Sala Majestic a Teatrului Odeon din Bucureşti a găzduit vineri, 17 septembrie 2021, lansarea versiunii româneşti a biografiei oficiale semnată de soprana Angela Gheorghiu. Intitulat „O viaţă pentru artă”, volumul se bazează pe o serie de interviuri, dialoguri cu muzicianul şi jurnalistul britanic Jon Tolansky menite să ne facă martori indirecţi la „întâmplările, persoanele, emoţiile, frământările, locurile, reuşitele, străduinţele care vreme de mai bine de un sfert de secol au fost surprinse in miile de povestioare pe care alţii le-au scris ori le-au spus” (Angela Gheorghiu) despre cea care, odată cu trecerea timpului, a devenit o veritabilă Divă a muzicii şi a culturii internaţionale.
Publicat la Curtea Veche Publishing şi cu o prefaţă semnată de Emil Hurezeanu, actual ambasador al României la Viena, volumul pune în lumină, pe de-o parte, momente importante din copilăria, adolescenţa şi studenţia sopranei, iar pe de alta ne permite, cu multă eleganţă, să pătrundem în culisele spectacolelor de operă care, începând cu debutul pe scena Royal Opera House Covent Garden (1992), au demonstrat că „Angela Gheorghiu este cea mai bună interpretă a vremurilor noastre (…), este înzestrată cu frumuseţe, cu un timbru incredibil. Are un repertoriu bogat, în multe limbi (…) şi are o notă de modernitate impresionantă” (Virginia Zeani).
Toate aceste amintiri, reunite sub semnul unei permanente recunoştinţe adusă părinţilor şi mentorilor – „oameni care m-au ajutat, cu dragoste, care au vrut să mă ajute, care au vrut să ia parte la construcţia mea” (Angela Gheorghiu) – se întrepătrund armonios cu diverse comentarii şi mărturii semnate de o serie de personalităţi marcante din lumea muzicală şi nu numai, dintre care îi amintim pe tenorii José Carreras şi Placido Domingo, dirijorii Ion Marin şi Sir Antonio Pappano şi regizorul Franco Zefirelli, deveniţi, parcă, mesageri ai unui gând comun: „Angela Gheorghiu este un simbol al scenei internaţionale de operă (…), înseamnă mai mult decât o voce puternică, mai mult decât un talent împlinit. Angela transmite eleganţă şi graţie cu fiecare pas, cu fiecare cuvânt, chiar şi dincolo de tărâmul muzicii” (Nadia Comăneci).
Rafinamentul şi jovialitatea au fost, cu siguranţă, mărcile amintirilor şi gândurilor pe care soprana, în dialogul moderat de jurnalista Marina Constantinescu, le-a transmis publicului teatrului Odeon, spaţiu devenit, pentru puţină vreme, o „insulă a culturii şi a fericirii”. Prin atitudinea specifică unui adevărat ambasador al muzicii, Angela Gheorghiu a demonstrat, fără îndoială, că misiunea artistului este aceea de a răspândi iubirea, armonia şi frumosul în toate formele sale, pentru că „în artă nu există gen – nu există vârstă, nu există religie, nu există nimic. În momentul in care o repetitie incepe am sentimentul de a face parte dintr-o familie”, iar Angela Gheorghiu, „poate, fără îndoială să se alăture familiei elitelor nemuritoare din toată istoria vocilor clasice” (Vangelis).
Această afirmare a sopranei, ca voce importantă a teatrului liric şi a lumii în care trăim, a fost pe deplin demonstrată în finalul dialogului, când Angela Gheorghiu, înzestrată cu spiritul lucid al muzicianului puternic implicat în viaţa culturală contemporană şi intens preocupat de promovarea adevăratelor valori, a remarcat faptul că România are nevoie de o schimbare: aceea de a fi condusă de oameni care să lase în urmă o moştenire culturală puternic individualizată şi care să permită artiştilor noştri să îşi afirme talentul dăruit de Dumnezeu, nu doar peste hotare, ci şi în ţara lor.
(Sursă fotografii: Urban.ro, RevistaTango.ro)