A forma o familie e doar un pas. A o menține intactă în fața oricăror intemperii, a învăța să ierți, să admiți că poate ai greșit sau că cel de lângă tine poate greși – iată o misiune care ne pune la mare încercare. Totuși, dându-i dreptate lui Tolstoi, care spunea că „Toate familiile fericite sunt la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în propriul fel”, am decis să aleg câteva filme în care se abordează motivul nefericirii în cuplu, pentru că de cele mai dese ori un film poate deveni o lecție bună pentru tineri aflați început de drum.
1. Volchok (2009)
Încep acest top cu pelicula „”Волчок” (n.r. Traducere: Spinner) a regizorului Vasilii Sigarev. Este o dramă psihologică, premiată la festivalul Kinotavr și la Festivalul de Film din Zurich. Filmul spune istoria unei mame și a unei fetițe, o femeie de moravuri ușoare și un copil Mowgli (Volciok semnifică dublu sens: titirez și pui de lup, un soi de parafrazare a situației absurde). Duritatea scenelor din film depășește chiar și nivelul meu de înțelegere, dar totuși e un film care mută conceptul de nefericire la un nivel aparte, în care absurditatea își croiește drum cu coatele. În căutarea iubirii de mamă, fetița ajunge să fie martora degradării morale a celei care i-a dat viață. „Spinner” e un film care îți distruge și recompune imaginea lumii, amintindu-ne cât de mizerabilă poate fi condiția vieții.
2. Nelyubov (2017)
„”Нелюбовь” (n.r. „Loveless), un film semnat de regizorul Andrei Zviaghințev, care urmărește să arate ruptura infinitezimală care ajunge să nască haosul, atunci când un cuplu divorțat află că unicul lor copil e dispărut. Filmul urmărește linia nefericii maritale, dar o amestecă cu mult dezgust, ură, snobism. E o peliculă ca un duș rece, care scoate la iveală metehnele umane în toată urâțenia lor.
3. Tre piani (2021)
„Tre piani”, filmul regizat de Nanni Moretti, e o altă dramă care spune tristețea a trei familii, toate diferite, toate neobișnuite, dar care își trăiește propria nefericire la intensitatea maximă. Un soț autoritar, un copil problemă, un vecin senil, un adulter – fiecare istorie pare croită exact după calapodul realității, amintindu-ne nouă, spectatorilor, cât de fragilă poate fi fericirea într-o familie.
4. Pieces of a Woman (2020)
„Pieces of a woman” este o dramă cutremurătoare, care se înscrie organic în acest top. Filmul spune povestea unui cuplu care își pierde copilul nou – născut, ca rezultat al sindromului morții subite. Pelicula reflectă asupra presiunii sociale care vine la pachet cu tragedia, la reproșurile care o împresoară pe tânăra mamă și la faptele pe care cei din jur le fac cu o non-șalanță cutremurătoare. E un film care te macină, ca apoi să te scoată la liman.
Disponibil pe Netflix.
5. Tata mută munții (2021)
„Tata mută munții” – filmul lui Daniel Sandu este o dramă a cuvintelor nerostite, a faptului că un divorț poate avea mai multe victime colaterale, destinul cărora pare să fie sub o stea nefastă. Tristă, melancolică, dură – aceste cuvinte descriu cel mai bine experiența vizionării acestei pelicule.
Disponibil pe Netflix.
Acest top este unul subiectiv. S-ar putea ca unele filme să vă placă la nebunie, iar altele să vă plictisească. Încercați să le vedeți dincolo de ideea regizorului, să le trăiți, să îmbrăcați pielea personajelor și atunci, vă asigur, veți primi o plăcere artistică cu totul specială.
(Sursă fotografii: yandex.net, fotostrana.ru, esportsku.com, dobrogea.tv, fandango)