mai bun film al secțiunii Orizzonti, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai bun film, Premiul Bisato d’Oro 2024 pentru Cel mai bun scenariu și mențiunea specială pentru imagine Authors under 40 „Valentina Pedicini” acordată directoarei de imagine Boróka Biró – la Festivalul Internațional de Film de la Veneția -, Premiul Special al Juriului în cadrul Bucharest International Film Festival, Trofeul pentru Cel mai bun film la B3 Festival of the Moving Image din Frankfurt, Mențiunea specială a juriului „Molodist” International Film Festival, Kiev, Silver Atlas, premiul pentru regie și Youth Jury Prize (Premiul Juriului Tânăr) la Festivalul Internațional de Film Arras, Franța, Premiul pentru cel mai bun film (Golden Pyramid) din competiția Festivalului Internațional de Film de la Cairo, Egipt, Premiul Păunul de argint/ Silver Peacock pentru Cel mai bun regizor la Goa International Film Festival, India, precum și Marele Premiu „Aleksandar Saša Petrović” pentru cel mai bun film, Premiul „Gordan Mihić” pentru scenariu (acordat lui Bogdan Mureșanu) și mențiunea specială a juriului pentru Vanja Kovacevic (montaj), în cadrul Original Film Festival/ Festival Autorskog Filma, Serbia.
Acțiunea filmului „Anul Nou care n-a fost”, are loc în urmă cu 35 de ani, într-un moment când România fierbe, dar nimeni nu vorbește despre asta. Povești interconectate se desfășoară într-o singură zi, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică. Ne aflăm pe 21 decembrie 1989. Viața pare să continue ca de obicei, cu piese de teatru cenzurate, case demolate, proletari adunați pentru o mare demonstrație, momente artistice ale studenților care ironizează comunismul, în același timp cu spectacolele TV care se pregătesc de Anul Nou pentru glorificarea lui Ceaușescu. În disconfortul caselor neîncălzite, oamenii încă se luptă cu problemele vechi de când lumea: diferențele de opinie dintre tată și fiu, nostalgia după un fost iubit sau ura față de mama soacră. Dar, mai presus de toate, Securitatea veghează vigilent. Șase personaje și poveștile lor de viață aparent paralele se întâlnesc în anumite puncte invizibile ale acestei tragicomedii, iar la explozia unei petarde toate duc la o rezoluție comună: sfârșitul unei lumi, căderea regimului comunist în România.
După fuga unei actrițe care avea un rol important în programul patriotic de Anul Nou (Victoria Raileanu), o echipă TV (Mihai Călin, Gabriel Radu, Marian Râlea, Mircea Lăcătuș), caută soluții rapide pentru a o înlocui, la comanda reprezentantului Securității (Ion Sapdaru) și a duce la bun sfârșit sarcina filmării momentului denumit Plugușorul Patriotic. O tânără actriță de la un teatru de stat (Nicoleta Hâncu) vrea să scape de rolul patriotic pentru care este chemată la televiziunea publică. Fiul unui regizor TV (Andrei Miercure) și prietenul său cel mai bun (Vlad Ionuț Popescu), studenți, urmăriți de Securitate pentru activitatea lor artistică subversivă, plănuiesc să fugă din țară cu ajutorul unei rude (Vasile Muraru). Regizorul (Mihai Călin) trebuie să aleagă între a-și salva fiul de la exmatriculare și a-și proteja colegii, așa cum îi sugerează soția (Manuela Hărăbor). O pensionară elegantă (Emilia Dobrin) se luptă să-și păstreze amintirile înainte de demolarea casei – moment pe care nu-l poate împiedica, în tip ce fiul securist (Iulian Postelnicu) și nora ei (Ada Galeș) încearcă să o convingă de avantajele traiului la bloc. Un muncitor care-i ajută are, însă, o problemă mult mai gravă: împreună cu soția sa (Ioana Flora) încearcă să găsească soluții pentru a se proteja după ce află că fiul lor (Luca Toma) a scris o scrisoare periculoasă către „Moș Gerilă”.
Filmul scris și regizat de Bogdan Mureșanu, distribuit de Forum Film, și reprezentat internațional de compania Cercamon, va ajunge și în cinematografele din Țările de Jos, Luxemburg, Franța și Grecia.
Publicul din Țările de Jos va avea ocazia să-l vadă din 19 decembrie.
„Anul Nou care n-a fost” are în distribuție peste 40 de actori: Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora, Ada Galeș, Victoria Răileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuț Popescu, Theodor Șoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuț, Sorin Cociș, Marius Damian, Marian Adochiței, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma și mulți alții.
Boróka Biró și Tudor Platon semnează imaginea, iar Vanja Kovacevic și Mircea Lăcătuș montajul. De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Gârleanu; montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia și Victor Fulicea au realizat scenografia. Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan s-au ocupat de costume, machiaj, respectiv coafura. Castingul filmului a fost realizat de Viorica Capdefier.
Mai multe detalii pe canalele social media: Facebook – Instagram
TRAILER: https://youtu.be/GlTw6_3Ue_U
Despre Netflix:
Netflix este unul dintre liderii globali ai serviciilor de divertisment prin vizionare online, cu 283 milioane de abonați din peste 190 de țări, care se bucură de seriale, lungmetraje și jocuri într-o mare varietate de genuri și limbi. Abonații au acces nelimitat la conținut, pot reda, întrerupe și relua vizionarea oricând și oriunde, putând schimba abonamentul în orice moment.
Despre „Anul Nou care n-a fost”:
„Anul Nou care n-a fost” a fost realizat în coproducție cu: SRTV (Societatea Română de Televiziune), All Inclusive Films (Serbia) și în asociere cu Chainsaw Europe.
Ada Solomon, Viorel Chesaru, Vanja Kovacevic, sunt coproducătorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca și Adriana Bumbeș sunt producătorii executivi ai filmului.
Producători asociați: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Văncică.
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică, DACIN SARA, UCIN.
Realizat cu sprijinul: Creative Europe Media
Parteneri: Conceptual Lab by Theo Nissim, NORD, Grupul Medical Provita, BDG, Liliac, Cinema City, Emergency Medical Home, Fan Courier, Happy Cinema.
Mulțumiri: Electrecord, Universitatea Politehnică București, Compania Municipală Parking, Fundația 9 BRD, Teatrul Nottara.
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Nostalgia, Cărturești; Zile și Nopți; Cinemap; Cinepub; Psychologies; Like 5; Weekend Adevărul; Pagina de media; News.ro; Cinefan; Cinefilia; Daily Magazine; Filme-cărți; Gen, știri; IQads; Smark; Happening, Happy Fish; Haute Culture; Liternet; Movienews; Observator Cultural; Playtech; Revista FILM; Revista Golan; Urban.ro, Ziarul Metropolis; Bookhub, Bumper.Club, Bazar de muzică, Cinemaraton