Editorial

Trei romane despre care s-a vorbit prea puțin

Viața noastră este într-o stare de alertă. Consumerismul a ajuns să-și întindă tentaculele până în zona culturală, iar cărțile au devenit părți inerente în mari campanii de marketing. De cele mai dese ori, din păcate, de popularitate se bucură mai mult cărțile cu o bună promovare în rândul cititorilor tineri pe BookTok sau Bookstagram. Evident, este negativă orice generalizare, în acest sens, dar vreau ca în acest text să fie incluse cărțile excelente despre care s-a auzit prea puțin. 

1. „Blestemul podului”, de Mădălina Tănasă, Editura Presa Universitară Clujeană

Nu știu de ce se vorbește atât de puțin despre acest volum care oferă o radiografie pregnantă a perioadei Celui de-al Doilea Război Mondial, o radiografie a vieții simple pe care o duc țăranii români în contexul celei mai mari conflagrații militare din istoria modernă a lumii. Cutremurător ca experiență, romanul este scris excelent și nu greșesc dacă spun că e unul dintre cele mai bune debuturi pe care le-am citit în ultimii 3-4 ani. 

2. „Între două fronturi”, de Oana David, Editura Hyperliteratura

Deși cartea a apărut destul de mult în vizorul publicului, după un  timp interesul a scăzut și chiar cred că asta e o nedreptate, or istoria Oanei David e o poveste despre umanitate în fața răului, despre păstrarea integrității umane în fața agresiunii. Ar fi corect să schimbăm accentul de la „o altă istorie de dragoste” la altă „dragoste în mijlocul istoriei”, pentru că scriitoarea, în primul rând, ne oferă un tablou interesant al acelor vremuri dominate de un spectru gri al moralității. Mi se pare că marea reușită a Oanei David este că a umanizat trăirile personajelor sale, le-a făcut atât de apropiate de cititor încât ajungi să te simți copleșit de durerea lor, de felul în care își poartă acea cruce a destinului.

3. „Noaptea nu uită”, de Silvia Dumitru, Editura Humanitas

Un roman scurt, dar excelent scris, despre nevoia de validare, despre abandonul parental și deprivarea emoțională. Odată citită, narațiunea Silviei Dumitru se așază molcom, se sedimentează în mintea cititorului și îți conferă sentimentul de înțelegere a personajului central. 

Și acum, simt nevoia, să răspund remarcilor de genul „Dar s-a vorbit despre ele!”, au fost mențiuni pe la „influenceri”. Da, au fost câteva postări răzlețe, dar nu au fost discuții cu adevărat relevante pe seama subiectelor abordate, iar cele câteva mențiuni s-au pierdut în noianul informativ care ne inundă. 

Nu știu cum am adunat trei femei într-un text, dar această coincidență mă bucură, pentru că literatura română contemporană are potențial și potență, are voci feminine memorabile și are absolut toate ingredientele necesare pentru a spune istorii cu adevărat memorabile. 

Am speranța că data viitoare, când veți adăuga în coș niște cărți, vă veți aminti de această scurtă listă și poate că aceste titluri vă vor oferi sentimentul unor întâlniri emoționale cu personaje demne de a rămâne în amintiri.

Articole similare

7 lecturi de final de an 2017 de la Editura Litera

Jovi Ene

Suntem sau nu prizonierii răului? „Psihologia minciunii”, de M. Scott Peck

Corina Moisei-Dabija

Top 5 cărți despre copilărie

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult