Editorial

Top 5 filme descoperite în 2023

În anul care a trecut, am avut perioade în care am văzut destul de multe filme și perioade în care nici nu m-am apropiat de televizor. A fost anul schimbărilor pentru mine și, categoric, nu a fost un an prea bun pentru cinematografia de consum (atenție! nu mă refer la filmele mari, pe care n-am apucat să le văd). Totuși, am găsit curajul să încropesc un top cu cinci filme descoperite în 2023, pe care am ținut neapărat să-l împart cu voi.

1. The Good Mothers (Disney+, 2023)

Deschide lista mea de filme pelicula „The Good Mothers”, un serial italian în regia lui Julian Jarrold.

Serialul de șase episoade, disponibil pe Disney+, explorează povestea unor femei prinse în capcana celei mai renumite mafii italiene. În centrul atenției sunt destinele a trei personaje principale: Denise, o adolescentă al cărei univers se destramă după ce mama ei dispare în urma reîntâlnirii cu tatăl ei, un cap al mafiei, Giussi Pesce, și Concetta Cacciola, două soții de mafioți aflați în detenție, dar captive în propriile lor familii, unde mâna întinsă a consorților le strânge de gât cu orice preț.

Aceste femei fac parte din ‘Ndrangheta, un grup de crimă organizată de tip mafiot cu baza în regiunea de sud a Calabriei, Italia. ‘Ndrangheta este recunoscută drept una dintre cele mai bogate și influente organizații criminale din lume, având aproximativ 6.000 de membri și controlând o mare parte a comerțului global cu cocaină.

Experiența acestui serial a fost mult peste așteptările mele, or chiar am trăit alături de acele femei toate durerile lor.

2. 8MM (1999)

Al doilea în top este thriller-ul deja clasic „8MM” în regia lui Joel Schumacher, cu Nicolas Cage în rolul central.

Trebuie să o spun franc: este unul dintre cele mai fucked up filme din câte am văzut în ultima perioadă. Un detectiv privat ajunge să descopere o casetă pe peliculă, în care o tânără este abuzată până la moarte. Dar cine este această femeie? Și cine ar urmări o astfel de peliculă? Un film care ridică mari semne de întrebare cu privire la tot ce știm noi despre valori umane, respect și bunăvoință.

Disponibil pe Netflix.

3. The Fall of the House of Usher (Netflix, 2023)

Al treilea film în top este serialul „Prăbușirea casei Uscher”, producție semnată de Mike Flanagan.

O reinterpretare a nuvelei omonime semnate de Poe, serialul ne poartă prin destinele alambicate a doi frați gemeni: Madeleine și Roderick. Deși publicul a primit cu reticență această producție marca Flanagan, eu am găsit-o de-a dreptul fascinantă, de la cap la coadă. Dacă sunteți în căutarea unui serial care ridică dileme morale, care șochează cu măsură, dar intens, atunci dați play cu încredere.

4. The Devil All the Time (Netflix, 2020)

„The Devil All the Time” a fost încă un film care mi-a dat o senzație de nod în gât, în 2023.

Filmul în regia lui Antonio Campos, având la bază un scenariu redactat de fratele său, Paulo Campos, inspirat din romanul omonim semnat de Donald Ray Pollock, ne călăuzește prin America postbelică, mai precis în sudul țării, unde oamenii sunt profund înrădăcinați într-o conexiune religioasă și unde succesul individual depinde de apartenența la o comunitate sau un rit specific. În această atmosferă captivantă, revenim în mediul natal al soldatului Willard Russell, interpretat de Bill Skarsgård. Experiența traumatică a războiului lasă urme adânci în mintea sa, iar el învață să trăiască cu aceste cicatrici, adâncindu-se într-o credință aproape obsesivă. Ce se va alege de el? Cum va ajunge înapoi într-o realitate a păcii? Răspunsurile la aceste întrebări sunt oferite contextual, prin miza unei drame care pare să nu aibă sfârșit.

P.S. Dacă mă întrebați, este un film care ilustrează inclusiv trauma transgenerațională într-un mod mai mult decât clar.

Disponibil pe Netflix.

5. The Son (2022)

Ultimul film de pe listă este drama „The son”, în regia lui Florian Zeller, o peliculă la care am plâns ca un copil (pun asta pe seama hormonilor mei materni, dar și istoria este una durută).

Filmul spune istoria lui Peter, un avocat de succes, angajat într-o nouă relație cu partenera sa Beth, pentru care și-a abandonat precedentul mariaj. Distanțat de propriile sale nefericiri, acesta pune un spațiu și în raport cu fiul său, Nicholas, un adolescent cu tendințe depresive, care cu greu încearcă să treacă peste separarea părinților săi. Între cei doi se construiește un zid de neînțelegere și de tăcere. Cum vor ieși din asta? Iată un film după care veți comunica altfel cu cei proprii copii.

Fiecare dintre filmele prezentate în acest top sunt o conexiune pe care am construit-o cu mine însămi, încercând să înțeleg mecanisme importante pentru dimensiunea mea spirituală. Au fost filme văzute pe îndelete, cu atenție, filme pe care le pot recomanda oricui.

Voi ce filme ați descoperit în 2023? Ce recomandări ați avea?

Articole similare

Fotoreportaj Ana Blandiana la Librăria Humanitas Ploiești, 12 noiembrie 2014

Codrut

Călătorii literare cu Doina Ruști: „Călătoriile mă pun în contact cu esența istoriei”

Jovi Ene

Noul sezon (5) Black Mirror: inovații mai puține, dar mai mult sentiment

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult